Augmenten d’un 30% els diagnòstics de VIH a Europa el 2022, mentre que els casos de sida es mantenen estables

  • Les morts relacionades amb la sida disminueixen d'un 2% respecte del 2021 i més d'un 44% respecte del 2019

VilaWeb
Europa Press
28.11.2023 - 14:24
Actualització: 28.11.2023 - 17:38

L’informe de Vigilància VIH/SIDA a Europa 2022, publicat conjuntament per l’Oficina Regional per a Europa de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC), mostra un augment d’un 30 % dels diagnòstics de VIH notificats a Europa (UE/EEE), mentre que es mantenen els casos de sida i torna a baixar les morts relacionades amb la malaltia.

En total, mostra que més de 2,4 milions de persones han estat diagnosticades, encara que alerta que “moltes altres desconeixen el seu estat i cal una acció crítica”, segons que assenyalen els organismes amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que serà el primer de desembre. De fet, més d’1 de cada 10 persones que viuen amb el VIH a la UE i a l’Espai Econòmic Europeu (EEE) encara en desconeixen l’estat, cosa que contribueix que hi hagi diagnòstics tards.

Un millor accés a les proves ha causat un augment d’un 4,2% en els diagnòstics del VIH i 37 de 49 països van informar xifres creixents. Diversos països van registrar el nombre més gran de diagnòstics en un sol any. Les dades revelen que el 2022 es van fer 110.486 diagnòstics de VIH a la Regió d’Europa.

A l’hora de valorar l’augment del 30%, és crucial ressaltar que el 16,6% dels diagnòstics del 2022 es van categoritzar com a “positiu anterior”, és a dir, gent que ja havia rebut prèviament un diagnòstic de VIH a un altre país, i ingressen, reingressen o es reintegren al sistema d’atenció mèdica.

A més, hi ha factors a tenir en compte que contribueixen a l’augment dels diagnòstics el 2022, com ara la represa dels serveis de proves normals després de la pandèmia de covid, els serveis de proves de VIH ampliats i específics i la implementació de noves estratègies de proves.

Les dades de vigilància per a l’any 2022 indiquen un notable augment dels diagnòstics de VIH notificats a la UE i l’EEE, amb una taxa de 5,1 per 100.000 habitants. L’augment del 30,8%, respecte a la taxa del 2021, és cridaner, però també s’observa una lleugera disminució d’un 3,8% en comparació a la taxa del 2019.

“Si bé un augment en els diagnòstics el 2022 pot semblar una cosa dolenta, és evident que anem en la direcció correcta i que moltes persones que viuen amb el VIH poden accedir millor a les proves, el tractament i els serveis de suport. Però podem i n’hem de fer més”, assenyala la directora de l’ECDC, la doctora Andrea Ammon.

A tot Europa, més de la meitat dels diagnòstics de VIH arriben massa tard, assenyala l’informe, que destaca que més d’1 de cada 10 persones que viuen amb el VIH a la UE i l’EEE encara en desconeixen l’estat.

Quant a diagnòstic, diferencia els positius previs que inclouen més dones, en grups de major edat, originaris principalment de centre i Europa de l’est, que es van infectar principalment a través de contacte heterosexual i estaven en teràpia antiretroviral (TAR), cosa que va resultar en una menor proporció de diagnòstics tardans.

Quant als diagnosticats de fa poc, els casos de VIH són predominantment homes més joves, amb una proporció més gran de diagnòstic en les etapes aguda i primerenca de la infecció entre homes que mantenen relacions amb altres homes (HSH), i una representació més gran de diagnòstic tardà entre els infectats per contacte heterosexual. El contacte heterosexual és la principal manera de transmissió del VIH el 2022.

Tot i això, adverteix que d’ençà del 2014, ha estat evident una disminució en els diagnòstics de VIH entre HSH a la majoria dels països de la UE i l’EEE. Però hi ha hagut un lleuger augment en els diagnòstics de VIH dins aquesta població el 2022, particularment entre els immigrants procedents d’Amèrica Llatina i el Carib, i Europa central i oriental.

La transmissió del VIH entre gent que s’injecta drogues continua en un nivell baix a la major part de la UE/EEE, amb un lleuger augment en el nombre de casos de VIH diagnòstics observats l’any passat.

Diagnòstics de sida i mortalitat

Les taxes de sida i de morts relacionades a la UE/EEE han disminuït significativament durant la darrera dècada. L’any passat, els casos notificats de sida es van mantenir amb la mateixa taxa que l’any anterior, mantenint-se en 0,6 per 100.000 habitants (es van reportar 2.349 diagnòstics a 26 països). Tot i això, en comparació amb la taxa del 2019, aquesta taxa va reflectir una important reducció d’un 14%.

Pel que fa a morts relacionades amb la sida, hi va haver una disminució d’un 2,0% davant les xifres del 2021, però una disminució més significativa d’un 44,5% respecte al 2019. “Aquesta caiguda és probablement un resultat d’un millor accés al tractament i una gestió més gran de casos”, adverteix l’informe, que destaca que molts dels diagnòstics positius previs ja estaven en tractament.

“Un diagnòstic de VIH no és una sentència de mort. Un cop diagnosticat, es disposa d’un tractament altament eficaç, que també ajuda a reduir la propagació de la malaltia, mantenint els seus éssers estimats segurs”, afirma el doctor Hans Kluge, director Regional de l’OMS per a Europa.

La taxa més alta de casos la va registrar Xipre (3,8 per 100.000 habitants; 34 casos), seguida de Letònia (3,1 %). Aquesta disminució es nota tant en homes com en dones; no obstant això, és més pronunciat en els homes. En aquest cas, la taxa va disminuir d’1,8 per 100.000 habitants el 2013 a 1,0 per 100.000 habitants el 2022, mentre que entre dones, la disminució va ser de 0,6 per 100.000 habitants el 2013 a 0,3 per 100.000 l’any passat.

Disparitats regionals

Al nou informe, queden al descobert les disparitats regionals a la Regió Europea de l’OMS, amb el 71,6% (79.144) dels nous diagnòstics realitzats a l’est, davant del 20,3% a l’oest (22.397), i només el 8,1% al centre (8.945). Dels 110.486 diagnòstics l’any passat, 22.995 es van produir a la UE/EEE.

A la sub-regió oriental, les proves de VIH i la detecció de casos van millorar en comparació amb l’any anterior, i es va aconseguir d’arribar a més gent sense diagnosticar amb tractament i atenció. Mentrestant, el moviment de persones que viuen amb el VIH cap a països de la UE i de l’EEE també ha contribuït a l’augment dels diagnòstics de VIH.

Un notable 16,6% dels diagnòstics a la UE/EEE van provenir de gent que havien arribat a aquests països amb un diagnòstic. Aquestes dades indiquen la necessitat de serveis de prevenció i proves del VIH que tinguin en compte els immigrants i una vinculació ràpida amb un tractament del VIH accessible per a tota la gent que viu a la regió.

L’informe destaca que les estratègies sòlides de vigilància, seguiment i avaluació tenen un paper crucial a l’hora d’identificar i abordar les vulnerabilitats. Això permet a les autoritats sanitàries adaptar les intervencions per omplir buits i adaptar les intervencions als canvis observats sobre el terreny, com el notable augment de la immigració a tota la regió europea.

“Encara ens queda molt camí per recórrer per garantir que ningú es quedi enrere. Sabem que hi ha un nombre significatiu de persones a la nostra Regió que no s’adonen que viuen amb el VIH; de fet, només el 72% és conscient de la seva situació. La trista veritat és que unes quatre dècades després que s’identifiqués el VIH, l’estigma persistent impedeix que moltes persones donin la cara”, conclou Kluge.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any