Arxiven el cas dels abocaments a la badia de Palma i absolen Truyol

  • L'Audiència de les Illes diu que la contaminació va ser causada per una deficiència de la depuradora que venia d'anys enrere, i que Truyol i el seu equip no van tenir marge per a resoldre-la

VilaWeb
EFE / Redacció
03.05.2023 - 17:17
Actualització: 03.05.2023 - 17:52

L’Audiència de les Illes ha anul·lat el processament de Neus Truyol, regidora de Model de Ciutat de Palma i candidata de Més per Mallorca a la batllia, en la causa per l’abocament d’aigües residuals sense depurar a la badia. Així, ha acceptat el recurs de Truyol i ha revocat l’acusació contra ella que la responsabilitzava pels abocaments contaminants quan va ser presidenta de l’empresa municipal de clavegueram, Emaya, en la legislatura 2015-2019. La fiscalia de medi reclamava una condemna de quatre anys de presó per delictes contra el medi.

L’Audiència també ha arxivat les acusacions contra Inmaculada Mayol, que havia estat gerent de l’empresa municipal de clavegueram, aigües i neteja, i dos treballadors de l’entitat.

Tot i que encara no s’havia fixat la data de judici, el jutjat d’instrucció 12 de Palma va acordar al març de continuar el procés, i la fiscalia va presentar el seu escrit contra Truyol i la resta d’imputats. Els acusava de no haver fet res per a impedir els episodis de contaminació entre 2016 i 2018 quan plou a Palma a causa de les deficiències de la infraestructura de depuració, que s’havien compromès a millorar.

Truyol i els seus antics subordinats van al·legar que no tenien competències ni capacitat financera per a construir un nou emissari submarí ni una nova depuradora. A més, la regidora va argumentar que no està provat el mal dels abocaments perquè hi ha informes contradictoris. L’Audiència diu que no hi ha cap discrepància que els abocaments són conseqüència de les deficiències estructurals del sistema de recollida i depuració d’aigües residuals i pluvials. “Una situació que passa des de fa força anys, abans que els investigats accedissin als càrrecs directius d’Emaya”, diu la interlocutòria.

El tribunal detalla els efectes de l’obsolescència del sistema de sanejament de la ciutat, que quan plou aboca a mar aigua que no està tan depurada com exigeix la llei, i diu que només es podria haver evitat la contaminació amb una millora de les infraestructures.

De l’anàlisi dels arguments de la fiscalia i de les competències d’Emaya i els seus directius, l’Audiència conclou que no tenien autoritat ni autonomia pressupostària per a decidir i executar la construcció d’aquestes infraestructures, més encara per la magnitud i l’alt cost que tindrien.

A més, l’Audiència contradiu els arguments de la fiscalia que deien que un cop Truyol va ser substituïda al capdavant d’Emaya, l’any 2019, es van agilitzar els plans per a millorar el sistema de depuració. Segons que diu, els plans que s’han fet posteriorment es van aprovar durant el seu mandat.

La finalització de les obres de la futura depuradora, finançada al 80% pel govern espanyol i amb un cost previst de 131 milions, s’ha anunciat per a 2026.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any