La Generalitat de Catalunya no enviarà cap representant al Consell de Política Fiscal i Financera espanyol (CPFF), que es farà demà, convocat pel Ministeri d’Hisenda. El vice-president català i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ho ha comunicat per carta a la ministra d’Hisenda espanyola, María Jesús Montero. El govern ja no va assistir a les dues reunions anteriors del CPFF que va convocar el govern de Pedro Sánchez els dies 20 de juliol i 1 d’agost.

Aragonès ha emplaçat l’estat espanyol a discutir les qüestions sobre política fiscal i financera en una comissió mixta d’afers econòmics i fiscals. Creu que és l’espai més adequat tenint en compte el context polític i l’especificitat del finançament de Catalunya. A la mateixa carta, Aragonès ha expressat la disconformitat del govern amb la proposta d’objectius d’estabilitat pressupostària per al conjunt d’autonomies.

Ha explicat que el motiu per no assistir a la reunió de demà és el mateix que va justificar l’absència de la Generalitat en convocatòries anteriors i ha afegit que les comissions mixtes que van acordar de convocar a la comissió bilateral Generalitat-estat de l’1 d’agost són els espais en què els dos governs han de parlar.

D’una altra banda, ha dit que la composició del CPFF –amb majoria de vots del ministeri– fa difícil que s’hi pugui trobar un ‘consens efectiu’ i fer-hi ‘debats productius’.

Aragonès ha aprofitat la carta per dir que el repartiment dels objectius de dèficit entre administracions són ‘desproporcionats’ i que no s’ajusten a la llei d’estabilitat pressupostària i estabilitat financera. Així mateix, ha dit que els objectius de dèficit tenen un ‘evident efecte recentralitzador’.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb