Tema en actualització

S’activa el rellotge per a unes noves eleccions, una vegada el ple del parlament ha refusat novament d’investir Pere Aragonès com a president de la Generalitat. El candidat d’ERC ha rebut 44 vots a favor (els del seu partit i els de la CUP) i 61 en contra. Els 32 diputats de JxCat, que s’han abstingut, han tornat a ser clau per a fer fracassar la investidura. Junts i ERC continuaran negociant un acord de govern per a fer possible una futura investidura d’Aragonès abans del 28 de maig, la data límit per a convocar noves eleccions.

Santa Paciència | Crònica d’Andreu Barnils

Durant el debat parlamentari, ERC ha reclamat un exercici de responsabilitat a JxCat per a investir avui Aragonès, mentre que la formació de Carles Puigdemont ha demanat una negociació sincera als republicans per a acordar un projecte sòlid de govern. Al final del ple, la presidenta del parlament, Laura Borràs, ha anunciat l’obertura d’una nova ronda de contactes per a proposar un nou candidat a la presidència.

Dos mesos de coll per a refer “confiances” i pactar un govern

3 publicacions novesRecarregar
14.19

Fracassa la segona sessió d'investidura de Pere Aragonès

Pere Aragonès perd la segona votació del ple d'investidura. Ha rebut 44 vots a favor (ERC i CUP), 32 abstencions (JxCat) i 61 vots en contra (PSC, Vox, ECP, Ciutadans i PP).

14.11

"En aquest país el consens són l'amnistia i l'autodeterminació"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha retret al PSC que parli de consens i retrobament quan el gran consens de país és l'amnistia i l'exercici de l'autodeterminació. Així mateix, Sabrià ha allargat novament la mà als comuns per formalitzar un projectes d'esquerres "quan decideixin sortir de sota la faldilla socialista".

A JxCat, el diputat ha reclamat que Catalunya no pot esperar més perquè necessita que s'apliqui la majoria social i nacional a favor de la independència.

14.01

"Dilatar innecessàriament la investidura demostra la desconnexió de la realitat"

La diputada de la CUP Basha Changue defensa la necessitat de donar la volta al sistema per fer front a la crisi derivada de la pandèmia. "Sense les classes populars no hi ha cap sistema que sigui viable", ha dit. Així mateix, ha assegurat que dilatar innecessàriament la investidura demostra que la desconnexió de JxCat i dels comuns de la realitat del carrer.

13.51

"Cal concretar els detalls"

La diputada de JxCat Gemma Geis retreu a Salvador Illa que digui que la gent viu enganyada amb el procés. "No menystingui la maduresa dels ciutadans de Catalunya", ha dit. En referència a l'acord de govern, Geis ha assegurat que cal concretar els detalls del projecte de país que vol desplegar el nou executiu. De totes maneres, ha dit que ERC té el compromís de fer-ho possible com més aviat millor.

13.48

"Mai és culpa seva"

El líder del PSC, Salvador Illa, insisteix que Catalunya ha d'obrir una nova etapa política perquè el procés no porta enlloc. "El seu projecte ha fracassat. Tinguin el coratge de dir en públic el que admeten en privat", ha dit.

13.35

Nova pausa a la investidura

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha ordenat una pausa del ple d'investidura de deu minuts.

13.29

Retrets als comuns

El candidat Pere Aragonès ha lamentat que els comuns parlin de "lògiques de partit", en referència als desacords entre ERC i JxCat, com si la formació de Jéssica Albiach no tingués interessos propis. De totes maneres, Aragonès s'ha congratulat que la líder dels comuns hagin adoptat el concepte de Generalitat republicana i l'ha convidat a afegir-se a la via àmplia.

13.27

"Hem arribat a un bon acord amb la CUP"

El candidat Pere Aragonès ha defensat amb l'acord i ha demanat fer possible "aquest acord programàtic bàsic" per oferir una alternativa social a la ciutadania. Així mateix, Aragonès ha reconegut, com ha fet Reguant, que el poder autonòmic és limitat, però ha assegurat que cal passar de l'acumulació de greuges a l'acumulació de forces.

13.22

"Hi ha qüestions de matís que es poden resoldre sense problemes"

El candidat Pere Aragonès ha assegurat que no hi ha "raons de pes" perquè JxCat no voti avui a favor de la seva investidura. "Hi ha qüestions de matís que es poden resoldre sense problemes", ha dit, després d'assenyalar tots els punts d'acord entre les dues formacions.

13.17

Aragonès respon amb duresa a Salvador Illa

El candidat Pere Aragonès recrimina al líder del PSC, Salvador Illa, que demani passar pàgina i obrir una nova etapa política com si no existís la repressió de l'estat espanyol, els presos polítics i els exiliats. "En aquesta legislatura, i el cito a vostè, estarem pel que hem d'estar. Però això no ho decidirà vostè, sinó aquest parlament", ha declarat.

13.09

"Ha de ser l'última oportunitat que perdem"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha assegurat que la Generalitat republicana és inevitable perquè hagi ho marca el resultat electoral de les eleccions del 14-F. "Avui ha de ser l'última oportunitat que perdem", ha conclòs.

13.01

"Un escull menys"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha demanat responsabilitat a JxCat perquè investeixi Pere Aragonès, després d'haver acordat el nou paper del Consell per la República. En aquest sentit, ha recordat que el Consell "va néixer clarament partidista", però ha assegurat que accepten la nova reformulació.

"Si el gran escull està salvat, on tenim l'ara atzucac? Demanem responsabilitat a Junts. No esgotem el temps. La unitat que tant es proclama, ara s'esquerda quan hi ha una oportunitat clara. No tan junts i ara sols", ha declarat el diputat, que ha definit l'abstenció de JxCat és desentendre's del mandat de les urnes.

12.55

"Perdem una oportunitat històrica"

El diputat d'ERC Sergi Sabrià ha lamentat que JxCat s'abstingui novament en la investidura de Pere Aragonès. "Avui perdem una oportunitat històrica", ha dit, tot recordant que l'independentisme no es pot permetre no fer servir des del primer dia la majoria de 74 diputats.

Així mateix, ha recordat que ERC ha facilitat investidures de Jordi Pujol, Artur Mas, Carles Puigdemont i Quim Torra. "Si ERC ha facilitat investidures del seu espai, ara hauria de ser el mateix", ha assegurat. Sabrià ha dit que ERC continuarà negociant per tirar endavant un acord de govern, tot i que ha ressaltat que "fa sis setmanes que mantenim contactes".

12.50

"Al final el problema sempre és Waterloo"

El diputat del PP Alejandro Fernández ha lamentat que la manca d'acord per formar govern entre ERC i JxCat no sigui causa per la gestió de la pandèmia, la campanya de vaccinació o l'economia, sinó el Consell per la República. "Al final el problema sempre és Waterloo", ha dit.

Fernández assegura que Aragonès té "síndrome d'Estocolm" amb JxCat, ja que insisteix amb intentar formar govern amb el partit de Carles Puigdemont, malgrat les desavinences públiques. "No el volen, senyor Aragonès, i em sap greu que li hagi de dir jo. I si l'acaben acceptant, serà per tenir-lo grogui, després de dues investidures fracassades", ha declarat.

12.42

"Noto alleugeriment quan veig que no arriben a un acord"

El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha criticat amb duresa les negociacions entre ERC i JxCat per formar govern. "Noto alleugeriment quan veig que no arriben a un acord", ha dit, després d'afegir que els detalls que s'han publicat a la premsa el fan tremolar de por. Sobre el Consell per la República, Carrizosa ha dit que és un artefacte que l'importa un rave.

12.32

L'ANC valora positivament les passes d'ERC i JxCat per assolir un acord

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, s'ha congratulat de les passes que estan fent ERC i JxCat per assolir un acord per formar govern. "Nosaltres i serem per ajudar i garantir el pacte que necessita la majoria del 52%", ha declarat Paluzie.

12.24

"La relació entre Junts i ERC està minada per les lluites constants"

La diputada dels comuns Jéssica Albiach reclama a Pere Aragonès que surti de la seva zona de confort per cercar noves aliances més enllà de JxCat. "El que està intentant és més del mateix, però pitjor", ha declarat, tot assegurant que la relació entre els actuals socis de govern està minada per les lluites constants.

12.14

"Es torna a escenificar el blocatge"

Es reprèn el debat d'investidura amb la intervenció de la diputada dels comuns Jéssica Albiach. "Avui no és un bon dia perquè es torna a escenificar el blocatge", ha assegurat, mentre ha lamentat que Pere Aragonès insisteixi a arrossegar-se per aconseguir el suport de JxCat, malgrat que "no li reconeguin ni el lideratge ni la força". "És un pols continu entre aquells que es diuen socis, però no ho sembla. Segurament estan atrapats, però ningú vol dir-ho", ha afegit.

11.46

Pausa al debat d'investidura

La presidenta del parlament, Laura Borràs, ha ordenat una pausa del debat d'investidura, que es reprendrà a les 12.05.

11.43

"Avui tornarem a votar que sí"

La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha defensat el sí de la seva formació per tal "d'anar acabant" el procés i oferir una alternativa social als ciutadans. Així mateix, ha dit que aquesta legislatura pot ser "la legislatura d'un nou embat amb l'estat o la legislatura de l'embat de la gent contra el govern".

11.37

"No n'hi ha prou amb cures pal·liatives"

Per la diputada de la CUP Eulàlia Reguant el govern ha de garantir pa, sostre i feina als ciutadans contra les conseqüències de la crisi derivada de la pandèmia. "No n'hi ha prou amb cures pal·liatives, cal canviar de model. Necessitem un acord que blindi l'estat del benestar", ha afegit.

"Som conscients dels límits del poder autonòmic i som conscients que hi ha acords de país que sobrepassen els límits del règim. No ens podem quedar amb els greuges. Hem de tirar endavant, conjuntament. Ja n'hi ha prou d'utilitzar la unitat com a arma llancívola", ha afegit.

11.31

"És el nostre deure extreure lliçons del fracàs de la política en clau institucional"

"Els radicals, sí, però ximples, no, volem insistir en els reptes socials que afronta el país", assegura la diputada de la CUP, Eulàlia Reguant, que defensa l'acord amb ERC. Tanmateix, ha lamentat la manca d'acord per tirar endavant la investidura de Pere Aragonès i posar en marxa un govern que gestioni la crisi de la pandèmia. "És el nostre deure extreure lliçons del fracàs de la política en clau institucional", ha declarat.

Reguant ha advertit que cal un govern que ofereixi solucions alternatives a la crisi que s'allunyin de les receptes de 2008, que van consistir en retallades en l'estat del benestar i els drets dels treballadors.

11.29

Intervenció de la presidenta Laura Borràs

La presidenta del parlament, Laura Borràs, intervé després del discurs d'Ignacio Garriga per explicar-li el significat de la simbologia antifeixista que van exposar en el darrer ple els diputats d'ERC i la CUP.

11.12

Cordó sanitari a Vox

Bona part dels diputats d'ERC, la CUP i els comuns abandonen el parlament abans que intervingui el líder de Vox, Ignacio Garriga. Els diputats de JxCat ensenyen símbols antifeixistes.

11.01

"Ens sentim lluny d'aquest projecte de país que han pactat amb la CUP"

La diputada Gemma Geis ha reclamat a Pere Aragonès i ERC que cerquin un acord que encabeixi realment la pluralitat de l'independentisme. "Volem que aquesta legislatura sigui la suma de totes les estratègies i sigui la legislatura de la concreció", ha dit Geis, que ha assegurat que el pacte amb la CUP allunya JxCat de l'acord. "Senyor Aragonès, l'art de l'acord és saber cedir, com ve sap nosaltres ho hem fet amb la taula de diàleg", ha afegit.

"No volem fer un govern autonomista, volem un govern per fer la independència. Hem de potenciar les nostres fortaleses i esmenar les nostres febleses", ha declarat la diputada, que ha recordat que la desunió és la victòria de la repressió. "A l'independentisme no sobra cap lideratge", ha assegurat.

10.54

Gemma Geis confirma que JxCat s'abstindrà

La diputada Gemma Geis ha agraït el to del discurs de Pere Aragonès, però li ha recordat que JxCat s'abstindrà per la manca d'acord. "Estic segura que no esgotarem el termini establert. Ni juguem amb les dates per tacticisme, ni posem en dubte el candidat, ni ens plantegem noves eleccions", ha dit.

Geis ha descartat que JxCat hagi volgut imposar "substitucions o tuteles" al nou govern i ha reclamat a Aragonès que sigui valent i mogui fitxa per aconseguir el suport de JxCat. "Senyor Aragonès té 33 diputats i no pas 68", ha afegit.

"No hem pogut tancar l'acord perquè ens ha faltat temps. No hem vetat cap força política. Treballem sense retrets públics", ha declarat Geis. I ha recordat que divendres van demanar a Aragonès que no se sotmetés a una nova votació fins que no hi hagués acord.

10.48

Illa reivindica l'oportunitat de presentar-se a la investidura

El líder del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat la seva oportunitat de presentar-se a la investidura, si es consuma el fracàs de Pere Aragonès en la segona votació d'avui. "El PSC ha estat la força més votada en les últimes eleccions i Catalunya necessita un president que pensi en tots els catalans, sense excuses", ha dit.

10.44

"Cal una nova etapa política"

El discurs del líder del PSC, Salvador Illa, se centra en la idea que el procés ha dividit Catalunya. "Vostès que tant diuen que estimen Catalunya, l'han portat a la decadència. Potser que no l'estimin tant i que l'estimin millor", ha dit. Així mateix, ha assegurat que el suport als partits independentistes és "clarament insuficient" per tirar un projecte rupturista. "La Catalunya de la pròxima dècada pot ser la de la concòrdia i el retrobament, però només si girem full", ha afegit.

10.38

"Anem de cap a un altre fracàs"

El líder del PSC, Salvador Illa, ha assegurat que Catalunya ha de deixar de banda el procés i obrir una nova etapa política. En aquest sentit, ha assenyalat que la insistència d'ERC per tornar a formar govern amb JxCat és destinar el govern a un nou fracàs. "Acabarà sent un president vicari d'un pretès Consell per la República que no existeix", ha dit.

10.35

Obertura del debat

La presidenta del parlament, Laura Borràs, obre el debat als grups parlamentaris. Normalment es fa una pausa després del discurs del candidat, però els grups han demanat de continuar amb el debat. El primer a intervenir és Salvador Illa.

10.26

"És imprescindible coordinar l'estratègia"

El candidat Pere Aragonès ha considerat imprescindible coordinar l'estratègia independentista per "multiplicar la nostra força a les institucions, però també des de l'exili". Aragonès ha destacat els avanços en les negociacions amb JxCat, tot i que ha refusat governar amb "substitucions i tuteles".

Així mateix, el candidat, referint-se directament al seu soci de govern, ha recordat que l'executiu fa mesos que està en funcions, malgrat que la crisi de la pandèmia s'agreuja. "Crec que a hores d'ara no hi ha motius de pes per evitar la formació de govern. Tenim l'oportunitat de fer avui un pas endavant. El que podem fer avui no hem d'esperar dos mesos, ni dues setmanes, a fer-ho", ha afegit.

10.19

"Mai l'independentisme havia tingut tanta força"

El candidat Pere Aragonès assegura que els 74 diputats independentistes són un moment històric que han de permetre superar les malfiances entre ERC, JxCat i la CUP, de manera que es pugui fer un diagnòstic comú dels darrers quatre anys, d'ençà de l'1-O. "Hem de recuperar el control i deixar d'anar a remolc", ha dit.

Aragonès ha demanat unió a l'independentisme per eixamplar encara més el suport popular. "Seria un error que l'independentisme no aprofiti la força del 52% per plantar cara a l'estat, que per primera vegada ha acceptat seure una taula a negociar", ha assenyalat. Així mateix, Aragonès ha dit que els objectius de la negociació, que ha qualificat de difícil, són l'amnistia i nou referèndum.

10.17

Aragonès repassa el pla de govern

El candidat Pere Aragonès recorda que vol aprovar un pla de rescat social de 700 milions d'euros durant els primers dies de govern. Així mateix, destaca que vol formar un comissionat per gestionar els fons Next Generation, transformar el sistema sanitari i crear una conselleria de Feminisme.

10.12

"Estic segur que ens posarem d'acord"

El candidat Pere Aragonès s'ha mostrat optimista amb la possibilitat d'arribar a un acord amb JxCat. "És qüestió de voluntat. Compartim objectius. No s'entendria que no fóssim capaços de sumar amb la mateixa força", ha dit. Així mateix, el líder d'ERC també ha volgut sumar els comuns a l'acord de govern. "Estic convençut que les formacions que no són independentistes, però que reconeixen que la clau per resoldre el conflicte són l'amnistia i l'autodeterminació, també tenen lloc en aquest acord", ha afegit.

10.05

Comença la segona sessió d'investidura de Pere Aragonès

El candidat Pere Aragonès torna a defensar el projecte de govern que ja va presentar en la primera sessió d'investidura. En aquest sentit, ha dit que fa extensible el seu programa a tots els partits independentistes, però també a les formacions sobiranistes que reconeixen l'existència de presos polítics i exiliats.

"Vull que la nova Generalitat republicana se centri a fer la reconversió socioeconòmica que necessitem, però també vull que serveix per resoldre el conflicte amb l'estat a través de l'amnistia i l'exercici del dret d'autodeterminació", ha declarat Aragonès, que ha assenyalat que centrarà bona part del seu discurs en aquesta part. Reconeixent, així, les diferències amb JxCat, tot i que ha considerat que les desavinences són menors i, per tant, insuficients per no formar govern immediatament.

09.47

Els diputats comencen a entrar a l'auditori del parlament

El grup parlamentari d'ERC, amb Pere Aragonès i Marta Vilalta al capdavant, ha estat el primer d'entrar a l'auditori del parlament, on es farà novament la sessió d'investidura.

Fotografia: Andreu Barnils
09.35

Reunió de la mesa del parlament

La mesa del parlament està reunida en aquests moments per tractar la renúncia del lletrat major de la cambra, Joan Ridao, que deixa el càrrec per tornar a la docència.

09.31

Arriba el candidat Pere Aragonès

El candidat a la investidura, Pere Aragonès, ha arribat al parlament acompanyat de la seva parella, Janina Juli, poc abans de dos quarts de deu del matí.

09.21

El PSC considera que ERC i JxCat insisteixen a repetir el fracàs del govern Torra

El líder del PSC, Salvador Illa, que ha demanat a la presidenta del parlament, Laura Borràs, ser el candidat a una nova investidura, ha assegurat que insistir en la fórmula de govern d'ERC i JxCat és condemnar Catalunya al fracàs. "S'ha de recordar que hem arribat a aquesta situació d'eleccions perquè l'anterior va fracassar i, si s'insisteix a repetir un fracàs, es tornarà a aconseguir", ha declarat a TVE.

09.18

"Hi ha molts temes que encara no s'han resolt"

El diputat Albert Batet (JxCat) ha defensat l'abstenció del seu partit en la segona votació de la investidura de Pere Aragonès. En aquest sentit, ha assegurat que les negociacions encara no han resolt molts dels desacords amb ERC. "Volem un acord de legislatura, que doni estabilitat i garanties. Cal recosir confiances, treballar amb unitat d'acció estratègica independentista", ha declarat a Aquí Cuní.

09.13

Les negociacions avancen, però a poc a poc

Junts es va abstenir divendres perquè encara no hi havia un acord amb ERC, i avui el partit de Puigdemont repetirà el sentit del seu vot. Durant el cap de setmana i aquestes darreres hores, hi ha hagut pocs avenços, però sí que hi ha hagut un posicionament important. El Consell per la República ha obert la porta a reformular-se, alhora que ha reivindicat la seva tasca, i ha proposat reunions bilaterals immediates amb els partits independentistes i les entitats per a redefinir-ne la governança i l'estructura. En aquest sentit, dissabte l'ANC també va demanar de fer canvis a la institució per a facilitar l'acord entre ERC i Junts.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.