Els anticossos de la covid poden persistir gairebé dos anys, segons un estudi

  • L'assaig, que es va fer abans de l'arribada de la variant omicron, ha comptat amb una mostra de personal sanitari sense vaccinar

VilaWeb
ACN
13.10.2022 - 08:47

Els anticossos contra el virus SARS-CoV-2 poden persistir gairebé dos anys després de la malaltia, segons que demostra un estudi. En una mostra de personal sanitari no vaccinat, els anticossos en qüestió es mantenen vint mesos pel cap baix després de passar la covid-19. L’assaig afegeix que l’obesitat, l’edat alta i ser fumador s’associen a una resposta menor dels anticossos. Aquestes són les principals conclusions d’un estudi publicat a la revista BMC Medicine, que ha estat encapçalat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), l’Institut Català de la Salut (ICS), Catalunya Central i l’IDIAP Jordi Gol (IDIAP JG), amb la col·laboració de la Fundació Privada Daniel Bravo Andreu (FPDBA).

En una nota de premsa, l’ISGlobal ha recordat que gairebé el 35% de la població mundial continua sense rebre ni tan sols una dosi del vaccí contra la covid-19, per la qual cosa la seva immunitat enfront del virus depèn exclusivament de la infecció. Per tant, segons l’entitat, saber quant dura la resposta immune després de la infecció pel SARS-CoV-2 i quina efectivitat té “són elements clau” per guiar decisions sobre com controlar aquesta i futures pandèmies de coronavirus.

La cohort de personal sanitari que ha estat la mostra de l’estudi ha inclòs gent més jove que en altres estudis similars i més exposada al virus, que van sofrir una infecció simptomàtica, i en la qual s’han pres mostres regulars al llarg de gairebé dos anys. L’equip investigador va avaluar la persistència d’anticossos de tipus IgM, IgA i IgG dirigits contra la proteïna Spike (S) i Nucleocàpside (N) del virus en mostres de 247 persones amb infecció simptomàtica i encara no vaccinades, obtingudes en vuit moments diferents entre l’estiu del 2020 i el novembre del 2021.

Els resultats mostren, com s’esperava, una caiguda gradual i considerable en els nivells d’anticossos, però més del 90% de les persones participants continuava tenint anticossos enfront dels cinc antígens virals analitzats en tot moment de l’estudi.

Fins i tot en les 23 persones que encara no s’havien vaccinat el novembre del 2021, la seropositivitat es va mantenir en un 95%. Només es van observar vuit reinfeccions durant el període de seguiment, la qual cosa suggereix que la immunitat és robusta i duradora fins i tot enfront de les noves variants com ara alfa i delta. Aquest estudi, però, es va realitzar abans de l’arribada de la variant òmicron.

L’anàlisi de mostres preses just abans del començament de la vaccinació confirma el que es va veure en estudis previs: l’edat i ser fumador s’associen amb menors nivells d’anticossos, mentre que l’hospitalització i uns certs símptomes (febre, pèrdua de gust i olfacte) s’associen amb nivells més alts. “Això explicaria també per què en aquest estudi estem veient una seropositivitat tan duradora, ja que totes les infeccions registrades en personal sanitari van ser simptomàtiques”, assenyala la investigadora d’ISGlobal, Carlota Dobaño.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any