D’Olot a Silicon Valley: la història d’èxit d’Anna Navarro, la dona més influent en el món tecnològic

  • Ha estat premiada per la revista Analytics Insight com la dona més influent en el món de la tecnologia

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
19.12.2020 - 21:50
Actualització: 20.12.2020 - 09:38

La prestigiosa revista tecnològica dels EUA Analytics Insight ha nomenat enguany com a dona més influent en el món de la tecnologia Anna N. Schlegel. Així se la coneix professionalment a Silicon Valley, però la seva família catalana la coneix amb el nom Anna Navarro Descals. És nascuda a Olot i a vint-i-tres anys, el 1992, va decidir de fer les maletes i marxar als EUA, concretament a San Francisco, a la costa oest. Allà ha escalat d’una empresa tecnològica a una altra fins a arribar a ser vice-presidenta de NetApp, una de les empreses d’emmagatzematge de dades més potents del món. Hem parlat amb ella entre les moltes trucades que li fan després de rebre del guardó.

Navarro triomfa en el món de la tecnologia des del seu epicentre, que és Silicon Valley, però ella no és una persona, com en diríem, de números. “Ahir algú m’ho demanava: ‘Però tu no ets de lletres?’ Sí, i què? Els productes tecnològics requereixen que s’expliquin arreu del món per a poder funcionar.”

Va estudiar filologia germànica i quan treballava a British Airways li va sorgir l’oportunitat de passar un any a San Francisco. Era jove i no s’ho va pensar, i d’allà ja no ha marxat. “Al cap de poc vaig obrir una empresa. Era una empresa que cercava la manera d’entrar productes a uns altres països.” Es tractava de productes tecnològics i de com adaptar-los lingüísticament a cada país i continent: “Jo venia del món de les llengües i sabia que els productes tècnics, per tal que es puguin presentar en els altres idiomes, cal canviar-los el codi i fer una reenginyeria del producte. Si no, no poden entrar-hi perquè hi ha molts problemes d’encriptació i de seguretat. I això és el que vaig començar a aprendre”, explica Anna Navarro, que a mitjans dels anys noranta va observar que tot allò que tenia a veure amb la tecnologia encara tenia molt de camp per a córrer.

No gaire més tard la va contactar Cisco, una de les empreses pioneres en telecomunicacions. Allà es va especialitzar en la dinàmica de la globalització tecnològica adaptant els seus productes perquè poguessin funcionar a tots cinc continents. Durant anys s’ha convertit en una especialista d’aquesta part de l’enginyeria que ella mateixa defineix com a “poc sexi”: “Per explicar-ho d’una manera que s’entengui, treballem perquè un iPhone pugui funcionar a Catalunya. És a dir, el preparem tecnològicament perquè les paraules estiguin en català, que el sistema operatiu treballi amb les xarxes catalanes, que no hi hagi problemes de seguretat. Nosaltres fem que el sistema i el codi del producte puguin funcionar arreu del món.”

Anys d’experiència en aquest camp li han valgut arribar a ser vice-presidenta de NetApp, d’una de les grans empreses de Silicon Valley, que té més de deu mil treballadors i factura més de sis mil milions de dòlars cada any. El guardó de dona més influent del món tecnològic no és el primer que rep, tot i que reconeix que ha tingut més ressò perquè el factor de la dona “agrada molt”. “No m’agrada fanfarronejar, tot i que des del 2014 cada any em donen un o dos premis. Però no m’agrada explicar-ho. Sobretot són per haver participat en el desenvolupament de sistemes i codis tecnològics dins el meu camp de treball.”

L’editora de la revista Analytics Insight, Priya Dialani, assenyala el treball incansable de Navarro per millorar la visibilitat de les dones a tota l’empresa, “donant suport constantment a programes de formació, oportunitats de desenvolupament i conferències professionals”. També ressalta el paper femení a les grans corporacions i com les dones tenen una gran capacitat “per a empatitzar i cercar compromisos”.

Els homes i les dones tenen habilitats diferents a l’hora de dirigir? Navarro, que lidera un equip de gairebé dos-cents treballadors, respon així: “Sí, som diferents, però és igual, les dues coses van bé. Mira, jo treballo amb homes que són molt agressius i he hagut d’aprendre que si em diuen que no i que això no es farà així, m’és igual. M’ho penso, i l’endemà els dic que això sí que es farà així. Has d’empatitzar i ser pacient. I si et diuen que no, doncs has de persistir i insistir. I saber comunicar. Però això ho aprens amb els anys i l’experiència.”

Ella coneix bé el paper de les dones en un món tecnològic dominat per homes, i també l’estudia des de l’ONG Women in Technology. Navarro diu que “no és molt de contraposar els dos sexes”, però creu que les dones que han arribat a altes posicions han requerit “una paciència bestial, especialment les que vénen de fora i han hagut de passar per davant dels homes i dels americans”. A tot això, cal afegir-hi la conciliació familiar en un món extremadament competitiu: “I si ets dona has de competir encara més i posar-hi més hores. Jo he hagut de criar els fills, i a les cinc o les sis del vespre els havia de fer el sopar, ajudar-los a fer els deures… I no saps per què sempre van a la mare”, recorda somrient.

Ara els fills van a la universitat i diu que pot dedicar-se amb cos i ànima a la seva feina. Els premis no la preocupen: “Mai de la vida no hauria pensat que jo arribaria a ser vice-presidenta i a innovar tant com innovem. A mi els títols no em preocupen. M’agrada innovar i canviar productes que van arreu del món.”

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any