Amb l’arribada de l’any nou ha entrat en vigor un acord bilateral signat i ratificat el 2012, pel qual el govern francès cedeix a l’andorrà vint-i-sis hectàrees de terrenys de muntanya i estanys de Catalunya Nord. Les terres, fins ara administrades pel municipi de Porta (Alta Cerdanya), han passat al Pas de la Casa (parròquia d’Encamp), després de més de tres decennis de disputes. El 1988, Andorra va instal·lar a l’estany de les Abelletes, inclòs en aquest territori, un captador per a proveir d’aigua potable el Pas de la Casa, amb l’oposició del municipi de Porta.

El 2012, les autoritats andorranes i franceses van arribar a un acord per a resoldre el conflicte ‘en un esperit d’amistat i de bon veïnatge, i en el respecte dels principis pertinents del dret internacional’, que implicava la cessió de les 26 hectàrees del terme municipal de Porta al del Pas de la Casa. Amb l’entrada en vigor, ara l’estany de les Abelletes queda migpartit i el poble andorrà pot continuar captant-hi aigua, sense dificultats, amb l’estació que hi té instal·lada.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.