L’ANC marca un horitzó: DUI després de les eleccions si se supera el 50% dels vots

  • La ponència, que els socis hauran de votar avui en l'assemblea anual al Tarraco Arena, defensa clarament la via unilateral

VilaWeb
Redacció
04.05.2019 - 21:50
Actualització: 05.05.2019 - 13:19

L’ANC ha establert un full de ruta clar a curt termini que defensa decididament la via unilateral. La ponència, que els socis hauran de votar avui en l’assemblea anual al Tarraco Arena, que VilaWeb us ofereix en directe, demana que el Parlament de Catalunya o l’Assemblea de Càrrecs Electes proclami una DUI en cas que les coalicions electorals ‘indubtablement independentistes’ assoleixin més de la meitat dels vots al Parlament de Catalunya. L’ANC considera que aquest és l’escenari més propici si, després de les eleccions municipals i europees i de la finalització del judici de l’1-O, els partits continuen sense una estratègia comuna.

Vegeu ací l’assemblea general en directe:

La ponència assenyala la via unilateral com a l’escenari ‘més probable’ per a tornar a crear una oportunitat, però remarca que la manca d’unitat –molt present en tot el redactat– és el punt feble principal. L’entitat diu que treballarà perquè n’hi hagi i que, si no s’aconseguís, es reservarà el dret de ‘donar el suport’ al partit o als partits que sí que ‘haguessin manifestat una disponibilitat sincera per a arribar a acords i assolir la unitat d’acció’.

Perquè la via unilateral tingui èxit, assegura, cal ‘alinear’ el govern, el parlament, la resta d’institucions i la ciutadania mobilitzada. Llavors, proposa que es revalidi la declaració d’independència al parlament, que es publiqui al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya i al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya i que es faci una proclamació solemne de la República Catalana davant el món. A continuació es detalla que caldria abaixar la bandera espanyola del Palau de la Generalitat i del Parlament de Catalunya, demanar el reconeixement internacional de la independència de Catalunya i constituir-se en estat.

La ponència també assenyala dos escenaris possibles, tot i que el primer, el d’assolir un referèndum pactat amb l’estat espanyol, ja el descarten directament: ‘Basant-nos en les manifestacions i la duresa dels fets dels darrers anys, considerem del tot ingenu entendre aquest escenari com a possible; per tant, malauradament, s’ha de descartar.’

El segon escenari preveu també un referèndum pactat, però forçat per la intervenció d’un organisme internacional. Ara, atenent l’actuació de la UE durant el referèndum, diuen que també és molt poc probable, ‘tret que la situació de conflicte escali i sobrepassi el llindar màxim d’acceptació de vulneració de drets’.

Tot i que el redactat és fet abans de les eleccions espanyoles, el document diu que la correlació de forces a l’estat espanyol ‘difícilment permetrà que es pugui fer cap oferta mínimament digna per a l’independentisme i el nacionalisme més moderat’. Per això assenyalen que cal prioritzar els esforços ‘a elaborar una estratègia unitària que permeti d’esdevenir un estat independent i fer efectiva la República Catalana‘.

L’ANC farà la setena assemblea general ordinària. Servirà per a fixar el nou full de ruta i votar una reforma dels estatuts i del reglament de règim intern. Segons que ha informat l’entitat, al Tarraco Arena gaudirà de la presència del president de la Generalitat, Quim Torra, i representants dels grups parlamentaris.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any