El conflicte jurídic obert al Tribunal Suprem espanyol sobre qui ha de pagar l’impost de les hipoteques s’aborda avui al matí en una reunió interna d’alt nivell. El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, es troba a partir de les 10h amb els sis magistrats que van dictar la sentència del passat dijous (que fixava que les despeses les pagava el banc i no el client) i president de la Sala Tercera, Luís María Díez-Picazo, que ha decidit portar al ple la decisió per revisar-la.

Així, la trobada ha de servir per abordar la polèmica que s’ha originat amb la decisió del president de la sala d’intentar frenar l’aplicació de la sentència dictada. Díez-Picazo va argumentar que el tema es porta al ple perquè suposa ‘un gir radical’ en el criteri de jurisprudència i té una ‘enorme repercussió social i econòmica’. De moment, però, el ple que ho ha de decidir continua sense data.

Per la seva banda, la reunió no té cap efecte a nivell jurídic ni n’ha de sortir cap decisió que avanci la posició del ple. El que sí evidencia és que la decisió de la secció segona i la posterior reacció del president de la Sala Tercera ha obert una crisi interna que es tractarà de portes endins del Suprem.

La sentència de l’impost de les hispoteques
Dijous, els sis magistrats de la secció segona de la Sala Tercera van dictar una sentència que modificava la seva pròpia jurisprudència anterior. Al febrer, l’alt tribunal havia establert que les despeses derivades de la signatura d’una hipoteca les havia d’assumir el client i, set mesos després, ha canviat el criteri i ha establert que el cost ha de repercutir en l’entitat bancària. Per fer-ho, la sentència ha anul·lat un article del reglament que fixa aquest impost per considerar que és contrari a la llei.

Les magistrats argumenten que el negoci que s’inscriu a les escriptures notarials és la hipoteca i ‘l’únic interessat en l’elevació a escriptura pública i ulterior inscripció d’aquells negocis’ és el banc, ja que per poder posar en marxa la hipoteca necessita que s’inscrigui al registre de la propietat.

La sentència –de la qual ha estat ponent Jesús Cudero- responia a un recurs de l’entitat municipal d’habitatge de l’Ajuntament de Rivas Vaciamadrid.

Tot i que la sentència és ferma i no es pot canviar (ja que està dictada per la més alta instància judicial de l’estat espanyol), el ple sí que pot establir quina jurisprudència aplica i dóna com a bona.

Per fer-ho, Díez-Picazo ha deixat en suspens tots els recursos de cassació pendents sobre un objecte similar. El ple, però, n’escollirà un i el portarà a debat ‘per tal de decidir si aquest gir jurisprudencial ha de ser o no confirmat’.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb