ERC ha vetat un pacte amb el PSC a Girona i deixa via lliure a Marta Madrenas, la batllessa en funcions de JxCat que ha guanyat les eleccions municipals. Els socialistes havien mostrat la seva predisposició a parlar amb Guanyem Girona i ERC perquè Lluc Salellas s’erigís com a alternativa a Madrenas, però els republicans han dit avui que ells volen un govern independentista amb JxCat i Guanyem.

El cap de llista d’ERC, Quim Ayats, ha anunciat que no avalaran cap acord ‘supeditat al 155’. Ha afirmat que votaran en contra de qualsevol proposta que inclogui els socialistes al govern municipal i insisteix que cal un acord entre les tres forces sobiranistes per tenir un govern d’unitat independentista.

‘A Girona volem un govern que defensi els drets nacionals, socials i les llibertats individuals i col·lectives’, ha insistit el cap de llista republicà. Per a Ayats, l’única fórmula que volen explorar els republicans passa per bastir un govern de concentració independentista. Un pacte a tres que inclogui tant JxCat, Guanyem Girona i ERC que permetria garantir una àmplia majoria, ja que sumaria dinou dels 27 seients del ple. ‘Qualsevol altra opció que no fos un govern d’unitat a Girona demanaria que hi hagués altres formacions que no comparteixen aquests valors’, ha insistit Ayats, en clara al·lusió als socialistes.

També ha deixat clar que la seva és una aposta a tot o res. És a dir, que no avalaran cap altre pacte de govern que no inclogui JxCat, Guanyem i ERC. I no només això, sinó que tampoc donaran suport a un possible pacte a dos a l’hora d’investir batlle o batllessa. ‘Un acord entre Guanyem i el PSC és clarament un no’, ha afirmat, tancant així la possibilitat que Salellas pogués ser investit .

Així mateix, ha avançat que tampoc votarien a favor d’investir Madrenas si això suposés deixar Guanyem fora del pacte. Tenint en compte que, sense la candidatura encapçalada per Salellas, JxCat i ERC tampoc sumen majoria i, per tant, Madrenas seria investida en segona volta com a força més votada.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb