La setmana passada el president Carles Puigdemont es va reunir amb Jimmy Carter, ex-president dels Estats Units d’Amèrica, per parlar del procés català. Carter presideix un centre que es dedica a processos democratitzadors, referèndums inclosos, arreu del món. És un dels èxits diplomàtics més importants aconseguits fins ara per l’executiu català. I una part de l’èxit s’ha d’atribuir a Ambler Moss, l’home que ha actuat de pont entre Catalunya i els Estats Units i que va gestionar la trobada.

Ambler Moss (1937) va ser vice-cònsol americà de Barcelona durant el franquisme (del 1962 al 1964) i l’any 2006 va escriure el llibre en què parla d’aquells anys: (Quatre) Barres i estrelles (Símbol Editors), amb pròleg de Jordi Pujol. Moss parla català amb fluïdesa, una de les seves filles es diu Montserrat i va venir a Barcelona a presentar el llibre. És quan VilaWeb TV li féu una entrevista que avui recuperem:

Ja aleshores, Ambler Moss definia Catalunya com ‘una nació al nord-oest de la Mediterrània que és dins de l’estat espanyol’, i explicava quins eren els seus informadors durant el franquisme per captar les opinions dels catalans: Anton Cañellas, el pare abat Teixonera, mossèn Llimona i Llorenç Gascó. I tampoc no es va mossegar la llengua quan li van demanar si veia viable una Catalunya independent: ‘Segons Trias Fargas, i més, una Catalunya independent funcionaria millor.’ D’ideologia progressista, Moss explicava també per què havia assistit a les manifestacions contra la guerra de l’Irac.

Els vincles entre Moss i Catalunya són sòlids i de fa molts anys. Té la Creu de Sant Jordi (1986), és membre del jurat del Premi Internacional Catalunya, de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del consell consultiu del Diplocat.

Moss és doctor en lleis per la Universitat George Washington i es va llicenciar en Ciències Polítiques per la Universitat de Yale.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb