Les alteracions en el llenguatge són els primers indicadors de la malaltia de Huntington i apareixen abans que els problemes motors o neurològics, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la de París-Saclay, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Barcelona i la Fundació per a la Recerca Germanes Hospitalàries. Aquesta malaltia és hereditària i neurodegenerativa i està produïda per una alteració d’un gen del cromosoma 4, que afecta una zona cerebral molt important, el nucli estriat. Les persones neixen amb el gen defectuós però els símptomes no apareixen fins a després dels trenta o quaranta anys.

Aquesta malaltia, a més d’alteracions motores, problemes cognitius i afectius, comporta canvis en el llenguatge. Aquest estudi, publicat al Journal of Communications Disorders, constata que les alteracions lingüístiques són el primer indicador, abans de les motores i fins i tot quan les proves neuropsicològiques són normals.

Els pocs estudis lingüístics de la parla espontània en malalts de Huntington han reportat dèficits del llenguatge, com ara patrons de complexitat sintàctica reduïda, amb menys paraules i estructures sintàctiques formades en construccions de frases simples, curtes, més parafàsiques. Aquests dèficits de llenguatge poden formar perfils específics del Huntington, diferents dels que es presenten en el Parkinson o en persones amb lesions cerebrals.

Els autors van dissenyar un experiment amb vint persones portadores del gen de la malaltia, tots ells nadius castellanoparlants: deu en estadis inicials de la malaltia i els altres deu presimptomàtics. L’estudi ha mostrat que les alteracions del llenguatge es troben en els dominis bàsics de l’organització gramatical i no es poden detectar amb les proves neurocognitives estàndards.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.