Les alteracions en el llenguatge serien els primers indicadors de la malaltia de Huntington

  • Els problemes en la parla apareixerien abans que els problemes motors o neurològics

VilaWeb
ACN
17.02.2020 - 16:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les alteracions en el llenguatge són els primers indicadors de la malaltia de Huntington i apareixen abans que els problemes motors o neurològics, segons un estudi de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), la de París-Saclay, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la Universitat de Barcelona (UB), l’Hospital Mare de Déu de la Mercè de Barcelona i la Fundació per a la Recerca Germanes Hospitalàries. Aquesta malaltia és hereditària i neurodegenerativa i està produïda per una alteració d’un gen del cromosoma 4, que afecta una zona cerebral molt important, el nucli estriat. Les persones neixen amb el gen defectuós però els símptomes no apareixen fins a després dels trenta o quaranta anys.

Aquesta malaltia, a més d’alteracions motores, problemes cognitius i afectius, comporta canvis en el llenguatge. Aquest estudi, publicat al Journal of Communications Disorders, constata que les alteracions lingüístiques són el primer indicador, abans de les motores i fins i tot quan les proves neuropsicològiques són normals.

Els pocs estudis lingüístics de la parla espontània en malalts de Huntington han reportat dèficits del llenguatge, com ara patrons de complexitat sintàctica reduïda, amb menys paraules i estructures sintàctiques formades en construccions de frases simples, curtes, més parafàsiques. Aquests dèficits de llenguatge poden formar perfils específics del Huntington, diferents dels que es presenten en el Parkinson o en persones amb lesions cerebrals.

Els autors van dissenyar un experiment amb vint persones portadores del gen de la malaltia, tots ells nadius castellanoparlants: deu en estadis inicials de la malaltia i els altres deu presimptomàtics. L’estudi ha mostrat que les alteracions del llenguatge es troben en els dominis bàsics de l’organització gramatical i no es poden detectar amb les proves neurocognitives estàndards.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes