Ser diagnosticat d’un càncer i iniciar-ne el tractament pot fer que oblidem altres aspectes quotidians que també són una part imprescindible de qualsevol tractament contra la malaltia, com ara les relacions socials, la família, l’activitat física i l’alimentació. Menjar bé i moure’s de manera regular és més important que mai durant el tractament oncològic, atès que és essencial gaudir d’un bon estat nutricional i físic per afrontar els diferents tractaments.

Moltes persones diagnosticades de càncer busquen informació addicional sobre els aspectes alimentaris que podrien modificar per combatre la malaltia. Investiguen els productes, les coccions, els estris o els hàbits que podrien ser perjudicials o que podrien tenir un efecte màgic o miraculós en l’organisme. Passen molt de temps recopilant informació de pàgines web, llibres o revistes —no sempre avalats científicament— o segueixen consells d’amics o familiars que han sentit o llegit sobre el tema. Això pot generar una sobreinformació i fins i tot una certa sensació d’angoixa, perquè no saben realment el que és cert i el que no. En alguns casos, fins i tot, els pacients acaben eliminant de la dieta aliments imprescindibles per fer front a la malaltia o, al contrari, n’afegeixen d’altres, o bé herbes o suplements que poden ser perjudicials o que, simplement, incrementen el cost de l’alimentació sense cap evidència real que siguin eficaços.

«La sobreinformació en temes alimentaris pot generar sensació d’angoixa en les persones diagnosticades de càncer, que no saben el que és cert i el que no»

La majoria de tractaments de càncer són llargs i combinen diferents teràpies, que poden provocar diversos efectes secundaris en el pacient. Tot i això, les recomanacions alimentàries de base són les mateixes per a tots els tipus de processos oncològics i les fases del tractament, tot i que, en alguns casos, caldrà adaptar-les a mesura que vagin apareixent els diferents símptomes o efectes secundaris. L’alimentació que caldria seguir, independentment del tipus, localització o fase del tractament (si no hi ha cap recomanació concreta per a un cas particular), és una alimentació sana i equilibrada.

Llig l’article complet al web de Mètode

Elena Roura és responsable de l’àrea de Salut i Hàbits Alimentaris de la Fundació Alícia, Barcelona.

Què és Mètode?

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.