L’Ajuntament de Vic introduirà clàusules lingüístiques que vetllin pel català en els contractes públics

  • La iniciativa forma part d'un pla més ambiciós per a aconseguir que els ciutadans mantinguin l'ús de la llengua

VilaWeb
La regidora de Llengua i Cultura de l'Ajuntament de Vic, Bet Piella, a la sala de la Columna (fotografia: ACN).
ACN
17.04.2024 - 20:26
Actualització: 17.04.2024 - 23:00

Crear les situacions perquè els catalanoparlants no canviïn de llengua. Amb aquest propòsit, la regidora de Llengua de Vic, Bet Piella, ha engegat un ambiciós Pla d’Acció per la Llengua que afecta de transversalment totes les regidories, però també interpel·la sectors de fora com el comerç o la cultura. “Volem que els catalanoparlants siguin molt conscients que la defensa de la llengua i els drets lingüístics és un gest individual que depèn de cadascú”, ha dit Piella recordant a la lingüista Carme Junyent. “Ara volem passar de veure el català com una cosa romàntica a la militància activa”, ha afegit la regidora. Una de les mesures és la introducció de clàusules lingüístiques als contractes públics que vetllin per l’ús del català.

“És veritat que la situació a Vic no està tan malament, però vam detectar alguns senyals d’alarma”, ha dit la regidora. Com per exemple la situació al pati de les escoles o en alguns comerços quan es va a comprar. “La llengua vehicular continua sent el català, però s’està començant a perdre”, ha lamentat. I per evitar que passi el que ha passat a altres indrets del país, han decidit d’engegar aquest pla. Ara per ara, el consistori no té dades actualitzades dels usos lingüístics a la ciutat, però n’ha encarregat un estudi, sobretot enfocat als patis de les escoles, per tenir una radiografia més acurada.

El pla preveu un seguit d’accions de caràcter intern i extern. La regidora ha explicat que han fet una anàlisi interna. Segons la regidora, ja ningú s’imagina que des de les diferents àrees del consistori no es tinguin en compte “les ulleres de gènere o de sostenibilitat ambiental”. “Doncs ara també ens posarem les ulleres de la llengua en tot el que fem”, ha dit.

Clàusules i formació

Des d’un punt de vista intern, s’han previst unes quantes accions, com ara l’establiment de clàusules lingüístiques en contractes públics o la formació de treballadors que vulguin passar del C1 al C2 o tenir en compte el català en les bases reguladores de les subvencions que es donin. “Evidentment, premiarem aquelles empreses que tinguin consciència per la llengua i vulguin oferir els seus serveis a la ciutat”, ha assenyalat Piella.

Piella ha explicat que tot plegat volen que faci un efecte cadena perquè els proveïdors siguin conscients que per presentar-se a concursos es premia la llengua, i això tingui un efecte en la cadena perquè després també els ciutadans se sentin més ben atesos. Ha expressat que la voluntat és que altres ajuntaments també facin el pas. “Hem de fer aquesta tasca d’encomanar”, ha afegit.

Per citar alguns exemples, en l’àmbit extern, Piella ha explicat que es vetllarà pel compliment de la llei de política lingüística o s’oferiran conferències sobre la llengua protagonitzades per joves influenciadors catalans. També està previst crear un distintiu que reconegui les empreses de la ciutat com a lingüísticament responsables.

La regidora ha afegit que el treball que es desenvoluparà en molts casos es farà de la mà d’entitats que lluiten per la defensa del català, com ara el Consorci per la Normalització Lingüística d’Osona, Òmnium, Plataforma per la Llengua o el col·lectiu Mantinc el Català, entre més.

El pla d’acció s’ha presentat públicament a la sala de la Columna de l’Ajuntament de Vic abans de la conferència “El dret a viure plenament en català”, que ha pronunciat la directora de la Plataforma per la Llengua, Rut Carandell.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any