El Comitè Olímpic Internacional (COI) ha decidit d’ajornar els Jocs Olímpics de Tòquio, que s’havien de fer aquest estiu, per la crisi del coronavirus 2019. El primer ministre japonès, Shinzo Abe, ha anunciat la decisió després d’haver parlat per telèfon amb el president del COI, Thomas Bach. D’aquesta manera, el principal esdeveniment esportiu del món es farà l’estiu del 2021. Fins ara, els  només s’havien suspès tres vegades: Berlín (1916), Helsinki (1940) i Londres (1944), per la Primera Guerra Mundial i per la Segona.

Fa setmanes que el COI rebia pressions per a ajornar els Jocs Olímpics. Diverses federacions i esportistes s’han posicionat en contra de l’esdeveniment, i ahir, països com el Canadà, Austràlia i Noruega van anunciar que impedirien als seus atletes de competir-hi si no s’ajornaven fins al 2021. Una posició que també ha adoptat avui els EUA, la principal superpotència esportiva.

Amb l’ajornament, els Jocs Olímpics de Tòquio seran els primers de la història que es fan en un any senar. Si la competició hagués continuat endavant, el COI es podria haver trobat en una situació similar a Moscou 1980, quan seixanta-quatre països van boicotar l’esdeveniment. Tanmateix, aquella vegada la causa no fou una pandèmia, sinó la invasió de l’Afganistan per part de l’URSS.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb