El trasllat de sis dels presos polítics es farà efectiu d’una manera imminent: són Dolors Bassa i Carme Forcadell, que seran traslladades a la presó del Puig de les Basses (Figueres) i Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que seran traslladats a la presó dels Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada, el Bages). Són dues de les presons més modernes de Catalunya, del 2014 i el 2008 respectivament.

En totes dues els interns veuran les seves famílies el mateix nombre d’hores que fins ara. Tindran el mateix temps per a les comunicacions per locutori o amb pantalla de vidre: quaranta minuts setmanals durant el cap de setmana que es poden distribuir en una trobada o en dues. No obstant això, les comunicacions amb els fills menors de deu anys passaran de ser de tres hores cada trimestre a noranta minuts cada mes.

Els Lledoners, un centre que es destaca pels equipaments esportius
La presó dels Lledoners és al Bages, a prop de la carretera C-55 –l’eix del Cardener–, concretament a Sant Joan de Vilatorrada. Es va inaugurar el 2008 i té 684 interns, si bé la capacitat del centre és de 750. És el primer d’una nova generació d’equipaments de dimensions més reduïdes que tenen l’objectiu de millorar el servei. Amb 54.107,24 m2 de superfície construïda, fa pràcticament la meitat que la majoria de presons catalanes. També fou construïda amb l’objectiu d’integrar-se en el medi rural i natural i per això és envoltada de camps i zones arbrades.

Hi ha vuit mòduls, amb seixanta-quatre cel·les cadascun. La majoria de cel·les són dobles, i hi ha serveis com ara aules de formació, biblioteca, sales amb ordinadors, economat, perruqueria, tallers, menjadors, sales d’estar, gimnàs, fleca, pati i locutoris. Els Lledoners compta amb una àrea esportiva formada per una pista poliesportiva coberta, un camp de futbol, un gimnàs i una piscina. També hi ha una sala d’actes, que alhora pot servir com a teatre, i un espai confessional. Entre els objectes permesos, es destaquen els aparells d’àudio i imatge i els ordinadors (amb autorització prèvia del centre).

Una característica dels Lledoners són les fórmules de participació dels interns en el dia a dia de la presó. De fet, és l’únic centre de tot Catalunya on tots els mòduls funcionen amb un sistema de participació i convivència.

El Puig de les Basses, una presó masculina amb un mòdul de dones
La presó del Puig de les Basses, al terme municipal de Figueres, es va inaugurar l’any 2014 i hi ha 734 interns (per bé que té capacitat per a 1.174) en un espai de 61.642,43 m2. El centre té 620 cel·les distribuïdes en nou mòduls i quatre unitats singulars. Té un mòdul de dones amb 35 internes, on aniran destinades Forcadell i Bassa.

Quant al disseny, va ser construït amb l’objectiu de no crear la sensació de claustrofòbia dels centres penitenciaris convencionals. L’equipament també compta amb infermeria, un edifici educatiu, formatiu i cultural, una àrea d’esports amb piscina i una zona de serveis on hi ha els tallers productius.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb