Així manipula Telecinco la declaració de dues estudiants sobre la repressió de l’1-O

  • El mitjà espanyol descontextualitza i selecciona fragments interessats per a construir el relat d'una Catalunya crispada

VilaWeb
Josep Rexach Fumanya
05.10.2017 - 17:58
Actualització: 05.10.2017 - 23:44

Durant el procés certs mitjans de la premsa espanyola han tendit a transmetre una imatge esbiaixada de la convivència social a Catalunya. Han parlat de fractura, de divisió social, de famílies trencades. Però d’ençà dels fets del 20 de setembre i encara més des del dia del referèndum, aquesta actitud s’ha fet més evident en alguns mitjans. És el cas de Telecinco, que en l’informatiu d’ahir va emetre una notícia en què va manipular el testimoni de dues joves per construir un relat de tensió als carrers de Barcelona.

Vegeu-ne el vídeo ací:

La presentadora de l’informatiu explica que dimarts, a Barcelona, hi va haver un enfrontament violent entre joves. I abans de donar pas a la notícia, fa una interpretació d’allò que veurem: ‘El temor, i el risc, és que aquesta actitud deixi de ser anecdòtica’.

Una de les tres joves que apareixen fent declaracions és Paula Lombardi, una estudiant de dinou anys que va accedir a parlar per a Atlas –agència de notícies que treballa per a Telecinco. Abans d’intervenir ella, la veu en off de la notícia diu que els ànims crispats han acabat explotant al carrer, mentre en les imatges s’observa una baralla. I a continuació apareix la Paula: ‘És com tot allò que no et pots imaginar i creus que no passarà, i passa.’ En el context, sembla que es refereixi a la suposada violència que vol transmetre la peça informativa.

Segons que ens explica per telèfon la Paula mateix, ella es referia a la repressió de la policia durant la jornada de diumenge: ‘Els vaig dir que era brutal l’actuació que havia tingut el dia del referèndum i vaig afegir que la premsa espanyola hi donava poca importància. Els vaig dir que estava trista i angoixada per tot això que passava i que no m’ho hauria imaginat mai.’

La jove explica que la periodista que la va entrevistar volia, sobretot, saber si tenia conflictes amb el seu entorn. ‘Primer em van demanar què pensava de tot això que passa i després si havia tingut problemes amb amigues o família pel fet de pensar diferent. Li vaig dir que no, que en el meu entorn tothom ho vivia de manera semblant.’ Aquesta declaració no va ser emesa.

Quan la seva tia li va dir que havia sortit per la televisió, la Paula va cercar la notícia a internet i es va trobar amb la ‘manipulació televisiva’: ‘En un primer moment vaig riure. Però llavors vaig pensar fredament que havia sortit a la televisió dient unes coses que no penso. I em vaig enfadar molt. I vaig decidir d’explicar-ho a Facebook.’

Una segona manipulació en el mateix vídeo
La primera noia que apareix en la peça informativa també ha denunciat haver estat víctima d’una manipulació. Ho ha fet després de saber la reacció de la Paula. En el seu cas, en lloc de descontextualitzar una frase que va dir, en seleccionen la part que més els interessa: ‘Tenim amigues que no són independentistes’, diu la jove, mentre el locutor assegura que a Catalunya s’ha passat de compartir banderes als balcons sense problemes, a haver-hi discussions acalorades entre veïns i familiars. En canvi, la notícia amaga allò que afegia la noia: que s’hi entén bé, amb les amigues que no són independentistes, i que totes estan d’acord que l’actuació del govern espanyol va ser pèssima. Malgrat això, la cadena va decidir d’escapçar la declaració i agafar-ne només la primera part.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any