Investigadores de l’IDIAPJGol han estudiat els efectes a llarg termini de la covid persistent, especialment en la salut mental, i han constatat que al 70% dels pacients declara tenir dificultats per atendre responsabilitats familiars, al 72%, treballar fora de casa i al 75% passar temps amb els seus amics. Una de cada cinc persones, segons aquesta recerca, presenta símptomes de covid-19 cinc setmanes després de la infecció, i al cap de dotze setmanes, un de cada deu.

La lluita de l’Helena i molts malalts: “No és ansietat, tinc covid persistent”

“La veu dels pacients que tenien una bona salut i qualitat de vida abans de la covid persistent transmet la desesperació per l’empitjorament dels símptomes”, han indicat les investigadores. La llista de símptomes nous i persistents descrits pels pacients és llarga i inclou tos, dificultat respiratòria, opressió toràcica, disfunció cognitiva i fatiga extrema, entre d’altres.

Alguns descriuen la naturalesa cíclica de la malaltia, amb alguns símptomes que milloren mentre d’altres empitjoren. “Els símptomes psicològics i psiquiàtrics experimentats per pacients amb covid persistent com depressió, ansietat, símptomes postreumàtics i deterioració cognitiva es podrien atribuir a factors psicològics i lesions neurobiològiques”, han considerat, mentre que d’altres, com marejos, mal de cap i les convulsions, poden persistir durant molt de temps després de la malaltia aguda de la covid.

Segons les investigadores, conviure amb l’estrès de la covid persistent també ha afectat la salut mental de molts pacients, que han experimentat amb més freqüència insomni i ansietat. Han assenyalat, en aquest sentit, que “és crucial enfortir els serveis de salut mental, els recursos comunitaris i els grups de suport informals”.

La Fundació Institut Universitari per a la recerca en Atenció Primària de Salut Jordi Gol (IDIAPJGol) és un centre de referència en la recerca i la promoció de la salut en el primer nivell assistencial.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.