Advocats europeus, indignats pels atacs i amenaces a Boye i als advocats belgues

  • Advocats Europeus Demòcrates (AED) expressa 'preocupació i indignació' arran dels 'atacs i amenaces' rebuts per Boye i els advocats belgues

VilaWeb
ACN
04.09.2018 - 11:41
Actualització: 04.09.2018 - 12:04

L’associació Advocats Europeus Demòcrates (AED) ha fet palesa la seva ‘indignació i preocupació’ pels ‘atacs i amenaces’ rebuts pels advocats del president Carles Puigdemont i els consellers exiliats i demana al govern espanyol que garanteixi el dret de defensa i el lliure exercici dels lletrats.

En un comunicat, l’AED critica l”assetjament’ contra els advocats belgues Paul Bekaert, Michèle Hirsch, Christophe Marchand i contra Gonzalo Boye com a ‘represàlia’ per la seva ‘defensa eficaç’ del president Puigdemont i dels consellers Clara Ponsatí, Lluís Puig, Meritxell Serret i Antoni Comín. Així mateix, exigeix que cessin aquestes ‘atacs’ tot adreçant-se als col·legis de l’advocacia corresponents perquè instin les autoritats espanyoles a prendre les mesures oportunes per a garantir protecció a aquests advocats en el desenvolupament del seu exercici professional.

L’organització lamenta les ‘manifestacions d’odi i declaracions difamatòries que ataquen la seva reputació i la independència amb què han d’exercir la professió’, i també les ‘amenaces contra la seva integritat física’. Ho consideren ‘atacs intolerables’ contra l’exercici del dret de defensa i diversos drets reconeguts en la Declaració Universal dels Drets Humans, el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics i el Conveni Europeu per la Protecció dels Drets Humans i les Llibertats Fonamentals.

Aquestes crítiques als advocats defensors dels polítics independentistes també contravenen els principis bàsics de les funcions dels advocats, aprovats per l’ONU el 1990, que inclouen la garantia per part dels governs que els advocats no seran intimidats, assetjats ni amenaçats per la seva feina.

L’AED recorda que el dret de defensa no tan solament es garanteix amb la presència d’un advocat, sinó amb el fet que aquest advocat pugui ser elegit lliurement i que pugui exercir sense amenaces, pertorbacions, limitacions ni denúncies pel fet de desplegar l’estratègia de defensa que consideri més apropiada en cada moment.

Fundada el 1987, l’Associació d’Advocats Democràtics Europeus (AED) és una confederació d’organitzacions i sindicats d’advocats de França, Alemanya, els Països Baixos, Bèlgica, Espanya, Grècia, Itàlia i Turquia, amb els ‘mateixos ideals democràtics, moderns i humans d’Europa’. L’AED té la missió de defensar els drets dels ciutadans preservant la independència dels advocats pel que fa a qualsevol poder polític, social, econòmic o corporatiu. Com a organització professional, el seu propòsit internacional és garantir el respecte dels drets de la defensa i, en particular, salvaguardar la integritat física i la llibertat política i econòmica dels advocats. L’associació també treballa per garantir que totes les persones tinguin accés a recursos judicials nacionals i internacionals, especialment aquells que es trobin en situacions més precàries i quan els seus drets bàsics no siguin reconeguts o siguin mal reconeguts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor