Ada Colau, escollida copresidenta de la principal xarxa mundial de ciutats

  • Barcelona manté les dues seus de les associacions mundials municipalistes CGLU i Metròpolis

VilaWeb
ACN
16.10.2016 - 11:10

La batllessa de Barcelona, Ada Colau, ha estat escollida copresidenta de Ciutat i Governs Locals Units (CGLU), la principal xarxa internacional de ciutats. La CGLU ha tancat a Bogotà el seu Consell Mundial amb la renovació de la direcció de l’organització, que estarà encapçalada pel president de l’associació de municipis de Sudàfrica, Parks Tau, després d’obtenir els suports internacionals necessaris. Paral·lelament, la capital catalana manté les dues seus de les associacions mundials municipalistes –CGLU i Metròpolis- i recupera protagonisme en l’escenari internacional amb l’establiment de noves aliances entre ciutats. ‘Barcelona històricament i especialment amb el llegat del període de Pasqual Maragall ha tingut sempre una forta presència internacional, és una ciutat global molt escoltada a les xarxes internacionals de ciutats’, ha assenyalat Colau.

‘En els darrers temps la presència s’havia reduït una mica i nosaltres hem rellançat amb força la seva presència’, ha assegurat la batllessa de Barcelona, copresidenta juntament amb Roland Ries (Estrasburg); Tahir Akyürek (Konya); Wen Guohui (Guangzhou); Mauricio Rodas (Quito); i Anne Hidalgo (París), que manté la responsabilitat en la comissió de gènere. Parks Tau, que ha guanyat l’elecció per davant del batlle de Kazán, ha fet una defensa clara per obrir l’organització i enfortir-la com a interlocutora forta davant els diferents nivells d’administració. ‘A Bogotà hi anem amb un posicionament conjunt amb Madrid i París en qüestions prioritàries com la lluita contra el canvi climàtic, l’habitatge o les polítiques migratòries i d’acollida de refugiats’, ha avançat Colau.

‘Fins ara aquests temes s’han portat a escala estatal i amb competències estatals però bàsicament son les ciutats les que hem de gestionar el dia a dia d’aquestes qüestions’, ha posat l’accent la batllessa de Barcelona. ‘Tenim, a més, un finançament plantejat amb un esquema del segle passat on les ciutats són les administracions menors i infrafinançades. En canvi, som les del dia a dia de la gent i les que hem d’atendre les necessitats quotidianes de tota la població’, ha insistit Colau, que ha posat d’exemple que a l’Estat les ciutats només reben el 13% del finançament total. ‘Com a mínim s’hauria de plantejar que la xifra pugés al 25% en aplicació de principis de subsidiarietat’, ha reflexionat en veu alta Colau, que no només aposta per revisar el mecanisme de finançament a nivell estatal sinó a també a nivell europeu.

‘Caldria que les ciutats també tinguéssim accés directe als fons globals, reservats fins ara només als estats’, ha puntualitzat Colau.

CGLU manté la seva seu institucional a Barcelona
Barcelona ha fet una aposta evident per impulsar el protagonisme de la capital catalana en l’escenari internacional en un moment clau, quan els Estats estan debatent la Nova Agenda Urbana, que es defineix a partir de demà en la Conferència Mundial Habitat III de Nacions Unides, que se celebra a Quito, una cimera que té lloc cada 20 anys. En un moment on les àrees urbanes ja concentren la majoria de la població, Colau creu imprescindible que Barcelona recuperi aquest protagonisme, perquè tot i que les grans decisions estan a les mans dels Estats, les ciutats estan cridades a ser actors imprescindibles per fer possible aquests acords, com ara la necessitat d’aturar el creixement de les desigualtats o la lluita contra el canvi climàtic. ‘Sense les ciutats, això no serà possible, i hem de tenir una xarxa potent que garanteixi el seguiment, el finançament i el compliment dels acords globals’, ha manifestat.

Colau ha destacat la importància que un representant d’Àfrica assumeixi per primer cop la presidència de CGLU, que està integrada per més de 1.000 ciutats d’un total de 127 països dels 191 integrants de l’ONU, i els seus membres representen més de la meitat de la població mundial. ‘Es tracta d’un continent emergent i de futur que cal visibilitzar’, ha afirmat.

Comença l’Habitat III a Quito
Demà dilluns comença a Quito la conferència Habitat III de Nacions Unides sobre Habitatge i Desenvolupament Sostenible. La Conferència mundial compta amb la participació dels Estats, governs locals, societat civil i institucions. Ada Colau té previst demà intervenir en la sessió plenària d’obertura i també participarà en una conferència conjunta de ciutats on es demanarà el ple compliment dels compromisos de la cimera del clima que es va celebrar a París, demanant també que es garanteixi el degut finançament per poder implantar l’agenda. També a Quito, la batllessa de Barcelona coincidirà amb la de Madrid, Manuela Carmena, en la inauguració del Fòrum Iberoamericà de Governs Locals, i intervindrà en el Fòrum Alternatiu de FLACSO.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any