Ada Colau, amagada rere les tanques de la policia

La maniobra de buidar la plaça i allunyar la protesta posa en relleu el moment polític i personal que viu Ada Colau

Vicent Partal
Vicent Partal
23.09.2021 - 23:09
Actualització: 24.09.2021 - 01:09
VilaWeb

VilaWeb necessita el vostre suport

Aquest diari existeix perquè més de vint mil lectors han decidit que poden i volen pagar cinc euros al mes perquè tots rebeu tota la informació amb accés obert. Però no n’hi ha prou. En necessitem més. Tu ho vols i pots?

Fes-te’n subscriptor aquí.

Després de la publicació a les deu de la nit d’aquest editorial, en l’edició avançada pels subscriptors, ha tingut lloc la detenció a l’Alguer per la policia italiana del president Puigdemont. Tot l’equip de VilaWeb estem treballant per a aportar tota la informació possible sobre els esdeveniments, informació que podeu seguir en temps real des de la portada del diari.

____________________________________________________________

Ahir a la vesprada, a partir de les cinc, la policia va anar buidant la plaça de Sant Jaume i també els bars dels carrers de la vora. Sense contemplacions, els uniformats van fer fora els clients i els van obligar a desplaçar-se fins una línia blindada, lluny de la plaça mateix. Darrere aquella línia hi havia grups de ciutadans de Barcelona que protestaven sorollosament, i per causes ben diverses, contra la batllessa, Ada Colau.

Aquesta imatge d’Albert Salamé, presa uns minuts abans del parlament dins la casa de la ciutat, crec que descriu perfectament l’escena, amb una mirada gairebé literària. Una plaça buida, buidada, amb cadires desplegades ben arrenglerades, però sense ningú assegut i allà, al fons, una furgoneta de la policia taponant-hi l’accés. Rere la línia policíaca, la gent. Dins l’ajuntament, els polítics.

La fotografia no permet de sentir el so ambient però, si voleu, el podeu escoltar en aquest vídeo del moment del parlament i cal dir que impressiona. S’hi sent el crit llunyà dels ciutadans, que és provat d’atenuar o disfressar –d’amortir– per una batllessa reclosa en el seu edifici, protegida per aquells mateixos policies que tant havia denunciat ella temps arrere. Dins el Saló de Cent no se sentien els crits, no se sentia la gent. No hi arribaven els crits, sinó de manera tènue. I després de Gràcia i després de Sants, no tinc cap dubte que volia justament això. Volia, en definitiva, ofegar una protesta que és ben segur que l’hauria acompanyat si la normalitat de la plaça hagués estat possible.

Tanmateix, la qüestió és que tot això, aquesta fotografia, aquest vídeo de la situació viscuda a la plaça, també diu molt d’ella i del moment polític en què es troba el seu projecte, personal i polític. I que demostra, amb la força de les imatges, on ha acabat anant a parar aquella que un dia va dir que arribava a l’ajuntament per canviar-ho tot, per liquidar la política tradicional, per fer fora la màfia i per obrir les portes de la casa gran, finalment, al poble menut. Aquest poble que, com a sol remei, ahir es va haver d’abocar a protestar rere les tanques guardades per la policia del poder.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.09.2021  ·  22:18

Quan la batllessa s’ha de tancar a pany i clau per a fer un discurset, vol dir que està molt sola. I si s’ha de protegir darrere de policies ja no eixirà del seu búnquer personal. És tan patètica com aquell drogadicte i psicòpata envoltat pels seus incondicionals mentre el seu món s’ensorrava uns metres més enllà.

Albert Alcántara
Albert Alcántara
23.09.2021  ·  22:26

I amb l’estimada colaboració de la policia del nostre flamant Govern de Vichy!

Núria Coma
Núria Coma
23.09.2021  ·  22:27

Tristor.
Els polítics que tenim al capdavant de les nostres institucions, no ens representen.
Xiulets a la diada, merescuts, xiulets a l’alcadessa amb llàgrimes incloses, merescuts ells i patètica ella.
Hem passat de ser un poble orgullós dels nostres representants a sentir-ne vergonya, però no som nosaltres els que hem canviat.
Ada Colau es faria un favor a ella mateixa, marxant perquè si cau gaire més baix farà un forat a terra.
No ens mereixem aquesta caragirada sense principis ni paraula ni projecte

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
23.09.2021  ·  22:58

La Colau es directament responsable de les polítiques portades a terme a l’Ajuntament de Barcelona.Pero n’hi ha d’altres,amagats al seu darrera,tan responsables com ella,Collboni,Martí,Maragall,Sanz,etc.en son els mes coneguts,pero no els únics.Al francès no cal ni mencionar-lo

Carles Serra
Carles Serra
23.09.2021  ·  23:00

Apreciat Vicent gràcies per l’editorial, però aquesta vegada et quedés molt curt en el seu anàlisi; aquest personatge de la Colau, fa temps que ha demostrat els seus nuls valors democràtics i humans, el drama Vicent és que malgrat aquesta realitat rep el recolzament de la majoria de partits de conformen aquest putrefacte consistori de Barcelona; però també podríem posar d’exemple la manifestació de la Diada, el mossèn i el de Pineda amb goril·les de protecció per anar a la manifestació.
Són els polítics/partits que tenim; ja fa molts anys en Xirinacs va denunciar la llei terrorista que volia aprovar el govern espaÑol de torn, però sobretot va denunciar els polítics catalans que el varen ajudar aprovar-lo i que ara patim a les nostres pròpies carns, polítics/partits tant de dretes com d’esquerres (Pujol, Maragall, Lluch i així la llista és llarguíssima) en Xirinacs, que en aquell temps era senador, només va trobar el recolzament d’un senador Basc; el varen tractar de boix i com ell denunciava la societat majoritàriament també el va deixar sol.
Al final va decidir fer el traspàs sol, segurament veien tanta TRAÏCIÓ I BOTIFLERS

Miquel Amorós
Miquel Amorós
23.09.2021  ·  23:08

L’inici de la fi de FRAU Colau. Un exemple de que no es pot governat a l’esquena del poble.
Diu un refrany castellà: ‘Cuando las barbas de tu vecino veas pelar, pon las tuyas a remojar’.
Eh, govern de Vichy?

Maria del Mar Serra
Maria del Mar Serra
23.09.2021  ·  23:24

El terror a la crítica dels qui viuen de la política. El terror als xiulets dels ganduls que se suposa que han de governar. El terror dels qui han convertit la pandèmia en el seu amagatall (si no, perquè caduquen els vaccins?).

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
23.09.2021  ·  23:36

Quan els polítics no volen sentir ni escoltar la veu del poble és que han perdut tota la credibilitat.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
24.09.2021  ·  00:06

Avui toca doble editorial, Vicent: el que acaba de passar amb Carles Puigdemont és gravíssim.
Sobre el tema d’aquest editorial, ja fa temps que dic que tot plegat ha vingut de l’obsessió centralista dels partits amb l’Ajuntament de Barcelona. S’han barallat tant per les cadires que se l’han carregat. Ada Colau ho va tenir molt fàcil per a entrar-hi i rematar la feina. El problema és que tot de votants li ho han fet possible. I, fins i tot així, la resta del país no podem fer-hi res.

Josep Jallé
Josep Jallé
24.09.2021  ·  00:11

Amigues, amics … director: senzillament vergonyós. Comencen fent el salt de titelleta als jardins Pau Casals – durant un discurs d’ICV – i acaben agafats a la mamella … desesperadament, obsessivament, desprès d’una mascarada de gestió municipal amb els resultats que només cal copsar quan hi tornes. Del Cap i Casal al Cap i Comuna i cada cop més lluny d’aquells que la van votar, creients dels dogmes d’una autoanomenada esquerra. I és que, quan es tasta el viure del poder, és molt difícil deixar-ho per a seguir amb una vida normal, si és que la van tenir mai. A l’altre extrem, en la quotidianitat política, Angela Merkel.

Jaume Riu
Jaume Riu
24.09.2021  ·  00:30

NOTÍCIA D’ABAST DESCOMUNAL
Cada setmana passen coses importants.
– El rei ja no ve, o fan fora la gent, per no sentir els xiulets.
– L’11-S els partits polítics ja no van anar a la manifestació per no sentir els xiulets.
– L’alcaldesa de Barcelona fa buidar la plaça per no sentir els xiulets.
Tot plegat és la prova evident que la gent pren el comandament del vaixell fins ara tripulat per polítics, i és una notícia d’abast descomunal.

Albert Ventura
Albert Ventura
24.09.2021  ·  01:32

Al menys se li ha de reconeixer que ha apres del que li va passar al Ceausescu.

Ramon Perera
Ramon Perera
24.09.2021  ·  01:37

M’agradaria analitzar el tema de l’editorial amb una mirada més global. La vida política de la Colau segurament té els dies comptats, però lo que compta és el panorama dels partits.
Les properes eleccions municipals s’han de celebrar el maig de 2013, d’aquí un any i mig aprox.
En les anteriors eleccions, el panorama era com segueix:
– ERC: 21,35% de vots, 10 regidors
– Barcelona en Comú, etc: 20,71%, 10 regidors
– PSC: 18,40%, 8 regidors
– Barcelona pel Canvi – Ciutadans [Valls]: 13,2%, 6 regidors
– Junts: 10,47%, 5 regidors
– PP: 5,01%, 2 regidors
Nota de tall: 5% dels vots.
Si no canvia molt la cosa, tenim un panorama ben galdós.

PS. Que l’únic principi de la Colau era ella mateixa, es veia des de fa temps. Que la seva suposada fortalesa era només aparença ha quedat confirmat. Amb aquests dos antecedents, que tingués projecte, era dubtós. I no se l’hi ha vist pas.

Antoni López
Antoni López
24.09.2021  ·  01:47

La Sra.Colau no te la talla necessaria per trencar la “terenyina,” si és que hi ha algú per fer-ho. S’hi ha quedat atrapada. Les raons i les bones intencions,si n’hi ha,son indispensables, però insuficiens. La primera autoritat de BCN, no es pot permetre el luxe de plorar quan les coses es torçen.

Salvador Molins
Salvador Molins
24.09.2021  ·  04:01

Mai et pots refiar dels espanyols. Les seves closques són molt antigues, fondes i rebuscades sobretot quan es tracta de Catalunya, una de les seves darreres colònies. S’ha protegit suficientment Puigdemont? En la notícia d’avui llegeixo repetidament que una ministra espanyola va confirmar que no executarien les ordres d’extradició i algú o tothom s’ho van creure? Ja ho veurem d’ací a poques hores.

De fa temps crec que Vilaweb i el seu Director també s’han de protegir. No sé si ho estan.

Respecte de la Colau el que està passant és de pel’lícula, està caient el seu engany i la seva buidor, i s’amaga del poble, darrere de reixes i policies. Tan de bo caiguin aquesta gent que van pactar amb aquell Valls jacobí i català bord. Si han caigut els peatges i ara caigués la Colau, potser estem més aprop de la Independència del que molts es creuen?

Francesc Subiràs
Francesc Subiràs
24.09.2021  ·  05:00

No hi havia en Cuixart aquesta vegada?

Rosa Guallar
Rosa Guallar
24.09.2021  ·  06:24

Però..on era en Jordi Cuixart?! Com és que la va deixar sola!? Òmnium no vetlla prou per la unitat d’un sol poble o què està passant?!

Oriol Roig
Oriol Roig
24.09.2021  ·  07:11

El proper alcalde de Barcelona serà del PSC. Només cal mirar els percentatges que recorda en Ramon Perera (1:37). La previsible davallada dels comuns i desfeta de Cs proveirà prou vots per fer el PSC la força més votada.

Daniel Llorca
Daniel Llorca
24.09.2021  ·  07:13

La reina dels escraches, la que representava al poble, ara s’amaga d’ell perquè no li agrada que la xiulin….
La reina de donar lliçons i de criticar als rivals ara s’amaga darrera la policia….
PATÈTICA!!!!!

Asun Tejero
Asun Tejero
24.09.2021  ·  07:34

Doncs el que ve no és millor. Quan vols fer una feina que ni és la teva ni estàs preparat, per dur-la a terme. Encara que t’envoltis de milers i milers de col•laboradors, que naturalment si tu ets mediocre, ells més. L’oposició de que serveix???? El Tete????

Jordi M Ribes
Jordi M Ribes
24.09.2021  ·  08:06

“Taponant” deu ser del verb “taponar” que ve de “tapón” que és com els espanyols en diuen del tap

Jordi Torres
Jordi Torres
24.09.2021  ·  09:13

Si la Sra. Alcaldessa decideix bloquejar l’accés dels ciutadans a la plaça de l’Ajuntament, a qui s’adreça el pregó, doncs? A qui representa aquest consistori?

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.09.2021  ·  09:14

La Colau, molt cridanera ella quan feia d’activista defensant el poble, ha demostrat que darrera d’aquells crits posturistes no hi havia res, cap personalitat, només una arrivista cridanera, per la qual el poble era un mitjà, no un fi.

Quan deixi de ser alcaldessa, passarà al no res, no te talla, just el que ha demostrat aquests anys destrossant el prestigi de la ciutat de Barcelona.

Joan Cuscó
Joan Cuscó
24.09.2021  ·  09:40

Sincerament,
Em recorda temps i personatges passats.

conxa raspall
conxa raspall
24.09.2021  ·  10:36

La Colau No ha fet tancar la plaça. No es veritat!!!. La plaça esta perimetrada perque hi ha un espectacle del Toc d’inici i aixo ho marca el Procicat, que depen de la Generalitat. Ja está be de dir coses que no son certes, perque la majoria dels que escribiu els atacs indiscriminats a la Colau, sou personas ben informadas, i sabeu molt be les competencies que tenen l’Ajuntament i la Generalitat.
Acuseu a la Colau de coses que no pot fer, precisament perque no es la seva competencia, i ho sabeu, que es el mes greu!!!.
Si no es independentista, ja no pot ser bona alcaldesa, bona politica, bona persona,etc.etc.Dons us quivoqueu!!!!

Emili Miquel
Emili Miquel
24.09.2021  ·  12:32

Es pot enganyar durant un temps a alguna gent, però no es pot enganyar tot el temps a tota la gent. El dia que “la princesa del poble”, “la Evita Perón catalana”,va acceptar els vots de Manuel Valls (dreta rància i racista) per a mantenir la batllia, va firmar la seva defunció política. Era un regal enverinat. Ara resisteix envoltada de policies, però acabarà sortint de l’ajuntament que tan indignament ocupa. I no només això, finalment serà recordada como una de les batllesses més incompetents i mentideres de la història del consistori.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
24.09.2021  ·  12:34

¡Pobre Colau! Buida com la plaça. Exhibint la misèria del polític que viu de la política i no gestiona el que cal. Realment no està capacitada pel càrrec.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.09.2021  ·  17:25

Cal que publiqueu la llista dels 300 elegits per anar a la plaça per aplaudir a la franquista.esquerranosa Colau.155. Cal publicitar l’aparell neo.franquista de la Generalissima Colau, els 300 fills corruptes per aplaudir a la nefasta antidemocrata. DEMOCRACIA O COLAU LA FRANQUISTA COMUNA. Per cert 200 dels 300 cobren nomines municipals, Artadi porteu a la fiscalia, i puvbl8fitat dels galifardeus de la Plaza 12 de octubre per aplaudir Viva Franco, Arriba Colau. Democracia porcina, comuna de franquistes

Junts encara podem anar molt més lluny. Amb VilaWeb.

Fes-te’n subscriptor i construeix amb VilaWeb els diari nou que els Països Catalans necessiten ara.
Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ al mes
Ara també ens pots ajudar fent una donació única.
Fer una donació
a partir de 10 €