La tertúlia proscrita

Acord a la Unió Europa per a protegir els periodistes de detencions o de ser espiats pels estats

  • Les noves regles també pretenen de garantir la llibertat de premsa i el pluralisme i la independència dels mitjans

VilaWeb
ACN
15.12.2023 - 18:23
Actualització: 15.12.2023 - 19:53

El Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea han arribat a un acord per a la llei europea de llibertat dels mitjans de comunicació, la primera legislació a escala comunitària en aquest camp. Entre més, el reglament té com a objectiu protegir els periodistes d’accions com ara detencions, sancions, operacions de cerca i captura o de ser espiats per mitjà de programari espia, amb l’excepció d’alguns casos “concrets i estrictes”. Les noves regles també pretenen de garantir la llibertat de premsa, el pluralisme als mitjans i la independència editorial, a més de facilitar la feina dels periodistes dins les fronteres dels vint-i-set.

La nova legislació posa especial èmfasi en els mitjans públics, als quals se’ls exigeix que tinguin “una autonomia total” i “independència editorial”. Sobre això, la normativa estableix una sèrie de criteris per a establir nomenaments, acomiadaments i assignació de recursos. La llei també remarca la importància de salvaguardar la transparència de la propietat dels mitjans i de revelar la quantitat de publicitat institucional que reben.

Alhora, estableix la creació d’organismes nacionals que estudiïn operacions de compra i fusions del mercat de mitjans de comunicació –incloent-hi les plataformes en línia– per alertar una concentració excessiva al sector.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any