ACORD PER A LA CREACIÓ D’UNA TAULA ENTRE EL GOVERN D’ESPANYA I EL GOVERN DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA PER A LA RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE POLÍTIC

Les parts signants d’aquest acord constatem que tenim davant l’oportunitat de desblocar i canalitzar el conflicte polític sobre el futur de Catalunya i establir les bases per a resoldre’l, perquè hi ha voluntat de diàleg per a arribar a un acord que ens permeti de superar la situació actual.

El reconeixement d’aquesta oportunitat, i la voluntat i la fermesa política expressada per ambdues parts, permeten d’explorar i abordar l’obertura d’una nova etapa basada en el diàleg efectiu, obert i sincer i apostar pel reconeixement i entesa institucional.

Per tot això, d’acord amb els principis de lleialtat institucional i bilateralitat que regeixen el marc polític de relació entre el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya, acordem:

  1. El reconeixement del conflicte polític i l’activació de la via política per a resoldre’l.

Partim del reconeixement que hi ha un conflicte de naturalesa política en relació amb el futur polític de Catalunya.

Com qualsevol conflicte d’aquesta mena, només es pot resoldre per vies democràtiques, mitjançant el diàleg, la negociació i l’acord, superant-ne la judicialització.

  1. Creació d’una TAULA BILATERAL DE DIÀLEG, NEGOCIACIÓ I ACORD PER A LA RESOLUCIÓ DEL CONFLICTE POLÍTIC.

Per això, prenem el compromís de crear una Taula de diàleg, negociació i acord entre governs, que partirà del reconeixement i legitimitat de totes les parts i propostes i que actuarà sense més límits que el respecte als instruments i als principis que regeixen l’ordenament jurídic democràtic.

Aquesta Taula, com a instrument polític, se sustenta en els principis següents:

1) Composició: el Govern d’Espanya i el Govern de la Generalitat de Catalunya. Se n’establiran les delegacions paritàriament i amb els membres que decideixin totes dues parts.

2) Contingut: diàleg obert sobre totes les propostes presentades. Les parts aportaran amb llibertat de continguts les seves propostes detallades sobre el futur de Catalunya. I es valoraran, debatran i argumentaran les posicions respecte de cada proposta.

3) Calendari transparent: la Taula començarà a treballar en el termini de quinze dies a partir de la formació de Govern d’Espanya i establirà terminis concrets per a les reunions i per a presentar les conclusions.

4) Seguiment i garanties de compliment: la Taula establirà mecanismes per a garantir el començament i el manteniment de la seva activitat i el compliment dels acords.

En aquest espai caldrà cercar acords que tinguin un suport ampli de la societat catalana. Ambdues parts es comprometen a impulsar l’efectivitat dels acords que s’adoptin mitjançant els procediments oportuns. Les mesures en què es materialitzin els acords seran sotmeses en el seu cas a validació democràtica en una consulta a la ciutadania de Catalunya, d’acord amb els mecanismes prevists o que es puguin preveure en el marc del sistema jurídico-polític.

Aquesta Taula es coordinarà amb més espais de diàleg institucionals i parlamentaris existents, que hauran potenciar-se, com ara la Comissió Bilateral Generalitat-Estat recollida a l’Estatut d’Autonomia de Catalunya i la Taula de Partits que hi ha al Parlament de Catalunya.

 

PSOE-PSC                                                                             Esquerra Republicana

[Text traduït per VilaWeb de l’original en castellà]

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb