El govern i els comuns obren camí a l’aprovació del pressupost

Acorden una reforma fiscal per a recaptar 543 milions d'euros més cada any 'per a blindar l'estat del benestar'

VilaWeb
Redacció
16.12.2019 - 15:36
Actualització: 16.12.2019 - 16:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern i els comuns han arribat a un acord en matèria d’ingressos per al pressupost del 2020, que segons que han explicat permetrà d’augmentar la recaptació en 543 milions d’euros anuals. Tanmateix, l’impacte previst per a l’any vinent és d’ingressar 171 milions més.

Diuen que l’entesa és un primer pas per a assolir un acord global dels comptes públics per a l’any vinent. Pere Aragonès, vice-president i conseller d’Economia i Hisenda, ha explicat que era un acord fiscal basat en la progressivitat, la fiscalitat verda i la fiscalitat justa.

L’objectiu, ha dit, és de blindar l’estat del benestar: ‘Ara és el moment d’una etapa expansiva per a situar els nivells de benestar als estàndards del moment.’ En aquest sentit, ha recordat que les necessitats d’avui no eren les de fa tres anys, i per aquesta raó calia tenir el pressupost al dia.

També ha subratllat que es feien canvis allà on la Generalitat tenia capacitat fiscal, i ha recordat que el 85% dels imposts depenen d’un sistema de finançament ‘injust’. En aquest sentit, ha tornat a exigir al govern espanyol que pagui els deutes pendents amb Catalunya.

El conseller ha dit que l’acord garantia la progressivitat dels imposts i que era una rebaixa fiscal a la classe treballadora, perquè ‘ajuda qui menys té, qui menys ingressos rep’ i hi contribueix ‘qui més té’.

Els comuns insisteixen a demanar eleccions

Segons els comuns, ‘s’ha acordat una reforma fiscal justa, redistributiva, progressiva i verda, amb els objectius principals de reduir les desigualtats, blindar els serveis públics i donar resposta a l’emergència climàtica.

‘És la primera pedra per al govern progressista que Catalunya necessita’, ha dit Jéssica Albiach, dirigent dels comuns. Ha subratllat que era un primer pas molt positiu i una de les reformes més progressives dels darrers vint anys.

‘Per a nosaltres, fer oposició no és quedar-nos en un racó com el PSC, ni muntar espectacles com Ciutadans‘, i ha defensat la posició del seu grup de treballar per aconseguir canvis. Albiach ha subratllat que el seu grup era ‘als antípodes ideològics del govern Torra-Aragonès’, però que això no treia la necessitat d’arribar a acords que blindessin les majories socials del territori català.

Preguntada si creia que aquesta entesa podia acostar les posicions dels comuns i JxCat, Albiach ha estat taxativa i ha dit que JxCat no era progressista. I ha insistit a demanar-los que convoquin eleccions.

Un cop acordada aquesta reforma fiscal, el govern i els comuns encara han d’arribar a una entesa pel que fa a les despeses. Un acord global permetria al govern de fer prosperar el pressupost del 2020.

Més progressivitat i fiscalitat verda

L’acord modifica l’IRPF per a fer-lo més progressiu. D’una banda, s’augmenta d’un 10% el mínim exempt del contribuent, que passa de 5.550 a 6.105 euros, però només per a les rendes més baixes: fins a 12.450 euros de base liquidable. De l’altra, es modifiquen els trams alts de l’escala: el tipus marginal del 23,5% ja el pagaran les rendes a partir de 90.000 euros, en lloc dels 120.000 euros actuals. També es crea un nou tipus del 24,5% entre 120.000 euros i 175.000.

La progressivitat de l’Impost de Successions també es retoca, per recaptar uns 190 milions d’euros anuals més. Es redueixen els beneficis fiscals aplicables a l’impost, si bé es mantindrà la bonificació del 99% per als cònjuges i menors d’edat; però les herències de més de dos-cents mil euros (habitatge habitual a part) pagaran més.

A més, l’acord inclou quatre nous impostos i la modificació d’impostos existents, amb motiu del desenvolupament de la llei catalana de canvi climàtic. ‘Continuem optant per una fiscalitat verda amb la creació d’un nou impost sobre la producció, l’emmagatzematge i la distribució en l’àmbit de l’energia’, ha explicat Aragonès. No inclou l’autoconsum ni l’energia elèctrica més neta, i generarà una recaptació de 153 milions d’euros anuals.

Pel que fa a l’impost sobre estades en establiments turístics, augmenta d’un 55% per estada diària segons el tipus d’establiment i si es troba a Barcelona o a la resta del Principat. A Barcelona, la tarifa màxima quedarà en 3,5 euros per nit a un hotel de 5 estrelles o equivalent.

El 2020 també es començarà a recaptar un impost que grava els grams de diòxid de carboni per quilòmetre que emeten els vehicles de tracció mecànica. Aportarà una recaptació anual de 155 milions d’euros.

D’altra banda, es redueix la bonificació de l’impost sobre habitatges buits, que només s’aplica a persones jurídiques, empreses o fons d’inversió, per tal d’incentivar la incorporació dels pisos buits al mercat de lloguer. Amb aquesta mesura es preveu d’augmentar en 3,5 milions d’euros la recaptació de l’impost, gairebé un 30%.

El conseller ha defensat que l’acord establia més equitat fiscal ‘perquè els sectors econòmics que tenen més capacitat de generar beneficis són els que contribuiran més a la societat i al conjunt de la societat’. Els canvis, ha explicat, afectaran els sectors en què hi ha concentració de la propietat empresarial.

JxCat avala la reforma fiscal ‘per responsabilitat’ però diu que ‘no els satisfà’

El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha dit en una compareixença de premsa que la seva formació validava l’acord i hi donava suport, però només ‘per responsabilitat amb el país i amb els socis de govern’, ERC, que encapçala a l’executiu el vice-president Pere Aragonès, qui ha capitanejat la negociació. ‘El país necessita pressupost, i aquest és un pas important’, ha dit Pujol, qui ha volgut matisar que el pacte de reforma fiscal amb Catalunya en Comú Podem tenia mesures que no satisfeien JxCat.

Pujol no les ha volgudes detallar, i s’ha limitat a citar la reforma de l’impost de successions i s’ha centrat en el desgrat general. ‘No és 100% el nostre model de societat. Però en un exercici de realisme polític, és el que podem aprovar i aprovem’, ha dit, i ha avisat els comuns que si aquest primer pas no culminava en un pressupost complet aprovat al parlament, la reforma fiscal pactada no prosperaria. ‘És el moment d’acabar la feina i fer pressió en aquest tram final.’

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes