Acord pel conveni d’oficines i despatxos amb un augment salarial del 4%

  • El pacte tanca dinou mesos de negociacions entre els representants dels treballadors i les patronals, però UGT se’n desmarca

VilaWeb
ACN
22.07.2023 - 13:14

CCOO, PIMEC i Foment han tancat el nou conveni d’oficines i despatxos, amb un acord que preveu un augment retroactiu del 4% per al 2022 i el 2023, i una pujada del 3% per a l’any vinent. UGT, però, s’ha desmarcat del pacte, perquè considera que deixa fora dels increments a prop del 70% dels treballadors, els que guanyen més de 28.145 euros anuals amb complements, i es planteja impugnar-lo.

En tot cas, el pacte tanca 19 mesos de negociacions entre els agents socials i econòmics, i incorpora clàusules de revisió salarials per afegir un màxim d’un 1% addicional si la inflació supera el 4% aquest any i el 3% el vinent. Per primera vegada, el conveni preveu una quantitat mínima d’1,5 euros al dia a pagar per l’empresa en despeses de teletreball. El conveni d’oficines i despatxos és un dels que afecta més treballadors a Catalunya, entre 150.000 i 180.000, i portava un any i mig encallat.

Des de CCOO assenyalen que han aconseguit que el tradicional mecanisme de compensació i absorció, que permetia no apujar sous als empleats amb complements per sobre de les taules del conveni, quedés limitat i es garantís el 50% de l’augment pactat en els sous per sota dels 28.145 anuals.

Però des de la UGT assenyalen que això deixa fora dels augments a la majoria dels treballadors del sector, que tenen salaris per sobre del conveni i dels 28.000, i que estan amb els sous congelats des de fa tres anys.

El sindicat recorda que en les mobilitzacions que es van fer per desencallar el conveni, els treballadors reclamaven que el mecanisme de compensació i absorció no estigués limitat per un salari concret.

Altres mesures

El nou conveni redueix les hores de jornada màxima anual de 1.764 a 1.760, regula les excedències i la formació, permet contractes fixos discontinus a temps parcial i vetlla pels riscos laborals del treball continuat amb pantalles.

La Federació de Serveis de CCOO ha fet una valoració molt positiva del pacte amb les dues patronals, remarcant que el nou conveni suposarà un avanç en matèria salarial i altres aspectes socials.

Des de PIMEC, la patronal de les petites i mitjanes empreses, destaquen que la negociació ha estat llarga i complexa i molt afectada per la tensió inflacionària. “S’ha demostrat que quan es negocia sense imposicions, des de la paritat en la representació empresarial, els acords són més adequats per al progrés del teixit productiu”, ha dit el secretari general de PIMEC, Josep Ginesta.

El secretari d’acció sindical de la FeSMC de la UGT de Catalunya, Moisés Berruezo, ha explicat que es plantegen impugnar el conveni, perquè qüestionen que CCOO tingui legitimitat per firmar el conveni estatutari. CCOO té el 47% de la representació, i UGT el 43%.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor