Acció Cultural retrà homenatge a Joan Fuster en un 25 d’abril que se celebrarà a Castelló

  • Enguany fa quaranta anys de l’”Ara o mai” que Fuster va pronunciar en un discurs a la plaça de bous

VilaWeb
Redacció
23.02.2022 - 12:04
Actualització: 23.02.2022 - 13:04

“Ara i sempre. Som País Valencià” és el lema que Acció Cultural del País Valencià ha triat per a celebrar el 25 d’abril d’enguany. Amb aquesta festa, que es farà a Castelló de la Plana el 7 de maig, l’entitat tancarà els actes del cinquanta aniversari i encetarà l’Any Fuster. Un any, ha dit Anna Oliver, presidenta d’ACPV, que serà literari i poètic, però també serà polític.

La presentació del programa s’ha fet avui matí en una roda de premsa al Menador de Castelló. A banda d’Anna Oliver, hi han participat Joan Francesc Mira, que en va ser molts anys president i el regidor de plurilingüisme i foment del valencià de l’ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita. Hi havia també representants de les desenes d’entitats que donen suport i participen en la diada.

La celebració abraçarà tot el dia i té la vocació de tornar a fer sortir la gent al carrer. “Hem passat molts anys de desactivació i despolitització, i Satanàs ens ha enviat la pandèmia per a castigar-nos pels nostres pecats. La situació política és molt térbola i complicada arreu, però Acció Cultural sempre ha tingut la capacitat de moure la gent. I ara és el moment de rellançar-ho tot”, ha dit Mira, que ha remarcat que enguany no tenia sentit fer una manifestació a València i prou.

Escoltar el territori

La presidenta d’Acció cultual, Anna Oliver ha explicat que celebrar el 25 d’abril a Castelló respon també a la petició de molts associats de l’entitat que els demanen que treballen més fortament en la vertebració del territori. D’ençà del 2008, la celebració del 25 d’Abril no es feia fora de València. En aquella ocasió va ser a Alacant, en una manifestació que va aconseguir una participació històrica.

Ha recordat Oliver que l’any passat va començar la commemoració del cinquanta aniversari en unes circumstàncies molt diferents de les que es viuen ara, i que la cloenda ha de ser aquesta festa. Ha explicat que molta gent recorda aquell aplec del 1982 i el discurs de Fuster. “Molta gent ens diu que eren a la plaça, i aquells que encara no havien nascut també reconeixen la importància d’aquell acte”.

Ara o mai”

Enguany es compleixen quaranta anys de l’aplec del 1982, que es va fer a Castelló per a celebrar el cinquanta aniversari de les normes lingüístiques del 1932, que van representar el gran pas per a la unitat lingüística del català. 

L’acte es va fer a la plaça de bous que es va omplir fins a la bandera i va servir també, com a homenatge a Joan Fuster. I allà és on Fuster va fer un discurs mític en defensa de la unitat de la llengua. “Venim a Castelló, el 1982 a ratificar el sentit unitari, d’irreductible catalanitat que inspirà les normes. Venim a Castelló a proclamar amb veu ben alta, que contra les maniobres hostils contra el nostre idioma que hi ha en marxa, el poble valencià conscient alçarà la resistència més decidida i més clara”, va dir Fuster aquell dia.

Omplir la plaça en defensa de la llengua i la cultura

El regidor de l’ajuntament de Castelló, Francesc Mezquita ha remarcat que la ciutat està compromesa amb la llengua i amb la cultura i s’ha fixat l’objectiu de tornar a omplir la plaça en un dia que ja ha qualificat d’històric amb música, reivindicació, celebració. El regidor ha volgut agrair la col·laboració i la complicitat de tots els col·lectius, entitats, sindicats i organitzacions, molts englobats dins Castelló per la Llengua, disposats a tornar a fer història.

VilaWeb
VilaWeb

Tot un dia d’activitats

Els actes del 25 d’abril, que seran el dissabte 7 de maig a Castelló  començaran a les dotze del migdia amb un acte polític a la plaça de Santa Clara amb la participació de representants d’ACPV, Castelló per la Llengua i l’ajuntament.

A dos quarts d’una, Miquel Gil i Noèlia Llorenç oferiran un concert amb les cançons del disc Arrel, del Mural Sonor que ha publicat Acció Cultural.

A dos quarts de tres hi haurà un dinar popular i a dos quarts de cinc hi haurà una trobada de Muixerangues. La Federació de Muixerangues s’ha implicat plenament en aquesta festa i ja són moltíssimes les colles que han confirmat que participaran en la diada.

A les cinc començarà una manifestació que acabarà a la plaça de bous on hi haurà els altres tres concerts del Mural Sonor.  Pell, Veta i Carrer. Un dels objectius de l’entitat quan va engegar la campanya popular per a fer el projecte era fer un gran concert en una plaça de bous amb tots els artistes que hi han participat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any