A Vox li han fet la campanya de franc

  • L'extrema dreta ha aconseguit marcar l'agenda situant l'independentisme com a blanc de les crítiques de tots els partits espanyols *** El Botànic fa la darrera reunió abans de les eleccions i apuja el sou als mestres *** El govern balear finançarà un postgrau de dinamització lingüística a la UIB

VilaWeb
Pere Martí
26.04.2019 - 20:00
Actualització: 26.04.2019 - 20:28

TEMA DEL DIA
Croada. Vox ha estat exclòs de tots els debats electorals, per decisió de la Junta Electoral espanyola, però no li ha calgut pas ser-hi. Els altres partits li han fet la feina. Tots els partits espanyols, tret de Podem, han convertit Catalunya en l’ase dels cops d’una campanya electoral en què en teoria s’elegeix el govern d’Espanya, però a la pràctica s’ha convertit en una croada contra l’independentisme. Tant la dreta com l’esquerra han utilitzat Catalunya com una cortina de fum per a tapar els problemes d’Espanya, que han brillat per la seva absència en la campanya, i s’han dedicat a competir per veure qui seria més eficaç a l’hora de barrar el pas a l’independentisme. A Vox li han fet la campanya electoral de franc. L’extrema dreta ha tingut el debat electoral allà on volia, en el nacionalisme espanyol més exacerbat, en la catalanofòbia i en la liquidació de l’autogovern. L’agenda de Vox s’ha acabat imposant a la campanya i això, probablement, tindrà conseqüències electorals.

La principal responsabilitat d’aquest fet ha estat la cursa desbocada entre PP i Ciutadans per encapçalar la dreta espanyola. Pablo Casado i Albert Rivera han competit per veure qui era més dur, més bèstia i més intolerant amb l’independentisme català, convertit en el dimoni a exorcitzar. Tots dos s’han compromès a suspendre l’autogovern de Catalunya l’endemà de les eleccions aplicant l’article 155 de manera automàtica i permanent, cosa que és inconstitucional. En l’últim minut, Pablo Casado ha obert la porta a governar amb Vox en un intent desesperat de taponar la fuga de vots cap a l’extrema dreta. No solament no s’ha fet un cordó sanitari, sinó que li han obert totes les portes.

Però el PSOE també és coresponsable d’aquesta situació. Pedro Sánchez ha dedicat més esforços a criticar l’independentisme que no pas a combatre Vox. Ha passat d’evitar parlar de Catalunya al començament de la campanya a situar-la al centre del seu discurs, fins al punt de treure pit per haver aplicat el 155. A gairebé cada míting, entrevista o debat que ha fet aquesta última setmana, ha negat que hagués pactat amb els independentistes, ha jurat que no hi hauria ‘mai’ un referèndum d’autodeterminació a Catalunya i ha advertit que no volia sustentar l’estabilitat del futur govern en l’independentisme. Ha acabat comprant el relat del rebuig a l’independentisme com a empestat, amb qui no es pot pactar ni dialogar. I això també és comprar el marc mental de Vox. L’únic partit espanyol que no ha fet anticatalanisme per a guanyar vots ha estat Podem, tot i no passar pel seu millor moment electoral.

Mentrestant, l’independentisme ha hagut de fer una campanya censurada per una Junta Electoral espanyola que, fins i tot, nega el dret del president de la Generalitat a fer un discurs per Sant Jordi. En canvi, no veu cap inconvenient en el fet que el govern espanyol hagi aprofitat els últims consells de ministres per aprovar a corre-cuita mesures socials clarament electoralistes. L’independentisme ha fet campanya amb uns presos polítics que han pogut treure el cap als mitjans gràcies a les pressions dels observadors internacionals de l’OCDE. Uns presos que eren interrogats per Vox durant un judici al Tribunal Suprem que ningú va suspendre, tot i afavorir electoralment l’extrema dreta. És normal que avui la Comissió Europea publiqui un informe on Espanya apareix a la cua de la percepció de la independència judicial. A Catalunya ja fa temps que ho sabem.

El resultat de les eleccions és encara una incògnita, en una campanya que va començar amb un 40% d’indecisos. Aquestes últimes hores, s’ha activat el pànic a Vox, per la nombrosa assistència als seus mítings. No hauria de sorprendre ningú. La resta de partits han descriminalitzat l’extrema dreta, l’han emblanquida i han convertit les seves tesis en el mainstream de la política espanyola. Això pot generar una reacció de por i afavorir el PSOE com a refugi del vot demòcrata, o potser ja s’ha fet tard. Ho sabrem diumenge. A Catalunya, el PSC espera guanyar recollint el vot útil contra Vox, però amb el discurs que ha fet el PSOE la darrera setmana de campanya, pocs vots independentistes recollirà. L’agressivitat de la campanya també pot provocar una mobilització de l’electorat independentista, que no veu cap perspectiva de solució política en una Espanya com més va més radicalitzada. Tot això ho sabrem diumenge quan s’obrin les urnes.

MÉS QÜESTIONS
El Botànic fa la darrera reunió i apuja el sou dels mestres. El govern del Botànic ha fet avui la darrera reunió abans de les eleccions de diumenge, amb l’esperança de tornar a repetir l’experiència la legislatura vinent. La reunió ha estat una treva en una campanya electoral en què el PSPV i Compromís no s’han estalviat crítiques, però sense tancar-se portes al futur. Mònica Oltra ha estat molt dura amb Ximo Puig pel finançament, mentre que el president ha apujat el to reivindicatiu durant la campanya. Sí que és clar que Manuel Alcaraz, conseller de Transparència, no repetirà perquè ha manifestat la voluntat de tornar a la vida universitària. Com a prova de la distensió que impera al govern, la reunió ha acabat amb una selfie d’Oltra:

A banda de les celebracions, el ple del Consell ha aprovat de ratificar l’acord que van subscriure el passat 17 d’abril la Conselleria d’Educació i les organitzacions sindicals per a distribuir el 0,2% de l’increment addicional de massa salarial dirigit al personal docent, que puja a 1.686.576 euros. Això significa que, aproximadament, un miler de mestres de primària, d’audició i llenguatge i de pedagogia terapèutica destinats a instituts de secundària i escoles d’adults, a més d’uns 500 educadors d’infantil, veuran millorada la nòmina amb efectes retroactius a 1 de gener de 2018. Els primers guanyaran 113,71 euros mensuals més, mentre que els educadors d’infantil veuran reconeguda la seva titulació d’FP de grau mitjà i passaran a cobrar 300 euros més al mes. També s’ha acordat un ajut a Ford Almussafes de 9 milions d’euros i un altre a Air Nostrum de 3 milions.

La Junta Electoral obliga Ciutadans a retirar la lona on acusava PSPV i Compromís de corruptes. La Junta Electoral espanyola ha obligat Ciutadans a retirar la lona que va instal·lar a València dimecres, en què acusava el PSPV-PSOE i Compromís de corruptes pel cas Divalterra. En la lona es podia llegir el titular d’un diari que deia ‘Fiscalia acusa PSOE i Compromís de crear un govern paral·lel per a col·locar afins a València’. El retall del diari va encapçalat pel logotip de Ciutadans i la frase ‘Fora corruptes’. El secretari d’organització del PSPV-PSOE, José Muñoz ha celebrat la decisió i ha atribuït la pancarta al fet que Ciutadans no té propostes de futur per al País Valencià i per això ‘es dedica a embrutar la campanya contra la resta de partits amb accions il·legals’. Segons Muñoz, davant la manca de projecte, el partit de Toni Cantó només es dedica a insultar, crispar i danyar la resta de partits.

El govern balear finançarà un postgrau de dinamització lingüística a la UIB. El Consell ha acordat d’autoritzar la Conselleria de Cultura, Participació i Esports a concedir una subvenció directa a favor de la Universitat de les Illes Balears (UIB) per a finançar el postgrau Expert Universitari en Dinamització Lingüística, un títol propi de la UIB que es farà durant el curs 2019-2020. Per fer-ho possible, la conselleria, mitjançant la Direcció General de Política Lingüística, hi destinarà 28.500€. Aquesta aportació econòmica es farà efectiva durant l’exercici pressupostari del 2020. L’objectiu és formar professionals en dinamització lingüística capaços de gestionar eficaçment les polítiques lingüístiques de les administracions públiques de les Illes, siguin locals, insulars o del govern balear, per tal de fomentar l’ús de la llengua catalana i garantir els drets lingüístics dels ciutadans. El govern ha valorat positivament que aquest postgrau es dugui a terme, atès que, dels vuit títols propis d’expert universitari en l’àrea de coneixement d’humanitats i educació i psicologia que té la UIB, no n’hi ha cap que pertanyi a les àrees de la filologia i la lingüística, ni hi ha cap oferta formativa que tingui com a objectiu capacitar professionals per executar programes de dinamització lingüística. En aquest sentit, doncs, hi ha una mancança formativa que no es correspon amb la demanda social i professional en aquest àmbit.

Roser Suñé serà la candidata de Demòcrates a síndica general. Roser Suñé serà la candidata que presentarà Demòcrates a la Sindicatura General, dijous vinent, quan es constituirà el Consell General. El cap de llista de la formació taronja, Xavier Espot, ha explicat que només hi havia una possibilitat que no fos així, la de cedir el càrrec a un altre partit que volgués fer una coalició de govern i que els garantís la investidura. De moment, Espot no ha trobat cap formació que vulgui fer un govern de coalició, després de la roda de consultes, però es mostra optimista i creu que acabarà sortint. Els Demòcrates necessiten quatre vots per a arribar a la majoria absoluta i, de moment, tan Liberals com Terceravia, s’han mostrat renuents. La fórmula de coalició és la preferida per Espot perquè és la que dóna més estabilitat.

LA XIFRA
3.000km pel País Valencià ha fet la furgoneta d’Unides Podem-Esquerra Unida aquesta campanya electoral, amb el candidat a la presidència de la Generalitat, Rubén Martínez Dalmau.

TAL DIA COM AVUI
El 26 d’abril de 1986 va esclatar un reactor de la central nuclear de Txernòbil, a Ucraïna, el més catastròfic de la història juntament amb Fukushima.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor