Quaranta-dos milions: es revelen els escandalosos sobresous dels policies espanyols i guàrdies civils de l’1-O

  • L'operació Copèrnic, valorada fins ara en 87 milions d'euros, va costar probablement molt més a causa de les retribucions extra dels agents

VilaWeb
Roger Graells Font
29.09.2020 - 21:50
Actualització: 30.09.2020 - 08:47

El govern espanyol s’ha trobat obligat a revelar els sobresous dels agents de la policia espanyola i la Guàrdia Civil en l’operació Copèrnic, durant la tardor del 2017, per a reprimir el referèndum de l’1-O i assegurar l’aplicació del 155.

Segons que ha pogut saber VilaWeb, són 42.140.600 euros. Concretament, 21.140.600 per a la policia espanyola i 21.000.000 per a la Guàrdia Civil. Això es desprèn d’un document del Ministeri d’Hisenda espanyol que ha vist la llum, tres anys després, gràcies a una petició d’Òmnium Cultural.

Al començament, es van preveure uns sobresous de 66 milions per a la policia espanyola i de 68,5 milions per a la Guàrdia Civil, tal com es pot comprovar en aquesta captura de l’informe. Però aquesta previsió no va complir-se, en relació amb el cost final dels sobresous, perquè l’operació Copèrnic va acabar-se probablement abans del previst pels comandaments.

El 9 de juny d’enguany Òmnium va demanar aquesta informació reservada al Ministeri d’Hisenda espanyol, que va negar-se a lliurar-la emparant-se en la llei de secrets oficials –pre-constitucional– i va adduir que era un contingut sensible perquè l’operació Copèrnic formava part de la lluita antiterrorista i contra el crim organitzat. Òmnium va presentar un recurs al Consell de Transparència i Bon Govern de l’estat espanyol, que va donar-li la raó: refusà els arguments del govern espanyol i assegurà que prevalia la llibertat d’informació; hi afegia que era una informació que no atemptava contra la seguretat ni la defensa de l’estat.

Fins ara, aquests sobresous eren a l’ombra del cost real de l’operació. El Món va revelar al maig que els agents de la policia espanyola havien cobrat 21 milions de sobresou, però no se sabia la retribució total de la Guàrdia Civil. A més, hi havia una trentena d’alts funcionaris de la Secretaria d’Estat de Seguretat dedicats a dissenyar, executar i coordinar l’operació Copèrnic, per a qui es preveia una partida de ‘gratificacions per serveis extraordinaris’ de 270.000 euros. Amb aquesta informació de VilaWeb, els costs totals pugen fins a quaranta-dos milions.

L’ex-ministre d’Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, en una compareixença al senat espanyol el gener del 2018, va dir que l’operació pujava a 87,1 milions d’euros però no volgué explicar quants diners havien pagat als agents. A aquests 42 milions, pagats en concepte de ‘complement de productivitat’, cal afegir-hi les dietes per als agents desplaçats a Catalunya –85 euros per dia– i les retribucions vitalícies que corresponen a les medalles que els van lliurar més endavant. Tanmateix, és probable que el cost de l’operació fos molt superior, tenint en compte que els 42 milions de sobresous representarien la meitat de la xifra oficial fins ara.

Les medalles a la policia espanyola: un sistema opac i costós
que pot premiar els agents de l’1-O

El document també desgrana els efectius que van formar part de l’operació Copèrnic. Van desplaçar-se 3.545 agents de la policia espanyola, amb un dispositiu total de 7.325 agents, que tenien l’objectiu de ‘assegurar l’ordre públic’ i vetllar per la seguretat de ‘infrastructures crítiques’. Pel que fa a la Guàrdia Civil, van enviar 3.511 agents, de manera que el contingent total era de 7.938. Per tant, en total van arribar a mobilitzar-se 15.263 membres dels cossos policíacs espanyols durant els tres mesos. D’aquests, 1.670 policies i 995 guàrdies civils s’allotjaven als vaixells.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any