Les divuit gelateries dels Països Catalans que no us podeu deixar perdre

  • Recorrem la costa del país i us proposem divuit gelateries que podeu visitar aquest estiu

VilaWeb
Redacció
22.07.2023 - 21:40
Actualització: 23.07.2023 - 11:53

El gelat és en un autèntic company de viatge a l’estiu. Ens permet de refrescar-nos i de plantar cara a les altes temperatures, sobretot enguany, amb una onada de calor que ha estat rècord. És un aliment que ens endolceix els plans que fem en aquesta època. Escapades de cap de setmana, trobades familiars a la platja, reunions amb amics, retrobaments amb gent que feia anys que era fora, o simplement la caminada pel passeig marítim amb la posta del sol de fons.

El país, de nord a sud i d’est a oest, és ple de gelateries. I avui recorrem la costa dels Països Catalans per oferir-vos divuit propostes que podeu visitar aquest estiu, ordenades alfabèticament pel nom de l’establiment. Gelats artesans, de gusts clàssics catalans, de formes curioses, d’autor… N’hi ha de tota mena i per a tots els públics, cadascun amb les seves particularitats.

Baboia (Barcelona)

La gelateria Baboia, a Barcelona, fa gelats artesans clàssics, però també de sabors associats a la gastronomia de Catalunya i a records. Els voldreu tastar tots, com ara el de mel i mató, el de pets de monja, de crema catalana, de massapà i de gaspatxo. També en fan de temporada, amb gusts de tardor com ara la castanya, el moniato i el panellet; o bé temàtics, com ara la rosa de Sant Jordi i la coca de Sant Joan.

Els gelats, sorbets i gelats de pal vénen directament de l’obrador de Jordi Roig, que té vora trenta anys de trajectòria. “Si ets de Canet de Mar, sabràs de qui parlem. La resta, haureu de tastar la Baboia i no n’oblidareu el nom. Nosaltres ens sentim orgullosos de tenir les seves creacions”, expliquen els responsables de la gelateria.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelats d’Especialitat Catalana (@baboia.gelateria)

Badiani (Palamós)

La primera gelateria Badiani va obrir al centre de Florència l’any 1932. Després d’una llarga trajectòria, Idilio Badiani va passar les regnes a Orazio Pomposi i els seus dos fills, Paolo i Patrizio. El 2015 van obrir un establiment a Londres i poc temps després a Barcelona i a Sant Cugat del Vallès. Ara fa poques setmanes que els gelats ja es poden degustar a Palamós (Baix Empordà).

“El nostre gelato s’elabora seguint una antiga tradició italiana, tot tenint presents les tendències culinàries modernes. Embarca’t en una encisadora experiència sensorial que no oblidaràs fàcilment”, explica l’empresa. L’equip que encapçala Paolo Pomposi s’esforça a crear gusts divertits que us faran pessigolles a les papil·les gustatives. Fan servir ingredients originals, de temporada i de primera qualitat, juntament amb mètodes tradicionals. Tenen gusts clàssics, sorbets vegans, de xocolata, fruita seca i de crème de la crème.

Ca El Tramusser (Gata de Gorgos)

La gelateria Ca El Tramusser és un negoci familiar amb més d’un segle d’història. No és coneguda tan sols a Gata de Gorgos, sinó a tota la comarca de la Marina Alta. És a pocs quilòmetres de la platja i us hi podeu arribar amb un cop de cotxe. Els anys vint van començar venent-hi llimona, orxata i mantega. Tere Mulet, “la Tramusser”, va seguir els passos de l’avi, “el Tramusser”, i la tia, que li va ensenyar a elaborar els deliciosos gelats artesans i un granissat de llimona que encara ara manté l’essència. Amb els gelats ha passat ben bé igual. N’elaboren amb els gusts més tradicionals amb la recepta de la tia, però també amb gusts actuals, d’acord amb les tendències del moment.

DelaCrem (Barcelona)

De l’amor pel bon producte, la curiositat per innovar i el respecte per la tradició en va néixer la gelateria DelaCrem. Massimo Pignata, originari del Piemont, va estudiar història contemporània, però va canviar de rumb per aprendre a fer gelats al costat de l’amic i mestre Marco Carnevale Maffé. Va inaugurar DelaCrem l’any 2010 i d’aleshores ençà ha guanyat grans reconeixements. Pignata va obrir l’obrador el 2019 i fa gelats artesanals amb productes de temporada.

Avui és considerada una de les millors gelateries de Barcelona i apareix en unes quantes guies gastronòmiques. Té dos locals i les llargues cues que es formen a l’exterior indiquen que s’hi fan uns dolços exquisits que tenen molta requesta.

 

Ver esta publicación en Instagram

 

Una publicación compartida por DelaCrem (@delacrembcn)

Gelat Sóller (Sóller)

Els gelats de Gelat Sóller, en aquesta vila de la serra de Tramuntana, són elaborats artesanalment amb llet i nata fresca de Mallorca. Dos ingredients clau que fan uns productes deliciosos i únics. També hi empren matèries primeres locals com ara el suc, la pell i la polpa dels cítrics de la vall de Sóller, amb què obtenen sabors dolços i cremosos a la boca i alhora intensos de gust, escumosos, foscs i plens de fruita.

Tant a l’estiu com a l’hivern, els gelats de Gelat Sóller tenen una gran demanda. Els més populars són els cítrics, elaborats amb taronja canoneta que neix als jardins dels voltants de Sóller. Però les ametlles i les figues també triomfen.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gelat Sóller (@gelatsoller)

Ca’n Miquel (Palma)

La gelateria Ca’n Miquel de Palma elabora gelats d’ençà del 1979. Tenen una gran varietat de gusts i són fets amb llet i nata fresca que els donen un gust peculiar. A més de gelats i sorbets, també fan orxata, pastissos i coques dolces, com ara la de patata, panades i cocarrois. El local el van obrir Miquel Solivellas Apol·lònia Vallori el 1979. S’ha convertit en una gelateria de referència a Palma per la qualitat dels gelats i el tracte amb la gent. Actualment, el regenten la segona i la tercera generacions, tal com recull el portal Gastronòmicament.

Oops! Gelato (l’Alguer)

Els gelats d’Oops! Gelato són els que tenen més requesta a l’Alguer. A més dels gusts clàssics, també hi trobareu noves propostes delicioses i molt saboroses, amb fruita de temporada i una gran oferta de gelats vegans i aptes per a celíacs. Fan racions molt abundoses i bé de preu. Al carrer es fan llargues cues. Això vol dir que s’hi fa un bon producte, però també que us haureu de carregar de paciència per tastar-los.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by oops! GELATO (@gelateriaoops)

Zucchero (l’Escala)

A l’Escala, la gelateria Zucchero s’ha fet un lloc entre les més bones del municipi. Al darrere hi ha la jove empresa familiar Gelats d’Liri, que es va crear l’any 2006 després d’un contacte inicial amb el món de l’elaboració i la venda dels gelats. Han comptat amb el consell de dos grans mestres gelaters i també amb formació a casa nostra i a Itàlia. Fan gelats i sorbets de fruita natural de qualitat i de productors de proximitat, elaboracions amb xocolata i cacau, gelats de capricis dolços, per a ocasions especials, amb alcohol…

A l’empresa li agrada sorprendre els clients amb noves creacions. Un gelat de pastanaga ecològica d’Albons, un del vermut de diumenge, un de pa amb tomata i anxoves de l’Escala, un gelat de xuixo, un de coca de Sant Joan i un gelat de bunyols de l’Empordà no en són sinó alguns exemples, segons que expliquen.

Gelatíssim (Gandia, Dénia i Calp)

La gelateria familiar Gelatíssim, amb locals a Gandia, Dénia i Calp, es va crear als anys cinquanta. El negoci té una àmplia influència de tradició en el món de l’elaboració i venda de gelats. L’empresa opta per la qualitat dels productes de proximitat i seleccionen amb els agricultors les matèries primeres més bones per aconseguir sabors de temporada i productes sostenibles. A l’obrador és on prenen forma i s’elaboren els gelats artesanals. N’hi ha de clàssics, com ara el de menta amb xocolata, el de nata amb nous i el de vainilla; d’especialitats, com ara el de tiramisú, el de Rafaello i el de Ferrero; de fruita seca selecta, com ara festuc, torró i crema de cacauet; de gurmets, com ara el de wasabi i el de parmesà; de selecció de xocolates, com ara el de xocolata belga i el de trufa; i també sorbets naturals.

El gelat de formatge i nabius de Gelatíssim (fotografia: Gelatíssim).

Galiana (Port de la Selva)

Galiana elabora gelats artesans d’ençà del 1970. La botiga i l’obrador són al Port de la Selva, al parc natural del Cap de Creus, a l’Alt Empordà. Fa cinc generacions que la família es dedica a fer gelats, orxates, torrons i dolços. Fan servir ingredients de màxima qualitat i de quilòmetre zero que, juntament amb un procés d’elaboració artesà i meticulós, aconsegueix un gelat excel·lent i saborós. També fan granissats, llet merengada i batuts naturals.

Al capdavant de l’empresa hi ha Pau Galiana, nascut a Xixona, a l’Alacantí. De petit, la gastronomia ja l’atreia, sobretot el món dolç, i finalment va decidir d’endinsar-se en el món del gelat. Com acostuma a dir en els seus cursos, la gelateria és una matèria multidisciplinària, en què cal tenir coneixements en cuina, pastisseria, química dels aliments i sobretot conèixer molt bé els ingredients.

Gelats d’Autor Capritxo (Can Pastilla, Palma)

La gelateria Gelats d’Autor Capritxo és ubicada a Can Pastilla, al terme municipal de Palma. Té una llarga trajectòria al sector i actualment és regentada per la segona generació. Els gelats són fets amb receptes tradicionals i artesanals i treballen amb ingredients naturals, sense conservants ni colorants amb l’objectiu de mantenir el sabor pur de cada producte. Tenen prop de trenta gelats de diferents gusts i n’hi ha de tota mena, com ara de te matxa amb xocolata blanca, pastís de pastanaga i xocolata amb taronja.

L’Enxaneta (Palafrugell, Calella, Llafranc i Begur)

Els gelats artesans i cremosos que fan a l’Enxaneta triomfen a Palafrugell, Calella, Llafranc i Begur. Són fets amb productes d’alta qualitat i, segons que diuen, incorporen els valors que caracteritzen els castells: força, seny, valor i equilibri. En tenen de gusts clàssics i alguns de més originals. El que més triomfa és el de crema catalana.

L’empresa es va crear el 2003 i al capdavant hi ha en Jordi Domingo. La vida li va canviar amb l’adopció de la filla a Madagascar. Fruit d’aquesta experiència es va gestar una nova aventura empresarial: la creació d’una gelateria a Madagascar amb l’objectiu de dur-hi els gelats que elaboraven a la Costa Brava.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GELATS ENXANETA (@gelats.enxaneta)

La Gelateria (Canet de Mar)

Gelats, sorbets, gelats de pal, trufes… A La Gelateria de Canet de Mar, en Jordi Roig i el seu equip s’embruten les mans cada dia per omplir l’aparador. “Una necessitat de postres al restaurant familiar em va fer descobrir la cuina del dolç vint-i-cinc anys enrere. Vaig aprendre dels millors especialistes d’aquell moment i d’ençà del 2015 em dedico plenament a millorar la tècnica gelatera al meu obrador i a oferir-ne els resultats en fred a la botiga”, explica. Ha format part de la Copa del Món de Gelateria, a Rimini, el 2008, i de la Copa del Món de Pastisseria, a Lió, el 2009. Com a resultat, va guanyar el premi a la copa de gelat més bona i el premi especial Carlo Pozzi a l’organització i la pulcritud.

L’obrador és petit, però funcional. Hi treballen entre dues persones i tres i fan gelats els 365 dies de l’any. “Això sí, quan s’apropa Nadal fem torrons per aclamació popular. També fem orxata i trufes gelades. Ens atrevim amb gairebé tot, però sempre tornem al gelat”, expliquen. La Gelateria també reparteix gelats a Canet i als pobles del voltant. En tenen de vint-i-cinc gusts: de bescuit sense sucre, de coco, de llet merengada, de nata fresca, de trufa sense sofre, de vainilla vegà…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by La Gelateria de Canet (@lagelacanet)

Le Colliourenc (Colliure)

A Colliure, la gelateria Colliourenc elabora gelats tradicionals amb ingredients de primera qualitat. La gamma és de sabors molt variats i originals. N’hi ha de clàssics, com ara vainilla, maduixa i xocolata, però també de sabors originals, com ara la crema catalana, la regalèssia i el torró. La gelateria és ubicada just al costat de l’hotel i restaurant La Frégate, que també depèn de Colliourenc. A pocs metres de la platja i en ple centre històric, es poden gaudir gelats casolans, creps, neules, xurros i batuts casolans.

Livanti Gelato di Sicilia (Alacant)

Mario Caruso i Belén Pallarés són dos arquitectes que enmig de la crisi, i amb ganes de fer alguna cosa divertida i la il·lusió de continuar inventant, van decidir d’obrir el 2011 la gelateria Livanti Gelato di Sicilia a Alacant. Ho han fet tot recordant els sabors antics i autèntics i amb l’ajut d’alguns dels millors mestres gelaters italians i un intens camí d’estudis.

El negoci cerca la matèria primera més bona per a fer els gelats, partint de la base de la combinació entre qualitat i origen. Cacau de Veneçuela, pistatxo de Bronte, avellana del Piamonte, ametlla de Marcona, torró de Xixona, vainilla de Tahití. “En molts casos coneixem els productors i el seu mètode de producció, cosa que ens permet de controlar el producte des del lloc d’origen”, expliquen.

Picó Masià (València)

La Gelateria Picó Masià es va fundar l’any 1980 a València. Ofereix gelats artesans, granissats, sorbets i orxata amb productes 100% naturals. Tenen gelats amb llet, com ara el d’avellana, el de nata amb galeta Oreo i el de stracciatella; sense sucre, com ara el de llet merengada i el de torró; sense llet i vegans, com ara el de xocolata i el de maduixa. La gelateria també prepara cada dia fartons casolans i en festes assenyalades, com ara les Falles, fan bunyols de carabassa.

Raffa Gelati (Tarragona)

La gelateria Raffa Gelati, fundada l’any 1958, té tres locals a Tarragona, i al capdavant del negoci hi ha Raffa Olivier. El seu tiet, el mestre gelater Matteo, definia un bon gelat com aquell que “té el gust autèntic del producte que li dóna nom, té una textura fina i suau al paladar i és de fàcil digestió”. En Raffa diu que els gelats que elabora són una solució que barreja el passat i el futur. Del passat, per exemple, en mantenen l’experiència dels pous, una tècnica que mantenia freds els gelats durant molt de temps amb recursos limitats d’energia; i del futur, recull la imatge de veure els diferents gelats a través dels vidres temperats, tot gaudint d’una sintonia de colors i llums molt nítida i clara.

“La passió, la creativitat i la inquietud per la innovació, mantenint els valors de tradicionals del meu tiet Matteo, fan de les geladeries Raffa Gelati unes de les més ben valorades de Tarragona”, assegura en Raffa. Tenen vora seixanta gusts: d’arròs, de galetes Chiquilin, de Conguito, de formatge amb préssec, de xocolata blanca, de tiramisú…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Raffa Gelati (@raffa.gelati)

Véneta Gelato Italiano (València i Port de Sagunt)

La gelateria Véneta Gelato Italiano és una de les més conegudes del País Valencià. Al darrere hi ha Maurizio Milani i el local ha estat reconegut per uns quants premis internacionals. El 2013, per exemple, va guanyar el concurs internacional Gelato World Tour, que es va fer a València.

El 2022, la gelateria es va classificar entre les millors del Gelato Festival World, que es va fer a Roma. Concretament, va aconseguir la sisena posició. Milani té quatre locals: tres a València i un al Port de Sagunt. L’especialitat són els gelats italians, però també el de sabor de galeta de l’àvia, que precisament el va fer guanyador del Gelato Festival World.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any