ERC, el PSC i les CUP trenquen les negociacions amb Junts a Ripoll i l’extrema dreta és a un pas de governar

  • Si demà al ple d'investidura no surt una candidatura amb majoria, Sílvia Orriols serà proclamada batllessa de manera automàtica

VilaWeb
ACN
16.06.2023 - 21:30
Actualització: 16.06.2023 - 22:17

ERC, el PSC i la CUP han trencat negociacions aquest vespre amb Junts per Ripoll i no se sap si l’extrema dreta d’Aliança Catalana podrà governar automàticament com a llista més votada malgrat no tenir la majoria –6 regidors dels 17 que conformen el consistori. Fonts de la negociació han indicat a l’ACN que un dels obstacles principals ha estat el vet de Junts a la CUP com a soci de govern.

“Bloquejar i vetar grups polítics democràtics no és el que cal prioritzar ara. El que més necessita la vila és un projecte fort i amb uns objectius comuns i un full de ruta clar per la defensa dels drets humans, la pau i la convivència a Ripoll”, retreuen a Junts ERC, el PSC i la CUP en un comunicat conjunt.

Junts per Ripoll no s’ha pronunciat ara com ara sobre la situació, per la qual cosa és una incògnita quina serà la seva postura demà al ple d’investidura. El tripartit d’ERC, el PSC i la CUP encara pot assolir la majoria necessària per a aconseguir la batllia si Junts els dóna suport, una situació complicada tenint en compte el vet dels juntaires a la CUP durant les negociacions.

“Mantenim la proposta que ja vam fer d’un govern estable entre ERC, el PSC i Alternativa per Ripoll-CUP, format per 7 regidors que representen el 42% dels vots, com la fórmula més adient per a aquest nou mandat”, insisteixen tots tres grups al comunicat conjunt.

Cinc dies de negociacions intenses

Aquesta ha estat una setmana decisiva en les negociacions per mirar de bastir un govern alternatiu i evitar que governi l’extrema dreta. Dilluns a la nit va sortir la notícia amb un comunicat en què ERC, el PSC i l’Alternativa per Ripoll-CUP anunciaven que havien arribat a un acord de govern, alhora que demanaven a Junts que hi donés suport per poder assolir els 2 regidors que els calen per arribar a la majoria de 9 (Junts en té 3).

Les indicacions de l’executiva de Junts de donar suport al pacte progressista no van ser ben rebudes per l’executiva local, que les interpretà com una ingerència. A última hora, Junts va demanar d’anul·lar la reunió amb ERC, el PSC i la CUP per passar-la a dimarts. Tots tres partits van decidir de tirar endavant i tancar l’acord atès que la cap de la llista de Junts, Manoli Vega, ja s’havia pronunciat l’endemà de les eleccions per dir que restarien a l’oposició i que, en tot cas, donarien suport a un govern alternatiu.

L’endemà, dimarts, es van exposar en conferència de premsa els detalls de l’acord amb els tres caps de llista, que van demanar explícitament a Junts de donar-los suport per frenar l’extrema dreta. A la tarda, Junts va emetre un comunicat descartant-ho, alhora que denunciava que els membres de la formació s’havien sentit menystinguts.

El partit, que ha governat aquests darrers mandats i que va passar de 8 regidors a 3 el 28-M, va canviar el posicionament i va anunciar que volia encapçalar un govern alternatiu perquè eren la segona força en vots –però sense la presència de la CUP, amb qui es negarien a encetar negociacions. Això va descol·locar ERC, el PSC i la CUP, i els va obligar a estudiar unes altres possibilitats per mirar de salvar tant com fos possible el document consensuat dilluns. Ahir, totes tres formacions es van tornar a reunir amb Junts, però la situació encara estava molt enrocada i es van instar a continuar parlant-ne avui. L’acord, finalment, no ha estat possible.

Mentrestant, Aliança Catalana ha declinat d’obrir negociacions amb cap de les forces malgrat no tenir tampoc la majoria absoluta. Si demà al ple d’investidura no hi ha una candidatura amb majoria, Sílvia Orriols serà proclamada batllessa automàticament.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any