10 llocs per a menjar la millor xocolata desfeta dels Països Catalans

  • Us proposem deu llocs on podreu prendre una xocolata desfeta excel·lent · La podreu acompanyar amb nata, xurros o bunyols

VilaWeb
Dues tasses de xocolata desfeta (fotografia: LWY).
Redacció
25.12.2023 - 21:40
Actualització: 25.12.2023 - 22:12
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

La xocolata desfeta és molt més que un simple plaer gastronòmic, és una experiència sensorial que captiva gairebé tots els sentits. Al país hi ha molts racons on se’n pot prendre i també hi ha moltes receptes casolanes per a fer-la a casa. No obstant això, la redacció de VilaWeb ha fet un recull de deu llocs irresistibles on podreu prendre la millor xocolata desfeta. De cafeteries històriques a petits racons secrets amb receptes úniques. Prepareu-vos per endinsar-vos en aquesta ruta que despertarà tots els sentits i us portarà als indrets més deliciosos del món de la xocolata.

Al Principat és popular a molts llocs. A Andorra, també és prou comú. Al País Valencià, és típic per Falles, i s’acompanya de xurros i bunyols, alguns de carabassa, segons l’època de l’any. A les Illes, on hi ha més tradició és a Mallorca. I a Catalunya Nord, malgrat que no sigui un costum gaire arrelat, al Palau de Cerdanya (Alta Cerdanya) s’hi fa la Xicolatada, una festa tradicional centrada a elaborar i distribuir xocolata calenta cada 16 d’agost, acompanyada de sardanes i ball.

Can Joan de s’Aigo

Si sou de Mallorca o hi aneu de viatge, l’orxateria i xocolateria Can Joan de s’Aigo és una parada obligatòria. Tenen tres locals a Palma i el primer de tots el van obrir l’any 1700. Aquest negoci familiar fa més de tres segles que fabrica uns productes artesanals que són mel per al paladar. En totes les èpoques de l’any els locals són plens de gom a gom. Les ensaïmades –en tenen de vuit menes– són les pastes que tenen més èxit, però, quan arriba el fred, la xocolata calenta acapara tota l’atenció. Adreça a Google Maps.

Xocolata desfeta a Can Joan de s’Aigo (fotografia: @canjoandesaigo).

El carrer Petritxol, el més dolç de Barcelona

Si sou uns autèntics fanàtics de la xocolata, us heu de perdre pel carrer Petritxol de Barcelona, a la Ciutat Vella. Hi ha desenes d’establiments amb productes de xocolata, de tots els gusts i formes. Tots els locals fan una xocolata desfeta excel·lent, però us en destaquem tres que tenen molt d’èxit i no us podeu deixar perdre.

Comencem amb la granja la Palleresa, fundada l’any 1947. Diuen que van néixer per la necessitat d’ensenyar al públic el plaer de gaudir d’una bona tassa de xocolata acompanyada d’uns productes artesanals. “Tradició és la paraula que ens defineix, des del 1947 hem estat dia i nit preparant els dinars i berenars més dolços de la ciutat. Mantenir l’essència ens apassiona i és que obrir-te les portes de la nostra granja volem que signifiqui un viatge al passat”, expliquen. Adreça a Google Maps.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by GRANJA LA PALLARESA (@la.pallaresa)

Uns metres enllà, hi trobem la granja Dulcinea, fundada l’any 1941 per Joan Mach i Elvira Farràs, una de les xocolateries més emblemàtiques de Barcelona. A part de la xocolata desfeta tradicional, també hi podreu prendre el clàssic suís amb nata i melindros, però també hi ha una gran varietat de tes, cafès i pastes per a fer un àpat ben dolç. Adreça a Google Maps.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Granja Dulcinea (@granjadulcinea)

De la fusió de l’amor pels llibres i els plats de productes locals neix l’Espai Quera. El servei gastronòmic de la centenària llibreria Quera és un espai ideal per a fer degustacions, presentacions de llibres, descobrir les novetats editorials i fer-la petar amb els amics. I caureu de cul a terra si acompanyeu aquests plans amb una bona tassa de xocolata desfeta. Adreça a Google Maps.

Casa Cacao

La Casa Cacao, a la plaça de Catalunya de Girona, és l’opció més dolça del Celler de Can Roca. L’encarregat de les postres del restaurant, Jordi Roca, ha viatjat pel món per ensenyar la seva cuina i aprendre tècniques noves. Fruit de tot plegat va néixer la passió pel cacau i la xocolata, que el va portar a establir vincles amb petits elaboradors de cacau de l’Amazònia i a crear Casa Cacao. Begudes fredes i calentes, bombons, pastisseria, brioixeria… Un espai ideal per a degustar tota mena de productes amb xocolata que fan a l’obrador, que és a peu de carrer. Adreça a Google Maps.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Casa Cacao (@casacacaogirona)

Ferrer Xocolata

A la capital de la Garrotxa, a Olot, hi trobem la pastisseria Ferrer, un negoci creat l’any 1907 en què la xocolata d’autor és la gran protagonista. S’elabora amb una mescla de grans collites de cacau del Brasil i de Madagascar. Bombons, rajoles, pastes, pastissos… Si hi aneu a prendre una xocolata desfeta, ben segur que no tornareu pas a cas amb les butxaques buides. Adreça a Google Maps.

Granja Pastisseria Xocolatí

La Granja Pastisseria Xocolatí d’Encamp és tot un clàssic a Andorra. Un espai acollidor per a gaudir de productes dolços i salats. Si hi aneu, no us podeu deixar perdre la xocolata desfeta, acompanyada de xurros o nata. Alguns andorrans ens han dit que és el millor lloc del país on prendre xocolata desfeta, i ens els creiem. Els gofres també són un dels productes més reeixits. Adreça a Google Maps.

Imatge d’arxiu d’una tassa de xocolata calenta.

Granja Viader

La Granja Viader és un altre clàssic de Barcelona. Amb més de cent cinquanta anys d’història, la seva xocolata calenta captiva a tothom. Si hi aneu, podreu seure a les mateixes taules de marbre on anava mossèn Cinto Verdaguer, Santiago Rusiñol i Pablo Picasso. La xocolata desfeta amb nata –suís–, amb ensaïmada, melindros o xurros és el dolç que té més èxit. Per als més llaminers, la Granja Viader també recomana el pastís de formatge amb un Cacaolat, el producte estrella de la casa, que fou presentat l’any 1931 per Joan Viader. Adreça a Google Maps.

La xocolata de la Granja Viader (fotografia: Júlia Partal).

L’Antiga

Al Barri Vell de Girona, a la plaça del Vi, no us podeu deixar perdre la xocolateria l’Antiga, una autèntica icona a la ciutat. Fundada l’any 1916, fa trenta-sis anys que la gestiona la família Comas. “Ens considerem tradicionals, perquè no hem fet mai cap canvi a la nostra imatge; sempre hem mantingut el negoci tal com el coneixeu actualment”, destaquen. La carta és ben completa: xocolata desfeta, plat de nata, crema catalana, flam de la casa, batuts, sucs de fruites, croissants, ensaïmades… Adreça a Google Maps.

Orxateria El Collado

A pocs metres del mercat central de València, hi ha l’Orxateria El Collado. És un establiment emblemàtic amb cent trenta anys d’història. A l’estiu, l’orxata amb fartons vola. I a l’hivern, la xocolata desfeta amb xurros o bunyols casolans és tot un èxit. És un lloc cèntric i el local sempre és ple de veïns i forasters. Adreça a Google Maps.

Fotografia: Orxateria El Collado.

Orxateria Santa Catalina

L’Orxateria Santa Catalina és un clàssic del nucli antic de València. Té una façana ben característica que convida a entrar-hi, feta de ceràmica. I, una volta a dins, allò que s’hi fa deixa tothom fascinat. L’especialitat és l’orxata, però ara, amb el fred, la xocolata desfeta acompanyada de xurros o bunyols és el dolç més cercat. Segons que destaquen, la xocolata calenta té uns quants beneficis, com ara la reducció del risc d’atac cardíac, de l’estrès i de la inflamació. Què més us n’han d’explicar per a prendre’n una bona tassa? Adreça a Google Maps.

Fotografia: Orxateria Santa Catalina.

Valor

Valor és tota una institució al País Valencià. Una empresa amb més de cent trenta anys d’història dedicada a elaborar xocolata de tots els formats. Té desenes d’establiments i un dels més populars és el que hi ha a la plaça de la Reina de València, al costat de la catedral. La seu central és a la Vila Joiosa (Marina Baixa). La va impulsar Valeriano López Lloret l’any 1881 i d’aleshores ençà és una de les xocolateries més reconegudes del país. Segons que expliquen, el secret de la fabricació és la selecció d’alguns dels millors grans de cacau de diferents parts del món, combinats amb el sucre i la llet. Fan tauletes de xocolata, cacau soluble, bombons, postres i xocolata desfeta. Adreça a Google Maps.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chocolates Valor (@chocolatesvalor)

Si voleu gaudir d’una experiència única, no us podeu deixar perdre el Museu de la Xocolata de Valor, fundat l’any 1998. Abans era la petita fàbrica familiar i ara s’ha transformat en un espai didàctic per a conèixer el procés de l’elaboració de la xocolata i la història de Valor. També hi veureu una de les millors col·leccions de maquinària de la indústria de xocolata en diferents èpoques. Consulteu-ne tota la informació i horaris. Adreça a Google Maps.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any