1-O.- Otegi: l’esquerra “no es pot posar de perfil” davant registres policials

  • Acusa l'Estat d'utilitzar els atemptats a Catalunya per frenar el procés sobiranista

VilaWeb
Redacció
09.09.2017 - 22:25

Acusa l’Estat d’utilitzar els atemptats a Catalunya per frenar el procés sobiranista

BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha assegurat aquest dissabte que l’esquerra espanyola “no es pot posar de perfil” davant els registres de la Guàrdia Civil a Catalunya per investigacions presumptament relacionades amb els preparatius del referèndum de l’1 d’octubre.

“Dir-nos que el millor seria un referèndum pactat seria excel·lent, dir que les coses s’han de fer com a Escòcia és magnífic, però després ve la realitat de les coses”, ha valorat en una entrevista-col·loqui amb els periodistes Mònica Terribas, Salvador Cot i Carles Prats organitzada per Euskal Etxea al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

Ha criticat que hi ha qui vol navegar entre dues aigües “quan tens la Guàrdia Civil a les impremtes, a Mariano Rajoy amenaçant, al fiscal general de l’Estat, a tota la ‘caverna’ mediàtica dient disbarats, i al president i a la Mesa amenaçats de presó”.

Per això ha lamentat que el debat sobre el referèndum se centri en les formes i en reglaments: “El problema és que hi ha un país que vol votar i un Estat que no ho vol permetre. El debat és aquí, i si et situes el costat del PP i de Cs tens un problema”.

“QUÈ CONY ÉS AIXÒ?”

“Què cony és això que la democràcia és el respecte a la llei? La democràcia és el respecte al que decideixi la gent. La resta és quelcom que es posa al damunt de la taula per intentar despistar”, ha dit.

Otegi ha advertit també a l’independentisme català que ha de guanyar en el procés sobiranista el pols amb l’Estat: “Ja podeu guanyar, perquè són molt rencorosos i, si no guanyeu, us ho faran pagar”.

Així, sosté que l’Estat va utilitzar ETA per construir “un enemic comú” amb què passar per sobre de les contradiccions del país, i assegura que ara s’han utilitzat els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona) a l’agost amb un propòsit idèntic.

“Han fet exactament el mateix: dir ‘Tenim un enemic comú que és de tots. Deixeu-vos de procés i anem a combatre aquest enemic comú”, ha afirmat.

FOCUS INTERNACIONAL A CATALUNYA

Sobre l’impacte de la situació política catalana a l’exterior, ha dit que el focus està posat sobre Catalunya i ha afegit que, de moment, els poders estrangers s’expressen a favor del posicionament de l’Estat: “Ja veurem a partir de l’1 d’octubre”.

“La comunitat internacional està conformada per Estats, i els Estats s’ajuden els uns als altres, però els Estats no tenen amics, tenen interessos”, ha afegit recordant una famosa frase de l’exprimer ministre britànic Winston Churchill.

Per això, ha emmarcat en la “estratègia davant la comunitat internacional” les apel·lacions constants de l’Estat i de membres del Govern central al diàleg, però, enfront d’això –ha ressaltat–, a Catalunya s’ha intentat insistentment aconseguir el pacte perquè els catalans puguin votar.

Ha contraposat l’actitud del Govern britànic a la de l’espanyol davant la reivindicació d’un territori de decidir el seu futur polític, i ha valorat que el Regne Unit va accedir al referèndum sobre la independència d’Escòcia –en què va guanyar el ‘no’ a la secessió– perquè tenia una oferta seductora, mentre que Espanya “el que ha fet és posar ‘picoletos’ a les impremtes”.

En els dies que falten fins a l’1 d’octubre, data prevista per a la celebració del referèndum, ha recomanat “no caure en provocacions, no perdre el somriure, no perdre la passió mai, no defallir i tenir clar que aquesta és una batalla llarga que al final la conrea la gent”, i ha vaticinat moments durs en què caldrà la mobilització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any