Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dissabte  06.09.2014  11:10

Inaugurat l'hospital transfronterer de Puigcerdà

Amb quatre anys de retard, ahir es va inaugurar, ahir, l'hospital transfronterer de la Cerdanya ...>>
Ds. 6 de setembre del 2014

Men?ame
 

Segons va anunciar  l'ARS Languedoc-Roussillon, l'hospital transfronterer començarà a rebre pacients el pròxim 19 de setembre. Aquest és el primer hospital d'Europa que atendrà pacients procedents dels dos costats de la frontera i tres llengues vigents: entre la població permanent que en farà ús hi ha 36 municipis nord-catalans i 17 sud-catalans. En total són unes 33.000 persones, una quantitat que es quadruplica durant la temporada d'hivern per l'afluència de visitants que van a esquiar a la Cerdanya.

Segons diuen és el fet d'atendre pacients de dues nacionalitats que ha provocat els ajornaments que s'han anat acumulant fins a sumar els quatre anys. Els principals problemes han estat per una banda harmonitzar les traves legals i administratives dels dos països i per l'altra qüestions de finançament.

 Així mateix un dels principals problemes amb què s'han trobat en l'àmbit legal és la legislació francesa en matèria de naixements i defuncions. Com que l'hospital és a territori català, un nadó de pares francesos que neixi al centre haurà nascut oficialment a l'estranger, per la qual cosa haurà de ser declarat al consolat francès de Barcelona i no al municipi de residència dels pares (fins i tot si aquests siguin només a pocs quilòmetres de l'hospital). També en el cas que un ciutadà de nacionalitat francesa mori allà, el seu cos haurà de ser tractat amb tots els tràmits d'un transport internacional de cadàvers: per tornar al seu poble, a penes a uns quilòmetres, haurà de ser transportat en un taüt de plom o zinc, sense possibilitat per a la família de veure el cos ni incinerar-lo.

En quant a la finançació la construcció del centre ha costat 31 milions d'€uros, sufragats en un 60% pels fons FEDER de la UE. La resta (40%) s'ha pagat entre la Generalitat (un 60%) i l'Administració francesa (un 40%). A aquesta quantitat s'ha de sumar l'equipament de l'hospital, 11 milions d'€uros costejats entre Catalunya i França en la mateixa proporció de 60-40.

L'hospital comptarà amb 64 llits, 26 sales de consulta, 10 places d'hospital de dia, 14 aparells d'hemodiàlisi, 18 compartiments d'urgències, 4 quiròfans i 2 sales de part, a més d'un servei de diagnòstic per imatge, laboratori i farmàcia.