El perquè del retrat capgirat de Felip V a Xàtiva

  • El quadre del monarca que va ordenar l'incendi de la ciutat s'exposa cap per avall al Museu de l'Almodí des del 1956

VilaWeb
Redacció
19.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una de les atraccions culturals més visitades de Xàtiva (Costera) és el Museu Municipal de l’Almodí, que ocupa dos imponents edificis del centre de la ciutat: el Pes Reial i l’Almodí, l’antiga llotja de contractació del blat construïda entre el 1545 i el 1548. Molts visitants saben ben bé què hi van a veure: el retrat cap per avall de Felip V, el rei que va ordenar avui fa tres-cents set anys l’incendi de Xàtiva.

Malgrat que el quadre, obra del mediocre artista local Josep Amorós, és del 1720, la idea de col·locar-lo capgirat és molt més recent. El 1919 es va traslladar al Museu de l’Almodí, però no fou fins el 1956 quan el jove sacerdot Francesc Gil va suggerir al director a l’època, Carles Sarthou, de penjar el quadre de cap per avall com a penitència de Felip V pel càstig brutal que havia infligit a Xàtiva.

Sarthou sembla que va justificar la decisió dient que fins que un membre de la família reial no es disculpés per les tres vegades que el seu antecessor Felip V havia manat de cremar la ciutat, el retrat es quedaria cap per avall. De fet, el 1961 va deixar de dirigir el museu, però l’obra d’Amorós va continuar capgirada i així s’ha mantingut fins els nostres dies. No hi ha hagut disculpes de la monarquia ni tampoc visites dels Borbons a Xàtiva.

Notícies relacionades:

Crespons negres contra els Borbons, als balcons de Xàtiva

Entrevista a Agustí Ventura: ‘Els Borbons saben molt bé que Xàtiva és l’origen de la seua dinastia’

Xàtiva no oblida Felip V

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any