Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  19.06.2014  06:00

El perquè del retrat capgirat de Felip V a Xàtiva

El quadre del monarca que va ordenar l'incendi de la ciutat s'exposa cap per avall al Museu de l'Almodí des del 1956

Men?ame
 

Una de les atraccions culturals més visitades de Xàtiva (Costera) és el Museu Municipal de l'Almodí, que ocupa dos imponents edificis del centre de la ciutat: el Pes Reial i l'Almodí, l'antiga llotja de contractació del blat construïda entre el 1545 i el 1548. Molts visitants saben ben bé què hi van a veure: el retrat cap per avall de Felip V, el rei que va ordenar avui fa tres-cents set anys l'incendi de Xàtiva.

Malgrat que el quadre, obra del mediocre artista local Josep Amorós, és del 1720, la idea de col·locar-lo capgirat és molt més recent. El 1919 es va traslladar al Museu de l'Almodí, però no fou fins el 1956 quan el jove sacerdot Francesc Gil va suggerir al director a l'època, Carles Sarthou, de penjar el quadre de cap per avall com a penitència de Felip V pel càstig brutal que havia infligit a Xàtiva.

Sarthou sembla que va justificar la decisió dient que fins que un membre de la família reial no es disculpés per les tres vegades que el seu antecessor Felip V havia manat de cremar la ciutat, el retrat es quedaria cap per avall. De fet, el 1961 va deixar de dirigir el museu, però l'obra d'Amorós va continuar capgirada i així s'ha mantingut fins els nostres dies. No hi ha hagut disculpes de la monarquia ni tampoc visites dels Borbons a Xàtiva.

Notícies relacionades:

Crespons negres contra els Borbons, als balcons de Xàtiva

Entrevista a Agustí Ventura: 'Els Borbons saben molt bé que Xàtiva és l'origen de la seua dinastia'

Xàtiva no oblida Felip V