El Baix Llobregat clama per la consulta del 9 de novembre

  • La Taula pel Dret a Decidir d'aquesta comarca aplega més d'una vintena d'ajuntaments, i nombroses entitats i sindicats

VilaWeb
ACN
28.03.2014 - 21:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Baix Llobregat ha reivindicat aquest divendres una ferma aposta pel dret a decidir. Ho ha fet durant la presentació de la Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat, que s’ha fet a Pallejà i que aplega el 70% d’ajuntaments de la comarca, els sindicats UGT i CCOO, Òmnium Cultural, l’ANC i 400 entitats més. Els seus portaveus han cridat a celebrar la consulta el pròxim 9 de novembre. ‘Volem demostrar que la nostra comarca no està d’esquena al dret a decidir’, ha exclamat Francesc Sànchez, secretari d’aquesta mesa. A l’acte hi ha assistit prop d’un miler de persones, representants de les entitats adherides al pacte, i s’ha destacat que l’avenç nacional significarà que Catalunya avanci socialment.

La Taula pel Dret a Decidir del Baix Llobregat s’ha presentat aquest divendres al vespre a Pallejà, en un acte de força i d’orgull comarcal per exigir la celebració de la consulta el pròxim 9 de novembre. Aquesta taula aplega 530 entitats, 21 dels 30 ajuntaments de la comarca i més d’una vintena de partits i organitzacions a nivell nacional. Totes aquestes adhesions se sumaran al Pacte Nacional pel Dret a Decidir.

El president de la Taula pel Dret a Decidir al Baix Llobregat és Frederic Prieto que va ser el primer alcalde de Cornellà de Llobregat de la democràcia i que ha expressat que aquesta aposta per reclamar la consulta ‘sorgeix de la realitat social de la comarca’ perquè, considera, ‘és la possibilitat de com volem governar-nos i com ens volem relacionar amb els altres’.

‘Necessitem que ens tornin la paraula, que ens l’han pres’, ha defensat Prieto, que ha afegit que ‘també ho necessita una Espanya que vulgui ser realment democràtica’. El representant de la taula ha apuntat que ‘sense consulta no hi ha sortida realment democràtica, perquè ja estem farts de reunions secretes de les elits imposant-nos coses al poble’.

A l’acte hi han participat els màxims representants dels sindicats UGT i CCOO, les presidentes d’Òmnium Cultural i de l’Assemblea Nacional, i nombrosos alcaldes del Baix Llobregat.

La consulta ha de servir per avançar nacional i socialment

El secretari general de la UGT, Josep Maria Àlvarez, ha pronosticat que ‘el dret a decidir ha vingut per quedar-se i serà una taca d’oli que s’estendrà per tota Europa, per posar fi a aquesta situació de retallada de drets’. Per a ell, el sindicat fa aquesta aposta ‘per aprofundir una mica més en la nostra democràcia’, perquè ‘l’avenç nacional sempre ha anat relacionat amb l’avenç social’.

A més, segons ha apuntat el responsable de CCOO, Joan Carles Gallego, la consulta ha de ‘permetre a la gent determinar quin futur vol pel nostre país’. Un país millor serà, segons Gallego, ‘molt positiu pels nostres treballadors, i cal que la patronal ho vegi’, ha cridat.

La societat civil mira a Europa

La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha remarcat que Catalunya és un país amb cultures molt diverses que cal estimar. Casals s’ha referit a temes culturals i educatius. En aquest sentit ha assenyalat que ‘la immersió lingüística és un element de cohesió social i que assegura la igualtat d’oportunitats de tots els joves’. Per la representant d’Òmnium ‘el futur cultural de Catalunya serà com el farem entre tots nosaltres, que aportarem la nostra varietat al conjunt europeu’.

També ha mirat cap a Europa, en el seu parlament, la presidenta de l’Assemblea Nacional, Carme Forcadell, que ha preguntat a la Unió Europea si tots els europeus són iguals. ‘Si a Escòcia poden votar i nosaltres no, quina democràcia és aquesta que no tenim els mateixos drets?’, ha interpel·lat.

Carme Forcadell ha fet una crida a ‘votar els partits favorables a la consulta’ a les eleccions europees del pròxim mes de maig i a mantenir la unitat de les institucions: govern, Parlament i societat civil. Per això, la presidenta de l’ANC ha demanat que tothom ‘ens comprometem amb la consulta i la fem possible, perquè només depèn de nosaltres’. ‘La consulta és irrenunciable’, ha reblat Forcadell.

Els alcaldes, convençuts que el 9 de novembre Catalunya votarà

En la plana dels parlaments polítics, el president d’ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, ha exigit que ‘tothom sigui demòcrata i ningú posi dificultats al dret a decidir’. Junqueras, davant un públic que l’ha aplaudit notablement, ha exclamat que ‘mai havíem estat tan a prop de la victòria’ i per això ha insistit que ‘la independència és un dret i una necessitat imprescindible i urgent’. A més, ha remarcat que ‘farem el possible perquè voti tothom’ i ha acusat els que no volen que es faci la consulta d’importar-los ‘un rave’ l’opinió col·lectiva del poble de Catalunya.

D’altra banda, el president de la Diputació de Barcelona i alcalde de Martorell, Salvador Esteve, ha argumentat que ‘passi el que passi, crec que anirem a votar i el poble de Catalunya podrà decidir què vol fer’. El convergent ha insistit en la seva seguretat a fer la consulta i ‘sabrem votar bé’, ha conclòs. Esteve, amb el preàmbul que el 70% d’ajuntaments del Baix Llobregat s’ha adherit a aquest pacte, ha fet una crida a capgirar el 30% d’ajuntaments que ‘encara avui, tristament, no estan representats aquí’.

En representació d’ICV, l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, ha reclamat la consulta ‘per radicalitat democràtica’, perquè ‘els pobles han de ser el que volen els seus homes i dones’. ‘Volem ser un país normal, perquè els països normals tenen polítiques que configuren els seus ciutadans’, ha dit Tejedor, que ha demanat als grans partits espanyols, PP i PSOE, que ‘obrin la constitució’ i ‘escoltin la veu dels ciutadans perquè el poble vol votar’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any