Pere Codonyan: ‘És lamentable; el territori quedarà totalment desconnectat’

  • Entrevista amb el corresponsal de TV3 a Perpinyà, l'endemà de l'anunci de tancament de les corresponsalies a Catalunya Nord, les Terres de l'Ebre i el Pirineu

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
02.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) va anunciar ahir el tancament de les corresponsalies de TV3 a Catalunya Nord, les Terres de l’Ebre i el Pirineu, en què s’inclouen les d’Andorra, l’Alt Urgell, Cerdanya, Perpinyà i el Pallars. Uns dos-cents treballadors de TV3 es van concentrar ahir a l’exterior dels estudis de Sant Joan Despí com a mostra de rebuig contra aquesta decisió. Durant la concentració es van sentir crits demanant la dimissió de l’actual director, Eugeni Sallent. Un dels afectats serà el periodista Pere Codonyan, que oferia les cròniques de l’actualitat nord-catalana. Parlem amb ell per saber les conseqüències d’aquesta desconnexió al territori.

Què en penseu de l’anunci?
—És lamentable. En vist d’aquesta decisió, què es pot dir? El territori quedarà totalment desconnectat. Tot allò que es fa i s’ha fet per afavorir les relacions nord-sud quedarà en no-res. Aquesta decisió va contra la idea de connectar amb Europa. Catalunya es vol quedar a Europa, emperò… ho farà tallant les relacions amb els nord-catalans? És incomprensible. Ningú no ho entén. No es pot comprendre.

Quines raons us han donat?
—Entenem que tinguin l’objectiu de fer estalvi d’economies, mes no crec que retallant aquí puguin fer gaires economies. L’única justificació que m’han donat és el de les baixes, que els pressupostos no quadren i que els cal fer-los quadrar. Baixa de publicitat, baixa d’ingressos, i han de retallar pertot on poden. Aquesta és tota l’explicació.

Les xarxes van plenes de solidaritat, també amb el vostre nom.
—Sé que hi ha molta mobilització i això ho hem d’agrair. N’hi ha tant de la gent de la televisió, els companys, com des de fora, que la gent hi és sensible. Sort que hi ha això, que encara ens anima una mica. Perquè eliminen allò que feia la característica pròpia de TV3. Aquesta presència al territori n’era el tret diferencial.

Es perd el model de TV3 connectada al territori?
—Jo crec que no es tracta d’estalviar, sinó que es toca un model concret de televisió vinculada al territori. Mai no diran que vulguin canviar de model, diran que és un afer econòmic. Mes fa un mes ens deien que era imprescindible de restar perquè en aquest territori no s’hi podia arribar des dels serveis centrals. I ara diuen que serà possible de cobrir la informació del territori. És completament incoherent. De cop i volta canvien d’opinió… Hi ha incoherència per ignorància o per mala fe.

Quines conseqüències tindrà per a Catalunya Nord?
—És evident que aquí hi haurà una apagada informativa. No sé sabrà què passa. Potser més endavant hi haurà més retallades i això nostre passarà més desapercebut. Fins ara, nosaltres explicàvem què passava i això potser fa nosa, i així no arribarà tant. Però aquesta decisió és incoherent perquè no correspon amb la ideologia que defensa la gent que la pren. És incomprensible. En canvi, es gastaran milionades a renovar decorats i coses d’aquestes. Amb aquestes inversions es podrien fer funcionar deu anys més les delegacions que ara liquiden. Potser no s’ha pas de comparar l’una cosa amb l’altra, mes hi ha coses que no s’entenen. Ara feia divuit anys que era corresponsal. Aleshores es va fer l’última fase de cobertura del territori, que havia començat amb les Illes i València. En el seu cas van ser contractes en plantilla. En el nostre cas es va fer per subcontractació, suposo que per estalviar ja aleshores.

Divuit anys són molts anys. Com us ho heu pres?
—És lamentable… desolador. Encara estem en estat de xoc. La mobilització a la xarxa i les cartes de suport dels companys ens ajuden, mes això no canviarà res. D’aquí a un mes o tres mesos, segons el calendari previst, haurem de plegar. Això és un canvi… perquè després… què vindrà després? Fem part dels danys col·laterals d’un pla de més gran abast? Alguns ho diuen i els companys ho temen. Què passarà si després de nosaltres encara en vénen més?

Hi veieu cap possibilitat de rectificació?
—Restem a l’expectativa si hi ha cap possible evolució. Aquí hi ha veus del món associatiu que s’han aixecat contra la decisió. També els partits han protestat. Els polítics d’aquí no ho entenen pas. Sabem que hi ha hagut cartes de denúncia de la federació d’Esquerra Republicana de Catalunya. També Convergència d’aquí ha demanat explicacions perquè això no pot pas ser.

Era una tasca valorada per la gent més activa del territori.
—Saben que, malgrat totes les limitacions, la nostra finestra televisiva era l’única. Potser per a alguns no era prou regular, però era una finestra que ara es tancarà i s’haurà acabat. Diuen que ho cobriran des de Barcelona, però si abans no ho podien fer difícilment ho podran fer ara. El territori passarà de sortir una desena de vegades cada mes a sortir una desena de vegades l’any. O potser ni tan sols això. És un gran retrocés per al país i per a la llengua. De nosaltres ara se’n parlarà tan sols a la informació del temps. I encara! Qui sap si no es retallarà també el mapa del temps. I ja veurem què se’n fa de les delegacions del País Valencià i les Illes, perquè seguint aquesta lògica…

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any