NotÝcies

Dimecresá 16.06.2010á 06:00

PSOE i PP, contra l'oficialitat del catalÓ a la Uniˇ Europea

Una proposiciˇ presentada per CiU demanava que el catalÓ, el basc i el gallec tinguessin el reconeixement de les llengŘes estatals

Men?ame
 

El PSOE i el PP van negar-se ahir, a la comissió mixta del Congrés i el Senat per la Unió Europea (UE), a treballar perquè el català, el basc i el gallec tinguessin el mateix nivell de les llengües estatals i fossin oficials a les institucions europees. Hi van votar favorablement CiU, que va presentar la proposició, i ERC. Tots dos partits van lamentar que la feina començada el 2004 per a promoure l'ús de les llengües cooficials de la UE no hagués reeixit. La proposició tenia dos punts més, que sí que es van aprovar, sobre el compliment dels acords lingüístics ja vigents.

En defensa dels punts finalment aprovats de la iniciativa parlamentària, el portaveu de CiU a la comissió mixta de la UE, Jordi Xuclà, va recalcar que aquesta iniciativa volia posar remei a algunes deficiències que impedeixen el ple ús d'aquestes llengües. Segons Xuclà, la legislació actual diu que els ciutadans poden adreçar-se en qualsevol de les llengües cooficials al Tribunal de Justícia de la UE, però no s'aplica. Tampoc no es compleix , ni de bon tros, el termini de quinze dies de la representació permanent d'Espanya a la Unió Europea, que hauria de traduir la informació rebuda en català, basc o gallec i enviar-la a la institució comunitària.