Notícies

Dimecres  25.04.2007  06:00

Bayrou es distancia tant de Sarkozy com de Royal

No dóna cap consigna als seus votants per a la segona tanda de les eleccions

Men?ame
 

François Bayrou no donarà suport explícit ni a Nicolas Sarkozy ni a Ségolène Royal a la segona tanda de les eleccions presidencials franceses del 6 de maig. Talment ho ha dit avui a la tarda en una esperada conferència de premsa, en què també ha anunciat la formació d'un nou partit polític, el Partit Demòcrata. Bayrou s'ha distanciat tant del candidat conservador com de la candidata socialista i ha recomanat als seus votants d'elegir lliurament el nou president de la República.

Bayrou, que va aconseguir el 18,57% dels vots a la primera tanda, ha dit que no pensava pas donar cap consigna als seus electors i, quan li han demanat qui votaria el 6 de maig, ha dit que encara no ho sabia.

El president de la UDF ha insistit en la necessitat de canvi i de renovació de l'estat francès, cosa que, segons ell, únicament pot fer el centre polític. Per Bayrou, tant si Sarkozy és president com si ho és Royal, la crisi de l'estat s'agreujarà: socialment si governava la dreta, i econòmicament, si governava l'esquerra.

Tot i el distanciament, Bayrou ha dit que estava disposat a mantenir un debat obert amb tots dos candidats.

Àrbitre polític

El president de la UDF ja ha rebut les telefonades de Sarkozy i de Royal, que ràpidament s'han interessat per la posició que prendran els centristes. La socialista, en un míting a Valença, ha ofert un diàleg 'obert i útil' a Bayrou i ha dit, sense subterfugis, que li havia deixat un missatge a la bústia del mòbil i que esperava la seva resposta. Nicolas Sarkozy no ha estat tan directe, però també s'ha declarat 'obert a tots els sectors' i que no calia estar d'acord en tot per a formar una aliança.

Encara no se sap on aniran a parar els vots que ha arreplegat Bayrou a la primera tanda, però, segons l'última enquesta d'Ipsos, el 54% dels votants de la UDF votarien Sarkozy i el 46%, Royal. Les enquestes, doncs, fan guanyador el candidat conservador, però el resultat de bo de bo no se sabrà fins el dia de la segona tanda de les presidencials, el 6 de maig.