L’abstenció, proposada pels sobiranistes, marca el referèndum d’autodeterminació a Puerto Rico

  • Un 97% dels votants tria l'opció de federar-se als EUA · La participació ha estat de només el 22%

VilaWeb
Redacció
12.06.2017 - 10:29
Actualització: 12.06.2017 - 13:38

Un 97% dels votants en el referèndum no vinculant celebrat ahir a Puerto Rico han optat per l’opció de convertir-se en un nou estat dels Estats Units. La participació, però, ha estat de només un 22% perquè l’oposició sobiranista ha boicotejat la convocatòria de la consulta per part del govern i l’ha titllada de ‘fracàs’. Els sobiranistes consideren que Puerto Rico viu una situació colonial i que cal acabar amb ella. Quan els tribunals dels Estats Units van obligar el govern de Puerto Rico a incloure l’estatus actual en la pregunta del referèndum els sobiranistes se’n van desvincular i van cridar la població a no participar en el referèndum.

Segons que explica el diari local El Nuevo Día, 499.860 electors han optat per aquesta opció, 7.727 s’han mostrat favorables a la independència respecte dels EUA i 6.764 s’han pronunciat a favor de mantenir l’actual estatus d’estat lliure associat. Aquest és el cinquè referèndum que celebra l’illa per a decidir el seu futur polític.

El governador de Puerto Rico, Ricardo Roselló, ha reivindicat que el resultat del referèndum és un ‘missatge fort i clar al món’ i ha assegurat que és un reclam d’igualtat de drets com a ciutadans nord-americans. Rosselló va guanyar les eleccions el novembre passat amb la promesa de convertir Puerto Rico en un nou estat dels EUA.

‘Ens correspon ara portar aquests resultats a Washington amb la força que representa el compliment d’un exercici democràtic, supervisat per una missió d’observadors nacionals i internacionals, que han validat el procés’, ha dit. El Congrés dels EUA és qui té la potestat de decidir l’estatus polític de Puerto Rico. No obstant això, la majoria republicana a la cambra no té la intenció de canviar la relació actual entre els EUA i Puerto Rico.

Puerto Rico ha estat sota la tutela de Washington des del 1898, quan va ser envaït al final de la guerra entre l’estat espanyol i els Estats Units. Encara que els illencs van rebre la ciutadania nord-americana el 1917, s’han mantingut en un estatus colonial en el qual gran part de l’economia del país depèn dels EUA.

Més informació

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any