Augmenta el consum de llibres, teatre i cinema a Catalunya però cau el de música i museus

  • El sector puntua amb un 4,16 la política de la Conselleria de Cultura el 2015

VilaWeb
Redacció
17.11.2016 - 16:12

El sector puntua amb un 4,16 la política de la Conselleria de Cultura el 2015

BARCELONA, 17 (EUROPA PRESS)

La facturació del sector editorial, els espectadors de cinema i la recaptació dels teatres catalans van augmentar el 2015, però ha caigut el consum de música i de visitants de museus, segons l’informe ‘Estat de la Cultura i de les Arts’, presentat aquest dijous pel Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (Conca).

Els resultats d’aquest any semblen demostrar que el descens que es veia des que es va començar a fer l’informe el 2013 ha parat tot i que això no demostra que s’hagi recuperat la situació en la qual es trobava la cultura el 2008, abans que esclatés la crisi, ha explicat la vicepresidenta primera del Conca, Gemma Sendra.

Aquesta millora es veu representada per l’increment de la facturació del sector editorial, en un 5,3% respecte al 2014, la recuperació d’espectadors de cinema que han significat un augment del 8,2% i en aquest sector també ha millorat la quota de pantalla del cinema català que passa del 5,2% al 7,7% i la recaptació teatral que també ha augmentat, ha explicat el president del Conca, Carles Duarte.

El sector de la música segueix disminuint: el 2015 el nombre de concerts programats va baixar un 4,2% i els assistents un 4%, amb la qual cosa la facturació s’ha situat un 2,8% per sota de l’any anterior, i el sector dels museus també l’acompanya amb uns resultats en descens.

Tots aquests signes de millora, excepte l’estancament d’alguns casos, es veu acompanyat per un augment dels pressupostos públics destinats a cultura que, després de cinc anys de caiguda contínua, s’han estabilitzat gràcies sobretot a la col·laboració d’ajuntaments i diputacions: han suposat uns 882 milions d’euros el 2015 quan el 2013 eren 822 milions.

SUSPENS A LA CONSELLERIA

L’informe del Conca també reflecteix la perspectiva dels agents culturals sobre les polítiques culturals el 2015, i han puntuat amb un 4,16 sobre 10 la política feta per la Conselleria de Cultura durant aquest any.

Assenyala un “distanciament” entre els objectius que els agents culturals consideren com a primordials i els que perceben com a prioritaris per a la Conselleria, i s’han mostrat molt crítics amb el finançament públic de la cultura i el tracte que rep la creació artística.

Els agents culturals consideren que la prioritat de la política cultural hauria de ser garantir l’accés dels ciutadans a la cultura, però tenen la percepció que el departament s’ha centrat en “reforçar la identitat nacional, promoure la internacionalització i preservar i difondre el patrimoni”.

SEGUIR TREBALLANT

L’informe assenyala que queda molt camí per recórrer per recuperar la situació prèvia a la crisi, ja que aquestes dades només representen una lleu millora respecte els quatre anys anteriors ja que respecte la situació del 2008 el sector cultural ha perdut 6.527 empreses i 28.186 treballadors.

Malgrat aquesta situació desfavorable per a la cultura, l’activitat ha reportat uns 3.758 milions d’euros en el valor afegit brut (VAB) català el 2014, cosa que va suposar un 2% del total, i es va situar per sobre de sectors com l’agricultura.

Aquesta recuperació s’ha pogut veure a l’augment de contractació que hi ha hagut i en les noves empreses culturals que s’han creat durant l’últim any; cosa que demostra, com ha reivindicat Sendra, que “la cultura també és un motor de creació econòmica”.

En vista dels resultats, des del Conca han reivindicat la importància de dotar el sector de la cultura d’una partida més àmplia dels pressupostos, amb la recuperació del 2% que percebien, per poder introduir millores i crear mesures per rellançar el sector cultural.

Les dades de consum cultural que han pogut aconseguir els ha fet adonar que han de centrar-se en el “buit”, en aquells percentatges de persones que no consumeixen cultura, perquè la majoria d’ells no ho fan a falta de recursos socials i econòmics.

Els drets culturals i la democratització de la cultura són els temes que el Conca es proposa desenvolupar d’ara endavant per facilitar que tot el món tingui accés a la cultura, que aquest any s’ha centrat en la presència de la dona i de les minories en la cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any