La CUP tanca el cercle per a la llista civil del 27-S

  • Posa la condició que es convoquin eleccions constituents just després · ERC s'hi avé

VilaWeb
Redacció
08.07.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els tres partits independentistes del parlament, CDC, ERC i la CUP, donen suport a la proposta d’una llista cívica perquè el 27-S s’ajuntin tots els vots independentistes. Fa uns quants dies que Mas va parlar d’una llista impulsada per les entitats sobiranistes, i Junqueras va dir que acceptaria una candidatura unitària de la societat civil, però sense polítics. CDC va respondre que s’avenia a acordar una llista, amb polítics o sense. I ara la peça que faltava, la CUP, ja s’ha mogut. Ahir va dir que sí a la llista civil. Tanmateix, va posar-hi dues condicions clares: ha de ser una llista sense polítics i s’han de convocar eleccions constituents immediatament després del 27-S.

‘El 27-S es pot convocar en clau de ruptura democràtica, sense partits, cedint el protagonisme a la gent. Per comptar el suport del sí i convocar eleccions constituents de manera immediata’, va dir ahir Quim Arrufat. Va afirmar que s’havia mal interpretat la decisió de l’esquerra independentista a l’hora de donar suport al president i fer força per la independència, però va deixar clar que la CUP no volia ser ‘crossa de nous governs’, si no hi compartien ni el programa ni els interessos, llevat de l’exercici del dret a l’autodeterminació. I encara va voler deixar clar: ‘No compartirem llistes que prevegin governs d’unitat. Nosaltres no som unitaristes. Som independentistes. I el sobiranisme s’ha acabat convertint en unitarisme. No, senyor.’

Vegeu el fragment en què Quim Arrufat parla de la llista cívica que proposa la CUP:


ERC, d’acord amb les condicions de la CUP

Després de saber-se la posició de la CUP i les condicions que hi posava, ERC es manifestà prest a acceptar-les. Després del 27-S ‘podem parlar de govern de concentració o d’eleccions constituents’, va dir la secretària general d’ERC, Marta Rovira. Tanmateix, durant el ple d’ahir, els republicans van demanar al president de la Generalitat de posar rumb cap a un nou govern de concentració. Un nou executiu que començaria a caminar a partir del 27-S, però que ERC pretén que quedi definit abans de les eleccions. Vol tancar aquest nou pacte de seguida per preparar l’escenari posterior a una victòria de l’independentisme a les urnes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any