Ultimàtum de Convergència a Unió sobre la independència

  • Rull demana a Espadaler que decideixin si volen formar part d'una candidatura independentista per al 27-S

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.06.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ara la societat catalana ens demana claredat’, va dir ahir el coordinador general de CDC, Josep Rull, després de la reunió que va tenir amb el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler. Rull li va explicar que la posició de Convergència sobre la independència era inamovible: ‘CDC es presentarà amb el sí-sí el 27-S, i això hem traslladat a Unió. L’assumeixen? El poden incorporar? Avui no n’hem tingut resposta, i l’esperem de manera imminent. Si podem anar junts a unes eleccions, això és innegociable.’ D’aquesta manera, Rull va anunciar l’ultimàtum de Mas a la cúpula d’Unió, que aquest cap de setmana va escapolir-se de preguntar directament sobre la independència a la seva militància.

Rull va explicar ahir aquesta posició de CDC a Unió, i espera que la cúpula d’Unió respongui de manera imminent si accepta aquest full de ruta o no. Què vol dir imminent? Rull va parlar de dos dies o tres. Si la resposta és no, és a dir, no a fixar l’objectiu d’un estat independent per a Catalunya en el programa per a les eleccions del 27-S, ‘actuarem en conseqüència’.

Ara mateix la direcció de CDC manté el diàleg amb la cúpula d’Unió, que, tal com havia dit Espadaler, només estava disposada a parlar amb els companys de federació sobre el full de futa. Però la direcció de CDC també està oberta a tractar amb els crítics d’Unió, el sector independentista, que han dit que volien parlar sobre el full de ruta cap a la independència tant amb CDC com amb ERC i amb les entitats sobiranistes.

La cúpula d’Unió no escolta els independentistes

La direcció d’Unió Democràtica insisteix que la militància ha avalat la posició d’avançar en el procés sobiranista amb el condicionant de la legalitat espanyola, malgrat que la victòria del sí sobre el no en la consulta de diumenge fos tan ajustada. Ho va dir el secretari general d’Unió, Ramon Espadaler, que va precisar el resultat de la votació: 1.333 sís i 1.238 nos. És a dir, 95 vots de diferència. Espadaler va dir que seuria a negociar amb CDC amb aquest mandat, i va descartar de parlar amb ERC, l’AMI, l’ANC i Òmnium, que són els qui subscriuen el full de ruta independentista.

Aquest full de ruta és justament el que reivindicaven diumenge a la nit els independentistes d’Unió. Antoni Castellà, portaveu d’aquest sector, va dir que el partit estava en disposició d’adherir-s’hi.

Però ara per ara Espadaler vol parlar sobre la base de les cinc condicions al procés sobiranista i només amb CDC. Aquesta posició va rebre el suport de dinou membres del comitè de govern reunit ahir al matí, i amb vuit vots contraris.

Castellà: ‘No ens girarem d’esquena a la meitat de la militància que va dir sí a la independència’

El dirigent dels independentistes d’Unió, Antoni Castellà, va voler deixar clar ahir després de la reunió del comitè de govern que no estaven gens satisfets amb la manera com la cúpula del partit ha interpretat el resultat de la consulta. Va dir que els dirigents que van fer la campanya pel no –que era un sí a la independència– no es girarien d’esquena a la meitat del partit que havia votat que no. Sobre la possibilitat que el conflicte obert acabi amb una escissió, Castellà va dir: ‘Espero que no.’ Aquesta vegada no va descartar completament la possibilitat de l’escissió, però va dir que es concentrarien a aconseguir un acord sobre el full de ruta que els permetés de cercar l’aval del comitè de govern a la seva opció.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any