PSPV, Compromís i Podem pacten cinc eixos programàtics bàsics per al nou govern

  • Acorden que totes les forces polítiques siguin representades a la mesa de les corts · Faran una altra reunió dimecres

VilaWeb
ACN
01.06.2015 - 13:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els candidats a la Generalitat Valenciana del PSPV-PSOE, Compromís i Podem, acompanyats de sengles equips, han fet aquest matí una primera presa de contacte després de les eleccions del 24 de maig, amb l’objectiu d’arribar a acords per a un nou govern. Tant Ximo Puig (PSPV-PSOE), com Mónica Oltra (Compromís) i Antonio Montiel (Podem) han remarcat la sintonia i han anunciat que havien pactat cinc eixos programàtics bàsics: un pla de xoc contra la pobresa; un pla de xoc contra la corrupció per a enfortir la democràcia; un canvi econòmic i de model productiu; el cessament de les retallades en els serveis públics; i una auditoria dels comptes públics, afegida a la reclamació d’un finançament millor. Així mateix, han acordat que a la futura mesa de les corts hi hagi totes les forces polítiques representades i han quedat de tornar a reunir-se dimecres.

Antonio Montiel (Podem): ‘No és el moment de parlar de persones’

El candidat de Podem, Antonio Montiel, ha remarcat als mitjans la bona sintonia de la reunió, per a satisfer les demandes dels ciutadans d’obrir vies de treball. També ha informat que aquesta setmana la comissió de negociació començaria a establir mesures concretes. Ha posat d’exemple l’acord per a la composició de la mesa de les Corts Valencianes amb presència dels cinc partits representats, ‘perquè mai més cap partit no en sigui exclòs’.

També ha assenyalat que els tres partits havien coincidit que no era el moment de parlar de persones, ‘sinó de les necessitats dels ciutadans’. Sobre si havia pensat d’entrar al govern, el líder de Podem ha dit que, ara com ara, el seu partit ‘no està en la lògica del govern, sinó en la lògica de les persones’ perquè ‘no té per objectiu parlar de cadires, sinó dels problemes dels valencians’.

Mònica Oltra (Compromís): ‘Cal construir un nou govern amb calma’

La candidata de Compromís, Mònica Oltra, estava satisfeta per la reunió. ‘En aquesta primera reunió hem pogut parlar del què i establir cinc eixos sobre els quals treballarà una comissió de diàleg.’

Oltra confia que s’arribarà a un acord de govern atès ‘el to i el contingut de les propostes, en què hi ha hagut molt bona sintonia’. S’ha mostrat partidària que Podem entrés al govern.

Tot i reconèixer que hi ha molta il·lusió, ha demanat calma: ‘Cal construir un nou govern i unes noves polítiques i cal fer-ho amb calma perquè ixi bé. I això anem fent.’

Ximo Puig (PSPV-PSOE): ‘S’ha d’atendre la situació d’emergència social’

El candidat del PSPV-PSOE, Ximo Puig, ha dit que havia estat una reunió important: ‘Per primera vegada hem pogut parlar del que ha de ser el futur’ del País Valencià. Ha dit que havien avançat tant com es podia avançar en una primera reunió i ha remarcat la unanimitat a acceptar la proposta que tots els partits siguin representats a les Corts Valencianes.

Ha demanat que es pensés en els tres milions de valencians que tenen problemes per arribar a final de mes i ha dit que la situació era una ‘emergència social’. Cal establir un ‘bon govern’ que treballi ‘per a tota la societat —ha dit—, des de la convivència, no frontista, obert i participatiu’. El líder del PSPV-PSOE ha remarcat que no hi ha cultura de governs de coalició i que cal crear-la ‘des del diàleg, el respecte i la convivència’.

Sobre qui l’ha de presidir, Ximo Puig ha demanat que no es parli cada dia d’aquesta qüestió, però ha indicat: ‘Els ciutadans han establert el pes de cada força política.’ I ha afegit que ell es troba ‘concernit per fer possible un nou govern de progrés’.

De terminis, Ximo Puig ha reconegut que més enllà del dia de la constitució de les Corts Valencianes, el dia 11 de juny, hi ha marge per a continuar negociant, però que vol que s’hi arribi abans. ‘Sense pressionar, crec que els valencians necessitem com més prompte millor un nou govern’, ha dit.

 

Informació relacionada:

La pretensió de Mònica Oltra de ser presidenta tensa les negociacions valencianes

Els deu grans canvis que s’albiren al País Valencià

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any