Un nou impuls al cinema en català

  • Fa un any, la Direcció General de Política Lingüística va signar amb Canal+ un acord per incloure dins l’oferta del canal, l’opció de veure més de 146 pel·lícules i 16 sèries subtitulades en català.

VilaWeb
Redacció
28.05.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Això significava triplicar, en menys d’un any, l’oferta de cinema en català. Aquesta iniciativa es va complementar amb la creació d’un nou compte de Twitter i una pàgina de Facebook per incrementa la presència del cinema en català a les xarxes socials. Enguany, aquesta col·laboració s’ha renovat i el canal oferirà 400 hores de cinema i sèries en català.

Ús dels subtítols en català

D’aquest pacte, i després d’un temps prudencial, se’n comencen a entreveure els primers resultats d’implantació del servei. Així, doncs, segons un estudi de Canal+, sis mesos després de la implantació, el 15% dels usuaris (77.600 cases) que tenen Canal+ al territori catalanoparlant (Catalunya, País Valencià i Illes Balears) fan servir els subtítols, pel 5% dels quals és la primera opció. Ara bé, un 43% coneix l’existència d’aquest servei però no l’utilitza, mentre que el 43% restant no el coneix, però un 8% afirma que el farà servir, ara que el coneix.

Per territoris, Catalunya és la zona amb què més es fa servir el servei de subtítols en català: un 21% dels usuaris (68.100 cases), seguit de les Illes Balears (8%) i de València (3%). Si bé la majoria dels usuaris de Catalunya (80%) aplaudeixen aquesta iniciativa, a les Illes Balears i al País Valencià aquest percentatge es redueix al 45%. Els que creuen que aquest servei és innecessari, que no és útil per a ells o que discrimina altres llengües de l’Estat, representen el 20% dels enquestats a Catalunya, i la meitat dels enquestats a les Illes Balears i el País Valencià. Aquests resultats, doncs, demostren que un de cada cinc abonats utilitzen aquest servei.

Més oferta en català

Aquest 2015 s’ha renovat l’acord entre el Departament de Cultura i Canal+, amb el qual es podran veure subtitulades en català les 15 sèries i les 140 pel·lícules de més èxit del 2015. Entre els títols destaquen, BirdmanBoyhoodInterestellarThe Grand Budapest HotelThe maze runnerExodus: Gods and kingsGrace of MonacoGodzillaX-Men: Days of futur past. I entre les sèries, House of cards (T3), The blacklist (T2), Girls (T4), Looking (T2), Mad Men (T7B), Game of Thrones (T5), Silicon Valley (T2), Orange is the new black (T3), Masters of sex (T3), Ray Donovan (T3), The Knick (T2), True Detective (T2) i The Leftlovers (T2)

Aquests nous continguts sumen un total de 400 hores de cinema subtitulat en català que es poden veure a través dels diversos canals de Canal+ i Yomvi —a partir del juny—, tant des de Catalunya com des de la resta de l’estat espanyol. Canal+, segons la DGPL, emet cada dia més de 25 obres de ficció subtitulades en català. Les quatre primeres pel·lícules que es podran veure en català són Barbacoa d’amicsL’avi de 100 anys que es va escapar per la finestraMortadel·lo i Filemó contra Jimmy el Catxondo i Els Boxtrolls.

Nou portal de cinema en català

Aquest acord, que, d’acord amb la DGPL, contribueix a fomentar la normalitat de la llengua i a la recerca de condicions favorables per la llengua, ha coincidit amb altres iniciatives que tenen com a objectiu reforçar l’oferta de cinema en català. D’una banda, a principi del 2015 s’ha ampliat la informació del web de Cinema en català, en el qual es recull l’oferta disponible, tant de pel·lícules de producció pròpia com subtitulades o doblades. Actualment el portal incorpora informació sobre la versió de cada sessió cinematogràfica (VO, VD, VOSC), ofereix dades obertes i obre una via de contacte amb programadors i exhibidors perquè trametin la informació actualitzada sobre l’oferta de cinema en català.

Així mateix, la DGPL, en col·laboració amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i diversos ajuntaments, entitats i cinemes, ha donat un nou impuls al programa CINC, amb una nova imatge gràfica. Aquesta iniciativa té com a objectiu fomentar el consum de cinema infantil en català, amb una nova imatge corporativa i canvis en l’oferta. A través del portal, s’accedeix a aquesta pàgina, que conté tota la programació infantil de reestrena arreu del territori i que, de moment, inclou una quarantena de pel·lícules a 37 localitats.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any