El PSOE guanya a Andalusia i podrà triar aliat

  • Els socialistes mantenen el nombre de diputats · El PP i IU s'estavellen · Podem i Ciutadans entren amb força al parlament andalús

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.03.2015 - 22:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSOE ha guanyat les eleccions al parlament andalús, i Susana Díaz serà presidenta de la Junta d’Andalusia amb el mateix nombre de diputats que tenia. Amb l’escrutini pràcticament enllestit, el PSOE mantindrà els 47 escons, i el PP passarà de 50 a 33. Podem irromp amb força al parlament, on esdevé la tercera força, amb 15 escons. I la quarta força, Ciutadans, també s’estrena en la cambra andalusa amb 9 diputats. En canvi, Esquerra Unida té una forta davallada: passa de 12 escons a 5. Per tant, els socialistes, que són a vuit diputats de la majoria absoluta, podran escollir amb qui pactar: Podem, Ciutadans i PP. Els socialistes guanyen en totes les províncies andaluses, tret d’Almeria.

En aquestes eleccions, UPyD aspirava a aconseguir representació al parlament andalús, però els 75.000 vots obtinguts no li ho han permès. Les desavinences amb Ciutadans els van fer concórrer separats, i aquesta divisió del vot ha acabat perjudicant molt més la formació de Rosa Díez.

La candidata socialista, Susana Díaz, ha parlat d’una victòria històrica del PSOE. També s’ha referit a la pluralitat política que hi haurà en el nou parlament andalús i a la necessitat de dialogar: ‘És l’hora del diàleg. Comptarem amb tothom, perquè crec que és el que volen els andalusos. I ho farem des de la transparència.’

El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha coincidit a dir que hi haurà quatre formacions polítiques (PSOE, PP, Podem i Ciutadans, passant per alt IU) que ‘haurem de dialogar’. Ha remarcat que Ciutadans era clau per a la governabilitat a Andalusia, però que no entrarien al govern de Susana Díaz. ‘Podem ser decisius des de l’oposició’, ha afegit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any