‘La Santa Espina’ d’Enric Morera i Àngel Guimerà arriba a Vilafranca del Penedès

  • L'obra, amb l'Orquestra Simfònica del Vallès i la Coral Polifònica de Vilafranca, és un dels actes destacats de capital de la cultura catalana

VilaWeb
Redacció
08.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui s’interpreta a l’Auditori Municipal de Vilafranca del Penedès la versió concert de la rondalla ‘La Santa Espina‘. L’espectacle és un dels actes més rellevants de la programació de la capitalitat de la Cultura Catalana que el municipi acaba d’estrenar. L’obra, que es va recuperar l’any passat a Barcelona, serà interpretada en format concert per l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Coral Polifònica de Vilafranca.

Composta a principis del segle XX per Enric Morera i escrita per Àngel Guimerà, ‘La Santa Espina’ és una peça de teatre que explica una rondalla plena d’elements fantàstics i de reivindicació nacional catalana. L’obra forma part del moviment del teatre líric català, un corrent de tombant de segle que volia produir un gènere de teatre musical autòcton i que comptà amb les aportacions de grans músics i escriptors del moment.

Segurament la versió més coneguda de ‘La Santa Espina’ és la sardana que es va derivar del divuitè número del tercer acte de l’obra. Aquesta peça es va convertir en un emblema del catalanisme polític tan bon punt fou prohibit, durant la dictadura del general Primo de Rivera. Malgrat el gran èxit de crítica i públic que va tenir, ‘La Santa Espina’ no havia estat representada íntegrament des de feia més d’un segle fins que l’any passat es va reestrenar a Barcelona en motiu de la capitalitat de la sardana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any