Vicent Marzà: ‘Els votants de les primàries haurien de votar també si Compromís entra al govern’

  • Entrevista a Vicent Marzà, guanyador de les primàries de Compromís a Castelló

VilaWeb
Redacció
03.02.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Vicent Marzà ha guanyat les primàries de Compromís per Castelló. És un polític jove, de només trenta-un any, molt bregat en els moviments cívics i socials i nacionalista sense complexos. La seua veu a les Corts Valencianes de segur que es farà sentir. Poques hores després de tancar-se el procés de primàries, VilaWeb hi ha parlat.

Quina valoració en feu, del resultat de les primàries?

—Jo crec que ha quedat un molt bon grup parlamentari, allò que serà –si es compleixen les enquestes– un molt bon grup parlamentari. Els qui han obtingut un lloc a les llistes representen bé l’entusiasme per a canviar aquest país que encarna Compromís i la pluralitat de veus que treballem conjuntament dins la coalició. Em sembla, a més, que no en podem fer sinó una valoració positiva, pel que fa a la participació ciutadana. La major part de les persones que han votat en les primàries no eren ni militants ni simpatitzants de Compromís, i això és molt significatiu, la clau de tot. Crec que s’ha acabat això que els valencians som uns meninfots. El país està preparat per a fer el canvi i el vol.

Les primàries s’han fet amb una certa polèmica per les reserves de vot. Gent com Fran Ferri o Pere Fuset han estat els més votats, però per les reserves han quedat relegats en les llistes.

—Jo estic convençut que amb un altre reglament de primàries també s’hauria aconseguit respectar la pluralitat de veus de Compromís, però en qualsevol cas aquest era el reglament que teníem i ara no té sentit discutir-lo.

Finalment hi ha hagut més de quaranta mil inscrits a les primàries. Què significa una mobilització d’aquesta dimensió?

—Sobretot significa que quan tu obris els processos de democràcia i de decisió, la ciutadania respon, de manera responsable. És molt important.

Aquest entusiasme viscut en les primàries és la millor campanya electoral que podia imaginar Compromís?

—És clar que sí. De fet, crec que els qui vam defensar des del primer moment les primàries obertes a tota la ciutadania ens en podem sentir ben contents. Les primàries són un gran instrument polític i això ha quedat més que demostrat.

Que aporta Vicent Marzà a Compromís?

—Supose que hi aporte, per un costat, la feina i els marcs d’acció i resolució de conflictes propis dels moviments socials, on he treballat sempre. I que no tinc cap dependència econòmica ni professional de la política tradicional. Cosa que crec que és molt important al País Valencià, on hem vist com els polítics del PP pervertien en interès propi la funció representativa.

Tornareu a fer de mestre quan acabeu a les corts?

—No m’he marcat cap objectiu definitiu encara; tot just fa unes hores que s’han fet les primàries. Però sempre he cregut que no és bo per a un polític estar més de dues legislatures en un càrrec. La política l’ha de fer gent que tinga clar que el servei institucional és una obligació cap a la ciutadania, no una carrera personal. 

Vós representeu una veu profundament nacionalista…

—Ho sóc. Els valencians hem de recuperar l’autoestima. Hem d’exercir de valencians sense complexos. Ens hem de manifestar com som.

I heu parlat amb molta claredat de temes que Compromís no deixa clars, com ara el Països Catalans o la sobirania, la independència…

—El marc sobirà en el qual nosaltres hem de treballar és el País Valencià. I dic ‘sobirà’, sense cap dubte. La ciutadania del País Valencià es la que ho ha de decidir tot i en eixe tot també com vol la relació amb els altres. Ara sobretot cal crear xarxa, i cal anar pas a pas. Ens cal fer molt de múscul.

Quina serà la dificultat més gran per a guanyar el canvi?

—La prèvia a governar serà superar tots els fantasmes que voldran traure de nou, que ja han tret. Nosaltres ens hem de mostrar molt coherents i directes, no podem amagar-nos amb por d’allò que diran quan ens traguen segons quins temes. I una vegada superades les eleccions, si entrem al govern, la cosa més difícil serà gestionar el que estic segur que trobarem a dins, en els calaixos. Haurem d’explicar molt bé als ciutadans com haurà deixat de desfet el PP el govern valencià.

Sou partidari d’un govern tripartit amb el PSOE i EUPV?

—Jo crec que eixa decisió l’haurien de prendre els qui han participat del procés de primàries…

Caldria un referèndum?

—Sí, un referèndum amb la participació de la mateixa gent que ha participat de les primàries. Això no ho tenim aprovat a Compromís, però personalment crec que seria molt important de fer-ho així. Nosaltres no podem governar a qualsevol preu.

Ciutadans acaba de dir que podria pactar amb el PP…

—Això no em preocupa gens. Crec que al País Valencià la gent sap veure que el PP i Ciutadans van de bracet directament i representen la mateixa cosa. No crec que sumen. Però jo, siga com siga, confie en les nostres forces. Estic segur que aritmèticament serà impossible que el PP governe el País Valencià?

Podem fa por?

—No sé què faran i és evident que som molt diferents, però a mi no em fa por. Qualsevol formació que vulga transformar la política no em fa por ni me’n farà. Ha veurem quins resultats obtenen.

Creieu que han estat sobrevalorats?

—Potser. És evident que han estat sobrerepresentats i sempre en clau positiva. Nosaltres hem de fer valer l’arrelament de Compromís al territori i la constància del nostre treball durant anys. Som el que som i no canviarem.

Potser per a Esquerra Unida sí que serà un colp dur la presència de Podem si, com diuen les enquestes, queden fora de les corts.

—Es cert. Crec que els d’Esquerra Unida tenen una militància que durant molts anys ha treballat amb molta força pel nostre país. Des del meu punt de vista, no seria just que en quedaren fora, però això depèn de la gent.

Mònica Oltra podria ser realment la pròxima presidenta de la Generalitat?

—I tant! És qüestió de votar-nos!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any