Feliu Ventura convida a celebrar Ovidi Montllor per tot el país

  • 'És hora que el país retorne a l'Ovidi l'estima i el compromís que ell va tindre amb el seu poble' diu el cantant de Xàtiva

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
13.01.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cantant Feliu Ventura és un dels qui mai no ha oblidat Ovidi Montllor des que ronda els escenaris. Per aquest motiu ha fet una crida perquè, durant aquest any en què es commemora el vintè aniversari de la seva mort, es facin celebracions en record seu. Amb el títol ‘Celebrem Ovidi Montllor. Carta de convit‘, Ventura assenyala com a font d’inspiració les ‘Festes Estellés’ impulsades des de fa uns quants anys per l’escriptor Josep Lozano per recordar la figura del poeta Vicent Andrés Estelles. Li hem demanat que ens en parli una mica més. 

—Què representa Ovidi Montllor en la cultura dels Països Catalans?
—Ningú a la cançó catalana no ha sabut combinar amb tanta mestria acció, dicció i cançó. És un referent per a molts dels qui fem cançons i les cantem, però també és un referent com a treballador compromès amb el seu país i el món i amb la seua gent. És una peça fonamental per a entendre el desencís de bona part de la cultura amb la transició dels anys setanta però també per a entendre l’esperança en la transformació del present.

—Què li devem? 
—Li devem, primer, una obra musical i actoral que forma part important del corpus de la nostra cultura. També li devem la difusió que va fer dels nostres poetes i, especialment, Vicent Andrés Estellés, que fou molt més conegut pel gran públic gràcies a les musicalitzacions i la rapsòdia que en va fer.

—No trobeu que ell i les seves cançons continuen tan vigents o més? 
—En una entrevista a Ovidi Montllor del 1978, parla d’un disc que ha fet –segurament parla de ‘De manars i garrotades‘– dient que conté unes cançons de ‘tipus conjuntural’, pensant que potser en poc temps quedaven fora de lloc però que, al contrari, les podia continuar cantant amb vigència. Jo pense que Ovidi les pot continuar cantant –si torna de les vacances– molts anys més. Des del 1972 al 1980 Ovidi té una discografia que parla d’un procés que es pot considerar paral·lel a l’actual amb pocs uts.

—Com us imagineu aquestes Festes Ovidi pel país? Ja prepareu alguna festa especial?
—Ja he dit que aquesta proposta és hereva de la iniciativa de Josep Lozano amb la Festa Estellés. Quan vam començar, ara fa deu anys, a reivindicar l’Ovidi, el meu referent era el Festival Internacional de Todas las Artes Víctor Jara. Precisament pel caràcter interdisciplinari de l’obra d’Ovidi, crec que es poden fer des de projeccions de pel·lícules a concerts o recitats i xerrades. Però moltes altres disciplines des de la pintura a la fotografia s’han aproximat a la seua figura i ho continuen fent. Sobretot ha de ser una festa: celebrem Ovidi Montllor. 

Hi ha moltes iniciatives com la del Festival Barnasants, que també ha estrenat enguany el merescut homenatge. Però aquesta crida l’he feta perquè hi ha una pulsió enorme per homenatjar Ovidi enguany. He rebut inputs des de moltes entitats, col·lectius i particulars i es difícil de coordinar tot això. Per això pense que el model de la Festa Estellés és perfecte per a dotar d’unitat però també d’espontaneïtat aquesta celebració.

 

Informació relacionada: 

Carta de Feliu Ventura: Celebrem Ovidi Montllor, carta de convit

Any Ovidi Montllor: vint anys de vacances en vint enllaços

Campanya de micromecenatge per a finançar el documentari sobre Ovidi Montllor ‘que no es va fer mai’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any