Els mitjans espanyols deixaran d’aparèixer a Google News

  • Ha pres aquesta decisió arran de la taxa que preveu la nova llei espanyola de propietat intel·lectual

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.12.2014 - 12:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’estat espanyol serà el primer del món on Google tancarà el servei de notícies Google News. Des de dimarts, 16 de desembre, el gegant informàtic n’exclourà els mitjans de comunicació espanyols, arran de l’aplicació de la ‘taxa Google’, inclosa en la nova llei espanyola de propietat intel·lectual, que entrarà en vigor l’1 de gener. De resultes d’aquesta taxa, Google havia de pagar una ‘compensació equitativa’ als editors pel fet de beneficiar-se dels continguts produïts per aquestes publicacions.

Google ha publicat un comunicat al seu bloc que diu: ‘Lamentablement, com a conseqüència de la nova llei de propietat intel·lectual, aviat haurem de tancar Google News a Espanya. […] Com que Google News és un servei que no genera ingressos (no hi ha publicitat a la web), aquest nou enfocament resulta insostenible).’

La inclusió d’aquesta ‘taxa Google’ és conseqüència de la pressió de l’Associació d’Editors de Diaris Espanyoles (AEDE), que volien rebre una compensació econòmica pel fet que Google fes negoci amb els seus continguts. Aquests diaris, els principals diaris espanyols, van aplaudir aquesta mesura de la nova llei. Però ara es posen les mans al cap, perquè la decisió de Google de tancar el servei de notícies pot tenir molt males conseqüències: la desindexació de les seves notícies pot implicar una caiguda en picat de l’audiència que tenen a internet.

El precedent alemany

A Alemanya va ocórrer un cas semblant ara fa un mes. El grup editorial alemany més potent, Axel Springer, editor entre més del popular Bild, va retirar els continguts de Google News. I també ho van fer dos-cents editors més. Això va passar perquè una llei alemanya del 2013 obligava a compensar els editors amb un 11% dels beneficis que obtingués per mostrar els continguts dels diaris; com a resposta, Google va reduir la presència d’aquests continguts i això va fer marxar-ne molts diaris. Però van haver de tornar-hi quan van veure que la seva audiència queia d’un 40%.

Google News és l’únic servei de Google que encara no ha estat traduït al català. I per això aquesta mesura pràcticament no afectarà els continguts dels diaris en la nostra llengua.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any