Arrenca el procés de primàries de Compromís

  • Quin és el calendari per a inscriure-s'hi i presentar candidatures? Com es faran les votacions?

VilaWeb
Redacció
10.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Compromís ja ha emprès el camí de les primàries per a confegir les llistes a les eleccions a les Corts Valencianes i municipals, una volta aprovat el reglament després de la crisi de fa dues setmanes. Durant un mes i mig es faran les inscripcions, la campanya i les votacions, i el 31 de gener se’n sabrà el resultat. Aquests dies hom pot inscriure-s’hi i s’aniran anunciant els pre-candidats que se sotmetran a votació. 

Calendari de primàries

Els candidats a les primàries per a les eleccions a les corts poden presentar la candidatura fins divendres, 12 de desembre. Els interessats a ser candidats als ajuntaments s’hauran d’inscriure la setmana vinent, entre el dia 15 i el 19. Alguns ja han fet saber que volen presentar-se. És el cas de Josep Nadal, que va anunciar que es volia optar a les primàries per la demarcació d’Alacant. També Mireia Mollà, que, a més, es presentarà a la batllia d’Elx. I el diputat Fran Ferri, per la circumscripció de València. 

Una volta tancat el termini de presentació de pre-candidatures s’obrirà la recollida d’avals dels afiliats, entre el 15 de desembre al 28. L’endemà, el 29, es farà pública la llista de candidats a les primàries. Serà aleshores quan començarà la campanya, que durarà un mes. 

Cens i votacions

Les votacions seran a final de gener, però per participar-hi caldrà haver-se inscrit al cens abans del 21 de gener. La inscripció serà oberta als afiliats i simpatitzants de Compromís, a tots els ciutadans que acreditin veïnatge al País Valencià més grans de setze anys inscrits en el cens oficial i als afiliats i simpatitzants del col·lectiu ‘Fora de País’.

Hi haurà dues maneres de votar: a través d’internet o presencialment. La votació per internet durarà tres dies: del 28 al 30 de gener. I la presencial serà el 31 de gener en una de les meses habilitades. Aquell mateix dia al vespre s’anunciaran els resultats de les primàries. 

Com serà el procés de primàries?

Segons la mena d’eleccions i el lloc de la llista, se seguirà un procés o un altre.

Els candidats a presidir a Generalitat, els podran votar tots els inscrits al cens de tot el País Valencià. Els membres de les llistes a les corts seran votats per circumscripcions. I els candidats locals, els votaran els censats de cada municipi.

En les eleccions a les corts hi haurà un triple procés de primàries obertes: d’una banda, es faran primàries per a triar la persona que optarà a la presidència de la Generalitat, on votaran tots els censats. A aquest càrrec, de moment, només s’hi ha presentat Mònica Oltra, atès que Enric Morera va anunciar la setmana passada que hi renunciava i donava suport a la seva companya.

D’una altra banda, es faran primàries per a triar la capçalera de cada circumscripció i per a la resta de la llista. En aquests dos casos, els inscrits votaran els candidats segons la circumscripció. 

Pel que fa a les primàries per a les eleccions municipals, es farà un procés local de primàries obertes per a elegir el cap de llista i un altre per a la resta de la candidatura en els municipis de més de 100.000 habitants. En els municipis entre 20.000 habitants i 100.000, hi haurà primàries per a triar el candidat a la batllia. Per a la resta de la candidatura, es podrà triar una llista de consens per acord del 75% de l’assemblea. En municipis de menys de 20.000 habitants, l’assemblea de Compromís decidirà per majoria del 75% el procés de primàries.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any